Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOriënteren en budgetteren

Hypotheekrenteaftrek: wel of geen maandelijkse teruggave?

Je hebt een koophuis en hiervoor een hypotheek afgesloten. Iedere maand betaal je netjes de rente en aflossingen, maar je merkt dat deze lasten toch zwaar op de portemonnee drukken.

vrouw achter laptop met glas thee

Nu kun je na afloop van het jaar de betaalde hypotheekrente in aftrek brengen via de belastingaangifte. Je ontvangt in één keer een mooie teruggave. Dat is toch een extra meevaller naast het vakantiegeld. Maar wist je dat het óók mogelijk is om deze teruggave al (gedeeltelijk) vooraf te ontvangen? En dat dat zelfs voordeliger kan zijn?

Maandelijkse teruggave loont

Het is namelijk lucratiever om maandelijks een teruggave te ontvangen en dit bedrag op een spaarrekening te zetten, dan jaarlijks het bedrag via de belastingaangifte terug te vragen. Als je jaarlijks de aangifte vóór 1 april indient, ontvang je alleen een rentevergoeding van de Belastingdienst voor de periode na 1 juli van het jaar waarin je de teruggave krijgt.

Aangezien je de teruggave meestal al binnen 3 maanden na het doen van aangifte (dus voor 1 juli) ontvangt, wordt de rente dus niet automatisch vergoed. Het is weliswaar geen vetpot, maar op je spaarrekening wordt er een rente vergoed vanaf het moment dat je het geld erop stort. En het grootste voordeel is dat je het meteen tot je beschikking hebt voor bijvoorbeeld het betalen van je maandelijkse lasten of een vakantie.

Laat je het geld op je rekening, dan gaat het tot je vermogen behoren. Tot € 57.000 (€ 114.000 voor fiscale partners) ben je vrijgesteld van belasting in box 3. 

Zelf sparen of bij de fiscus

Het 'sparen bij de fiscus' is dus minder interessant. Wees geen dief van je eigen portemonnee. Met dit stappenplan regel je snel en eenvoudig de maandelijkse teruggave. Je weet ook meteen welk voordeel het je oplevert.

Kun je niet zo goed sparen en vrees je voor een 'gat in je hand', dan kun je natuurlijk overwegen dit voordeel te laten varen en gewoon jaarlijks de belastingteruggave in één keer via de aangifte terug te ontvangen.

Nog even dit...

 • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

 • Hulp bij (ver)koop van je woning

 • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Eigen Huis Hypotheekadvies

  Bij jou in de buurt of online. Onafhankelijk en betrouwbaar. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

  Plan een afspraak
 • Tags

  AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarHypotheekKopenKopen-FinancieelKopen-HypotheekStarter

  Ook interessant

  HypotheekrenteaftrekHogere WOZ? Lagere hypotheekrenteBudgetteren

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube