Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOnderhoud buiten

Gevel en metselwerk

De gevels en het metselwerk van je huis hebben weinig onderhoud nodig. Toch is het goed om zo'n twee keer per jaar de staat ervan te controleren. Welk onderhoud hebben gevel en metselwerk nodig en wanneer moet je het voegwerk vervangen?

Vrijstaande woning met boom ervoor

Welk onderhoud hebben gevel en metselwerk nodig?

Alg en mos verwijderen

Alg en mos zorgen voor verkleuring van de gevel en het metselwerk. Vaak wordt een hogedrukspuit gebruikt om de gevel te reinigen, maar voorzichtigheid is geboden: bakstenen bijvoorbeeld, zijn aan de buitenzijde harder dan in de kern. De kans is groot dat je die harde laag eraf spuit. Het gevolg is een schoon, maar poreuzer oppervlak dat sneller vuil wordt. Je kunt het oppervlak met een waterafstotend product behandelen tegen versnelde vervuiling.

Metselwerk nalopen

Controleer zo'n twee keer per jaar (na de winter en na de zomer) of het metselwerk nog hard genoeg is. Vooral voegen op het zuiden en westen worden zwaar belast door regen, wind, warmte en kou. Voegen die barsten en brokkelen kunnen voor problemen zorgen, zoals schimmel en lekkages.

Ventilatie controleren

De meeste muren hebben zowel boven als onder zogenoemde open stootvoegen. Deze stootvoegen ventileren de spouw. Ook zijn er meestal kleine roosters voor ventilatie van de kruipruimte. Controleer zo'n twee keer per jaar of de ventilatieopeningen niet verstopt zijn. 

Beton reinigen

Beton heeft vrijwel geen onderhoud nodig, maar je kunt het bij zware vervuiling wel reinigen. Zie je haarscheurtjes, kleine beschadigingen of roestplekken? Werk het beton dan af met een goede kwaliteit betonverf om betonrot te voorkomen.

Witte uitslag?

Vooral bij nieuwbouw is op de gevel soms een witte uitslag zichtbaar. Deze uitslag wordt veroorzaakt door het kristalliseren van zouten in de steen en de mortel. Je kunt hier weinig aan doen, omdat de materialen nog niet zijn uitgewerkt. Op den duur spoelt regenwater de uitslag weg. 

Wanneer is het voegwerk aan vervanging toe?

Het voegwerk is aan vervanging toe als het los zit of uitvalt, als er mos of alg op groeit, of als het voegwerk door inwerking van vocht donkerder van kleur wordt. Vooral gevels op het zuiden en het westen hebben te lijden onder weersinvloeden en vertonen vaak als eerste verouderingsverschijnselen. Wil je het voegwerk zelf vervangen? Zo pak je het aan:

  • Hak of slijp het voegwerk ongeveer 10 mm uit, in ieder geval tot op de gezonde metselspecie.
  • Spuit de voeg vervolgens grondig schoon met een waterstraal. Zo ontstaat een gezond hechtvlak voor de nieuwe voeg.
  • Voeg eerst de horizontale delen en daarna de verticale.
  • Bevochtig de metselspecie als deze binnen twee dagen dreigt uit te drogen. Uitdrogen gebeurt bijvoorbeeld als het voegwerk lang bloot staat aan zon en wind. 

Moet ik de gevel laten reinigen?

Meestal is er geen bouwtechnische reden om de gevel te laten reinigen, wel een esthetische. Een schone gevel ziet er mooier uit. Let bij gevelreiniging op dat de juiste reinigingsmethode wordt gebruikt, anders kan de gevel beschadigd raken. Methodes zijn bijvoorbeeld reinigen met water onder hoge druk of nat gritstralen (grit gemengd met water).

Droog gritstralen, zandstralen en reinigen met chemische middelen raden we af, omdat de kans op schade aan de gevel groter is. Laat voordat je de gevelreiniging laat uitvoeren de kwaliteit van het metselwerk onderzoeken en vraag om een proefvlak, zodat je vooraf het uiteindelijke resultaat ziet.

Wat kost onderhoud aan gevel en metselwerk?

Wat onderhoud aan de gevels en het metselwerk kost, hangt af van verschillende factoren, zoals de oppervlakte. Met de Prijzenindicator kun je zelf berekenen wat bijvoorbeeld gevelreiniging en het vervangen van voegwerk gemiddeld kosten. Besteed je de klus uit, vraag dan bij minimaal drie aannemers een offerte op, zodat je goed kunt vergelijken. Een aantal specifieke aandachtspunten bij het uitbesteden van deze klus:

  • Is de aannemer aangesloten bij een branchevereniging, zoals Gebouwschil Nederland of Bouwend Nederland?
  • Staat het voegtype in de offerte omschreven? Je hebt bijvoorbeeld een knipvoeg of terugliggende voeg.
  • Is de prijs in de offerte inclusief het gebruik van steigers?
Lees ook de tips aannemer en offerte
Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Ook interessant in kennisbank

Waar moet je op letten als je onderhoudsklussen uitbesteedt?Wanneer is mijn voegwerk aan vervanging toe?Waardoor wordt een scheur in mijn muur veroorzaakt?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarSeniorenStarterVvE beheerderWonen

Lees meer over onderhoud

Onderhoud buitenOnderhoud binnenWat kost onderhoud?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube