Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Mag ik mijn appartement verhuren aan toeristen?

Wanneer het appartement een woonbestemming heeft, kun je niet zonder meer verhuren aan toeristen. Verhuur aan toeristen is bedrijfsmatig. Je hebt dan de toestemming van de , gemeente, hypotheekverstrekker en verzekeraar nodig.

Vergunning gemeente
De Raad van State heeft eind januari 2020 een belangrijke uitspraak gedaan. De Raad van State zegt dat voor vakantieverhuur altijd een vergunning nodig is op grond van de Huisvestingswet. 

Wet toeristische verhuur van woonruimte
Sinds 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels voor het verhuren van je woning aan toeristen. Deze staan in de Wet nieuwe toeristische verhuur van woonruimte. Deze wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om vakantieverhuur te handhaven. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze gebruik maken van deze wet. 

Verschillende regels bij gemeenten voor verhuur aan toeristen
Per gemeente kan het verschillend zijn, wat de mogelijkheden voor toeristische verhuur zijn. In sommige gemeenten hoef je je als verhuurder van je woning alleen te registreren en dit nummer bij de advertentie te vermelden. In andere gemeenten moet je daarnaast ook een vergunning aanvragen. Ook kan het zijn dat je alleen in bepaalde periodes van het jaar je woning mag verhuren aan toeristen. Of de gemeente heeft een maximum aantal nachten vastgesteld dat je jouw woning mag verhuren. Vraag dit na bij de gemeente voordat je de woning verhuurt om misverstanden te voorkomen.

Aandachtspunten

  • Let ook op aansprakelijkheidsverzekering, opstalverzekering en inboedelverzekering.
  • Informeer bij je gemeente wat de mogelijkheden voor toeristische verhuur zijn.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube