Appartementseigenaars met elektrische auto betalen twee keer btw
Veel appartementseigenaars met een elektrische auto betalen nu dubbel btw voor het laden van hun auto bij de laadvoorziening van hun Vereniging van Eigenaars (VvE). Vereniging Eigen Huis ontving signalen dat appartementseigenaars zich overvallen voelen door hoge laadtarieven bij de laadpalen van de VvE en zocht het uit.
Hoe ontstaat dubbele btw?
Een VvE betaalt 21% btw aan de energieleverancier voor de stroom voor gezamenlijke voorzieningen, zoals de verlichting of de lift. Dat geldt ook voor stroomafname via laadpalen.
Veel VvE’s schakelen een externe partij in om de laadpalen te beheren. Dit is een zogeheten laadpaalexploitant (Charge Point Operator of CPO). Deze CPO verzorgt de installatie en het beheer van de laadpalen. En de facturatie aan de individuele gebruikers van de laadsessies.
Als stroom via een laadpaal wordt geleverd aan de gebruiker, dan brengt ook de CPO 21% btw in rekening. Zo wordt er twee keer btw betaald over dezelfde stroom. Als een appartementseigenaar ongeveer 2.500 kWh per jaar laadt, komt dat gemiddeld op €190 aan onnodige extra kosten per jaar. Dat maakt thuis opladen duurder en minder aantrekkelijk.
Meer gedupeerden door grotere vraag
De dubbele btw levert appartementseigenaars onnodig extra kosten op. Het is de verwachting dat de komende jaren in steeds meer VvE’s de behoefte ontstaat om te voorzien in een laadpaal op eigen terrein. De oplossing om btw-ondernemer te worden en de dubbele btw terug te vragen, is voor veel VvE's ingewikkeld. Hiermee zijn zij niet geholpen. Vereniging Eigen Huis vindt dat er snel een praktische oplossing moet komen om de onnodige kosten en administratieve rompslomp bij VvE's te voorkomen.
Lees meer over dubbele btw