Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackKlimaatplannen

Klimaatakkoord

Nederland moet in 2030 fors minder CO2 uitstoten dan in 1990. Dit is het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord dat op 28 juni 2019 is gepresenteerd. Wat betekent dit voor jou als huiseigenaar? Lees over de afspraken in het akkoord.

VEH Hero

Doelstelling CO2-reductie

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 minimaal 49% minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. Inmiddels heeft het kabinet deze doelstelling verder aangescherpt tot minimaal 55% CO2-reductie. 

1,5 miljoen woningen zonder aardgas

Uiterlijk in 2030 moeten 1,5 miljoen bestaande woningen van het aardgas af zijn. Alternatieven zijn onder meer warmtepompen en warmtenetten. Ook moeten huiseigenaren worden verleid hun woning te isoleren. 

Aardgasvrij per woonwijk

Gemeentes hebben eind 2021 bekendgemaakt wanneer welke woonwijken aardgasvrij worden gemaakt. Uiterlijk acht jaar voor de levering van aardgas stopt, krijgen bewoners te horen wat het alternatief voor aardgas wordt en wat dit voor hun situatie betekent. Huiseigenaren moeten vroegtijdig en serieus worden betrokken bij de planvorming. De komende jaren worden als proef tientallen woonwijken aardgasvrij gemaakt. 

Kosten verduurzamingsmaatregelen

De kosten van de verduurzamingsmaatregelen mogen in principe niet hoger zijn dan de besparing op de energierekening (woonlastenneutraal)

Cv-ketelverbod

Het cv-ketelverbod is voorlopig van de baan. Het bedrijfsleven en de installatiesector gaan werken aan betere, stillere en goedkopere alternatieven zoals een (hybride) warmtepomp. Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp verplicht bij vervanging van de cv-ketel. 

Belasting op gas omhoog, op elektriciteit omlaag

Aardgas wordt de komende jaren duurder. Sinds 2020 is de belasting gestegen. Het hogere gastarief moet huishoudens stimuleren minder gas te verbruiken en duurzame maatregelen te nemen. Ook de belasting op elektriciteit stijgt in 2023. Tegelijkertijd krijgen huishoudens een lagere belastingkorting op de totale energierekening. 

Lees meer over energiebelasting.

Financieringsmogelijkheden 

Vanaf 1 november 2022 kunnen huishoudens met een verzamelinkomen tot € 45.014 een Energiebespaarlening met 0% rente aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds. Ze betalen tijdens de gehele looptijd van de lening geen rente. Het Rijk heeft de intentie de regeling in ieder geval  voor 2 jaar in stand te houden. Daarna wordt geëvalueerd of de maatregel langer nodig is. Deze maatregel is bedoeld om huiseigenaren verder te stimuleren om energiebesparende maatregelingen te nemen voor de verduurzaming van hun woning. 

VvE verduurzamen

Vanaf 1 december 2022 komen VvE’s met minimaal 2 appartementen in aanmerking voor de VvE Energiebespaarlening. De lening heeft een looptijd van 10, 15, 20 of 30  jaar, het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd.

Positie huiseigenaren

De vereniging gaat met onder meer de Rijksoverheid, Woonbond, Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Aedes uitwerken hoe de positie van de huiseigenaar kan worden geborgd in de wijkgerichte aanpak. 

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Gemeenten moeten in 2021 aangeven welke wijken op termijn van het aardgas worden afgesloten. 'De wijkaanpak wordt voor huiseigenaren het uur van de waarheid', zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. "Pas dan wordt duidelijk wat alle plannen in de praktijk gaan betekenen voor individuele huiseigenaren."

Praat mee op de Eigen Huis Community

Lees hoe anderen hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen.

Praat mee

Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws

Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 68.000 abonnees
Schrijf je gratis in

Veelgestelde vragen over het Klimaatakkoord

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Klimaatplannen

Lees ook

Vragen over aardgasvrije wijkenGreen dealStadsverwarmingWat is een Regionale Energiestrategie?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube