Kennisbank
Hoe moet het terrein rondom een nieuwbouwwoning worden opgeleverd?
Er zijn geen officiële normen voor, maar Vereniging Eigen Huis hanteert bij de opleveringskeuring het volgende:
Puin, bouwafval en onkruid
De grond rondom de woning moet vrij zijn van puin en ander bouwafval tot minimaal 20 cm diep (spadiepte). Bij de oplevering wordt alleen op het oog beoordeeld. Onkruid mag aanwezig zijn maar mag niet zo hoog zijn dat je geen overzicht op de ondergrond hebt.
Wordt tijdens het graven en inrichten van de tuin grote hoeveelheden bouwafval gevonden? Spreek de aannemer hierop aan.
Grondhoogte en hoogte bijgebouwen
Voor de grondhoogte en de hoogte van de bijgebouwen ten opzichte van de woning en de weg zijn geen regels. Vaak staat in de verkoopdocumenten, die bij de koop-/aannemingsovereenkomst horen, omschreven hoe de grond rondom de woning wordt opgeleverd. Ook staat hier op welke hoogte de bijgebouwen (bijvoorbeeld buitenberging) moeten staan ten opzichte van de woning. Soms is deze hoogte aangegeven op de verkooptekeningen.
Wateroverlast
Wij vinden dat het terrein geschikt moet zijn waarvoor het bestemd is. Dus geschikt als tuin of voor bestrating als dat is afgesproken in de overeenkomst. Als dat niet het geval is kan de aannemer hierop worden aangesproken.
Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen plassen op het terrein voorkomen. De woning moet wel fatsoenlijk bereikbaar zijn zonder speciale maatregelen, zoals aangepast schoeisel. Rondom de oplevering kan het voorkomen dat er plassen ontstaan en het nog modderig is. Vaak verbetert deze situatie op het moment dat de omgeving steeds meer is ingericht.
Erfgrens
Bij de oplevering moeten de erfgrenzen duidelijk zijn. Bouwers doen dit vaak door op de hoeken van de het erf (piket)paaltjes te slaan.
Hoe nu verder
- Boek een opleveringskeuring: laat je tijdens de oplevering bijstaan door een bouwkundige van Vereniging Eigen Huis