Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Betaalt een opslagsysteem voor zonnestroom zichzelf terug?

Door het huidige is opslag van stroom onvoordelig. Je ontvangt voor aan het openbaar elektriciteitsnet geleverde stroom namelijk hetzelfde bedrag terug als voor de stroom die je van het net afneemt. Hierdoor is een zonnesysteem met accu opslag altijd duurder dan een systeem zonder opslag.
Alleen als de opbrengst van de zonnepanelen, gerekend over een jaar, meer opleveren dan je zelf gebruikt kun je een deel van kosten terug verdienen.

Kosten

Om stroom in een accu te kunnen opslaan moet de installatie voorzien zijn van regelapparatuur. Sommige  hebben deze regelapparatuur ingebouwd. Deze omvormers kosten € 1.000,- extra. Daarnaast moeten er nog accu's worden geplaatst, waardoor je al snel enkele duizenden euro's betaalt voor een PV-systeem met accu-opslag. 

Alleen korte termijn opslag

Accu-opslag kan alleen gebruikt worden om korte periodes met weinig zon te overbruggen (dag-nacht). Voor opslag over de seizoenen (zomer-winter) is accu-opslag ontoereikend. 

Aandachtspunten

  • Per 1 januari 2025 wijzigt het salderen. Vanaf die datum wordt de energiebelasting op (terug)geleverde stroom aan het openbare net afgebouwd naar 0 in 2031. Vanaf dat moment wordt het opslaan van eigen opgewekte stroom steeds aantrekkelijker. Waarschijnlijk gaan de prijzen voor opslagsystemen dan dalen. Een kwestie van vraag en aanbod. 

Hoe nu verder

  • Meer informatie over de afbouw van het salderen. 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube