Zo stel je groot onderhoud uit
Voorkom grote schades, lekkages en zelfs brand door tijdig klein onderhoud te doen aan je woning. Veel van deze klussen kun je gemakkelijk zelf uitvoeren.
Schade aan de buitenkozijnen voorkomen
Maak de kozijnen regelmatig schoon, zo gaat het schilderwerk langer mee. Vergeet ook de sponning van het raam niet, want hier hoopt vuil zich op. Controleer de omtrekspeling van de draaiende delen van deuren en ramen. Is die onvoldoende, kan vuil zich makkelijk verzamelen en zorgen voor versnelde houtrot. Klemt het kozijn, schaaf deze dan af en zet direct in de grondverf om later helemaal te schilderen.
Zie je barsten, scheuren, blazen of kale plekken? Herstel het schilderwerk om verdere schade aan het houtwerk te voorkomen.
Zorg voor een ventilerende glaslat bij (isolerende) beglazing. Wanneer die ontbreekt en er sprake is van slechte kitvoegen, loopt hemelwater via de ramen in de sponning met houtrot tot gevolg. De ventilerende glaslat zorgt ervoor dat het water kan weglopen en vochtige lucht wordt weg geventileerd. Vervang verder verouderde of losgescheurde kitvoegen.
Als de bestrating strak tegen de houten onderdorpels van de kozijnen ligt, kunnen deze onderdorpels versneld gaan rotten. Ook is het dan lastig om de dorpel te onderhouden. Houd daarom het straatwerk een aantal decimeters van de onderdorpels af en vul de tussenruimte met grof grind. Zo kan het eventuele regenwater makkelijk weglopen. Zorg dat de bestrating op afschot ligt zodat het water niet naar het kozijn loopt, maar er juist vanaf.
Schade aan het platte dak voorkomen
Platte daken raken snel vervuild door bladeren en zand. Deze vervuiling is een goede voedingsbodem voor planten en struiken. Hun wortels kunnen op den duur vastkleven aan of doorgroeien tot in de dakbedekking. Onder invloed van vocht en temperatuur treden er op die plaatsen spanningen op, waardoor de dakbedekking versneld veroudert. Maak regelmatig het platte dak schoon om dit te voorkomen.
Lekkage bij het dakraam voorkomen
Door vuil in de goot tussen het dakraam en de pannen ontstaan gemakkelijk lekkages. Reinig daarom deze goten regelmatig. Ontbreekt een schuimprofiel in de goot, dan kunnen problemen ontstaan met stuifsneeuw dat tussen de pannen en het dakbeschot waait. Smelt de sneeuw, heeft dit lekkages tot gevolg.
Schade aan de dakgoten voorkomen
Ook bij dakgoten versnelt vuil het verouderingsproces. Bovendien raken afvoeren sneller verstopt, waardoor de goten bij een flinke regenbui overstromen. Leeg ze daarom regelmatig, zeker als er veel bomen rond de woning staan. Voorkom ook een verstopping in de buitenriolering door een bladvanger op te nemen in de regenpijp (net boven de bestrating). Maak gebruik van deze 5 tips om je dakgoten te reinigen.
Schade aan de gevel voorkomen
De klimop is een klimplant die schadelijk is voor de woning. De wortels groeien tegen de gevel aan en dringen via spleten de gevel binnen. Ze tasten de voegen aan die zo hun samenhang verliezen. (Check wanneer je het voegwerk moet vervangen.) Wil je toch graag klimop tegen de gevel laten groeien? Maak dan een ‘klimrek’ op een paar centimeter van de gevel af in de vorm van gaas of een raster.
Schade aan de constructievloer voorkomen
Zorg voor goede ventilatie in de kruipruimte met ventilatieopeningen in de voor- en achtergevel. Zo kan vocht minder schade aanrichten aan je houten of betonnen vloer. Boor nieuwe openingen door middel van zogenaamde renovatiekokers of ontstop de oude zodat ze de kruipruimte weer voldoende ventileren. Controleer bij een uitbouw of de ventilatie aan de achtergevel wel is doorgezet naar de nieuwe achtergevel, zodat de doorstroming van lucht mogelijk blijft.
Lekkage in de badkamer voorkomen
Los tegelwerk en slechte kitvoegen vormen een groot risico op lekkages in de badkamer. Controleer vooral het tegelwerk van de douchevloer en rondom de douchekraan door er voorzichtig op te kloppen en te checken op holle geluiden. Kitvoegen gaan gemiddeld maar vijf jaar mee. Vervang loszittende wand- en vloertegels direct evenals slechte kitvoegen.
Schade aan de cv voorkomen
Borrelgeluiden in de cv-buizen duiden vaak op lucht in de leidingen. Vul het water aan en vergeet de radiatoren en de cv-ketel niet te ontluchten als dat niet automatisch gaat. Bij te veel lucht in de leidingen kunnen radiatoren en vooral stalen cv-leidingen makkelijker van binnenuit roesten. Een microbellen ontluchter met vuilafscheider verwijdert de laatste luchtbellen en het vuil uit het water. Deze plaats je in de cv-leiding.
Plan ook minimaal eens per twee jaar een onderhoudsbeurt aan je cv-ketel door een erkend cv-monteur. Dit verlengt de levensduur, verzekert een goede werking, scheelt energieverbruik en verkleint het risico op koolmonoxidevergiftiging.
Brand in de haard of kachel voorkomen
Controleer en veeg, afhankelijk van het gebruik en het type haard of kachel, minimaal één keer per jaar de schoorsteenkanalen. Schakel hiervoor een erkend schoorsteenveegbedrijf in die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.
Schade aan de waterleidingen voorkomen
Waterslag is de klap die je in de waterleiding hoort wanneer de kraan abrupt sluit. Bij wasmachines of eengreepskranen komt dat probleem veel voor. Door de waterslag kunnen zeer hoge drukpieken optreden die het leidingsysteem én aangesloten apparaten, zoals de vaatwasser en boiler, kunnen beschadigen. Breng waterslagdempers aan om dat te voorkomen.
Schade aan de riolering voorkomen
Vooral op plekken in Nederland waar de grond veel verzakt, kan de riolering afbreken op plaatsen waar die de woning verlaat. De polderkoppeling biedt uitkomst. Dit is een flexibele aansluiting die zettingen of verschuivingen van de grond opvangt, spanning op de leiding tegengaat en zo leidingbreuk voorkomt.
Vochtproblemen in de woning voorkomen
Door bouwtechnisch verkeerd aangelegde ventilatie én slecht ventilatiegedrag is de relatieve vochtigheid in veel woningen hoog. Ook slecht of verkeerd onderhoud kan een oorzaak zijn. (In dit stappenplan lees je hoe het wél moet.) Hierdoor ontstaan verschillende vochtproblemen. Je kunt de ventilatiemogelijkheden van de woning verbeteren door bijvoorbeeld (extra) ventilatieroosters en/of mechanische aan- en afvoersystemen te plaatsen. Gebruik deze vervolgens goed. Pleeg je onderhoud aan de ventielen, verander dan niet de ventilatiestand. Anders zuigt de ventilatie te veel of te weinig lucht af. Een ventilatiebox reinig je minimaal één keer per jaar.
Waarom Eigen Huis Schilderservice
Een van de duurste, terugkerende klussen voor huiseigenaren is het schilderwerk. Maar hoe vind je een goede, betaalbare schilder die kwaliteit levert? Daarom is er Eigen Huis Schilderservice. Zowel voor het binnenschilderwerk (bijvoorbeeld lastige objecten als plafonds, trappen of kozijnen) als het buitenschilderwerk kun je bij ons terecht.
Plan direct een schilder afspraak met een professionele en betrouwbare vakschilder voor een goede prijs met 100% garantie. Deze garantie is mogelijk dankzij de vakschilders die zijn aangesloten bij onze partner Uw Schilderwerk. Zij schilderen met hoogwaardige verf van Sigma.
Bereken de kostenNieuwsbrief onderhoud
Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.
Schrijf je in