Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Kieren en naden dichten

Veel woningen hebben tochtproblemen bij de kozijnen. Voorkom dat warmte door kieren en naden uit de woning verdwijnt. De wijze waarop naden en kieren gedicht worden, is afhankelijk van de grootte van de naad of kier.

Raamkozijn

Ramen, deuren en kozijnen

Voorzie ramen en deuren van tochtstrips. Ook via de aansluiting tussen het kozijn en de muur gaat nogal eens warmte verloren. Maak deze naden dicht met purschuim of dicht ze met een timmerlat voorzien van tochtband of tochtstrip.  

Kleine naden dichten

Kleine naden van maximaal 1 cm tussen verschillende bouwdelen kunnen het beste worden gedicht met kit. Gebruik bij hout en steenachtig materiaal een flexibele kit zoals acrylaatkit. Die is ook makkelijk overschilderbaar. Siliconenkit is ook flexibel, maar niet overschilderbaar.

Grote naden dichten

Dicht grote naden en kieren met behulp van purschuim. Nadeel hiervan is dat het er niet netjes uitziet en het niet overschilderbaar is. Purschuim kan flink uitzetten, waardoor het ook op plekken komt waar het niet wenselijk is. En het verwijderen van purschuimvlekken is niet eenvoudig. Snijd overtollig schuim, eenmaal uitgehard, weg. Werk indien nodig de naad af met een afwerklat.

Deurborstels

Om tocht aan de onderkant van de deur tegen te gaan kun je deurborstels plaatsen. Doe dit niet onder binnendeuren, zodat de lucht door kan stromen via de sleuf onder de deur. 

Aandachtspunten

  • Controleer op kieren. Achterhaal waar de luchtlekken zitten in huis. Ervaar je tocht? Dan zit er een luchtlek in huis. Een goede manier om te kijken waar de warmte weglekt uit de woning is met behulp van een warmtebeeld (infrarood) camera. Om een goed beeld te krijgen met een warmtebeeld camera moet het verschil tussen binnen en buiten wel voldoende groot zijn, anders zie je geen verschillen.  
  • Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Ook interessant in kennisbank

Moet ik na het isoleren rekening houden met mijn ventilatie?

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Ook interessant

Snel energie besparenDakisolatieGlas vervangen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube