Kennisbank
Betaalt een opslagsysteem voor zonnestroom zichzelf terug?
Salderingsregeling
Door de huidige kan een thuisbatterij vaak niet uit en verdien je de aanschafkosten niet terug binnen de levensduur van het apparaat.
Je ontvangt voor aan het openbaar elektriciteitsnet geleverde stroom namelijk hetzelfde bedrag terug als voor de stroom die je van het net afneemt.
Alleen als de opbrengst van de zonnepanelen in een jaar meer oplevert dan je zelf gebruikt kan je een deel van kosten terug verdienen.
Na afschaffing van de salderingsregeling in 2027 zal een thuisbatterij meer opleveren. Het is dan nog de vraag of dit voldoende oplevert om de thuisbatterij terug te verdienen.
Handelen in stroom.
Een andere manier om je thuisbatterij terug te verdienen is door te gaan handelen op de energiemarkt. Dat kan op dit moment nog op twee manieren:
Netbeheerders zijn continu bezig het stroomnet stabiel te houden. Door duurzame opwek van zonnepanelen en windmolens verandert het aanbod aan stroom voortdurend. Netbeheerders maken daarom een dag van te voren een inschatting van het verwachte stroomgebruik en de verwachte opwek van duurzame stroom. Deze stroom wordt vervolgens ingekocht en verkocht op de markt. Deze markt wordt de Day Ahead markt genoemd. Aanbieders van dynamische contracten maken hier gebruik van.
Op de dag zelf kunnen er situaties ontstaan waardoor plotseling een overschot aan stroom is of juist een tekort. Netbeheerders gaan dan, in een poging om het netwerk weer te stabiliseren partijen vragen om extra stroom af te nemen of juist minder stroom te gebruiken. Dit wordt de onbalansmarkt genoemd.
- Dynamisch contract
Met een dynamisch contract betaal je niet een vast bedrag gedurende de looptijd van het contract, maar betaal je de actuele stroomprijs. Deze prijzen worden per uur een dag van te voren vastgesteld.
- Handelen op de onbalansmarkt
Dit kan je niet zelf. Daarvoor moet je jouw thuisbatterij beschikbaar stellen aan een partij die opstand kan beslissen om de thuisbatterij te laden of te ontladen. Zo'n partij wordt ook wel een aggregator genoemd.
- Handelen op netcongestie
Op dit moment is dit nog niet mogelijk, maar in de toekomst kan er waarschijnlijk ook worden gehandeld om de netcongestie in de wijk te stabiliseren. Op dit moment lopen wel al proeven hiermee, onder andere in ons energielab.
Kosten
Om stroom in een accu te kunnen opslaan moet de installatie voorzien zijn van regelapparatuur. Sommige hebben deze regelapparatuur ingebouwd. Deze omvormers kosten € 1.000,- extra. Daarnaast moeten er nog accu's worden geplaatst, waardoor je al snel enkele duizenden euro's betaalt voor een PV-systeem met accu-opslag. Voor het handelen op de onbalansmarkt krijg je een kastje in huis waarmee de aggregator kan handelen met jouw thuisbatterij.
Alleen korte termijn opslag
Accu-opslag kan alleen gebruikt worden om korte periodes met weinig zon te overbruggen (dag-nacht). Voor opslag over de seizoenen (zomer-winter) is accu-opslag ontoereikend. In de winter brengen de zonnepanelen te weinig op om de accu altijd te vullen en in de zomer heb je een overschot. Om dat overschot in een accu te kunnen laden zou je een enorme accu moeten hebben.
Aandachtspunten
- Om ervaring op te doen test Vereniging Eigen Huis in het energielab met 14 leden verschillende soorten thuisaccu's in verschillende thuissituaties. Deze 14 huishoudens testen gedurende twee jaar verschillende thuisaccu's in de praktijk. Met deze test willen we kijken hoe mensen het gebruik van zo'n thuisaccu ervaren.
- Door afschaffing van de salderingsregeling in 2027 zal het opslaan van eigen stroom aantrekkelijker worden. Opslagsystemen zullen na verloop van tijd, bij meer vraag betaalbaarder worden.
Hoe nu verder
- Meer informatie over de afbouw van het salderen.
- Als mensen het energielab willen volgen kunnen ze zich op de site van het energielab voor onze energienieuwsbrief inschrijven.