Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackScheiden met een hypothe...

Uit elkaar? Tips voor samenwoners

Woon je samen in een koophuis en ga je uit elkaar, dan moet je samen beslissen wat je met het huis gaat doen. Blijft een van jullie in de woning of gaat het in de verkoop? En hoe zit het met alimentatie en pensioen als je uit elkaar gaat?

vrouw belt leunend op kastje met koffie

Samenlevingscontract

Als je een samenlevingscontract hebt, staat hier meestal in beschreven welk bezit gemeenschappelijk is en welk bezit privé. Het eigendom van de woning is ook vastgelegd via de notaris en bij het Kadaster. Is het huis eigendom van jullie allebei en gaan jullie uit elkaar, dan moet je samen beslissen of een van jullie in de woning blijft of dat het huis in de verkoop gaat.

Het kan ook zo zijn dat een van jullie eigenaar is van het huis. Dan hoeft er bij het uit elkaar gaan meestal niets te worden verdeeld. Wel kunnen er in het samenlevingscontract afspraken zijn gemaakt. De niet-huiseigenaar deelt bijvoorbeeld mee in de overwaarde, omdat hij/zij heeft meebetaald aan de hypotheek of aan een verbouwing.

Geen samenlevingscontract

Heb je geen samenlevingsovereenkomst, dan maak je alleen afspraken over de spullen die je samen hebt gekocht. Ook hier geldt: is het huis eigendom van jullie allebei, dan moet je samen bekijken of een van jullie het huis en de hypotheek kan en wil overnemen of dat het huis verkocht moet worden.

Alimentatie

Als je samenwoont en uit elkaar gaat, heb je wettelijk geen recht op alimentatie. In het samenlevingscontract kan wel een alimentatieverplichting zijn opgenomen, als je dat met elkaar hebt afgesproken.

Pensioen

Samenwonenden die gaan scheiden hebben geen recht op verdeling van het pensioen, ook al is er een samenlevingscontract gesloten. Je kunt de regels van pensioenverevening wel zelf toepassen. Vraag je pensioenfonds of pensioenverzekeraar naar de mogelijkheden.

Belastingtips

Ga je scheiden en bezit je samen een koophuis? Wij hebben per situatie een aantal belastingtips op een rij gezet.

Bekijk belastingtips

Handige diensten

  • Bereken je scheiding met onze rekentool
  • Regel onafhankelijk hypotheekadvies
  • Laat met korting je huis taxeren bij NTS
vrouw met kind achter laptop aan tafel

E-book 'Uit elkaar en een eigen huis'

Ga je scheiden of uit elkaar en hebben jullie een koophuis? Lees in het e-book Uit elkaar en eigen huis alles over de gevolgen voor onder andere je hypotheek en de belasting.

Uit elkaar en een eigen huis (pdf)

Tags

WonenWonen-GezinssituatieWonen-Woonsituatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube