Huiseigenaren krijgen toch de isolatiesubsidie die zij in 2020 hebben aangevraagd. Ook VvE’s kunnen weer subsidie aanvragen. Minister Ollongren stelt 70 miljoen euro extra beschikbaar om het uitgeputte budget van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) weer aan te vullen. Vereniging Eigen Huis heeft hiervoor gepleit.
Vereniging Eigen Huis pleit met een aantal andere organisaties voor een nationaal gecoördineerde aanpak van funderingsproblemen. Daarom presenteert ze het manifest 'Deltaplan Funderingsschade'.
De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt dit jaar met gemiddeld 5,3%, blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis onder gemeenten. Ook de afvalstoffenheffing gaat flink omhoog, met gemiddeld 7,8%.
Ben je eigenaar van een rijksmonument en heb je in 2020 kosten gemaakt om het in goede staat te houden? Dan kun je hiervoor mogelijk subsidie krijgen. Deze zogenoemde Woonhuissubsidie is aan te vragen van 1 maart tot en met 30 april.
De overspannen woningmarkt heeft ernstige gevolgen voor het leven van starters. Bijna de helft van de actief woningzoekende starters stelt belangrijke levensbeslissingen zoals samenwonen of gezinsuitbreiding uit. Drie op de tien voelen zich regelmatig neerslachtig door hun geringe kansen op de woningmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.
Het Rijk moet meer doen om gemeenten en bewoners te helpen bij het aardgasvrij maken van woningen, dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de leefomgeving (PBL). Vereniging Eigen Huis herkent zich in de uitkomsten van dit onderzoek.
Eén schuldhulproute voor iedereen met schuldzorgen. Daaraan werkt de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) samen met gemeenten, bedrijven en andere organisaties. Vereniging Eigen Huis is samenwerkingspartner van de NSR.
Met het WoonKieskompas kan iedereen die wonen en leefbaarheid belangrijk vindt bij de verkiezingen van 17 maart een weloverwogen keuze maken. Vereniging Eigen Huis ontwikkelde de stemhulp samen met Kieskompas.
In de komende tien jaar moeten minimaal 1 miljoen woningen worden gebouwd tegen de schrijnende woningnood. Vereniging Eigen Huis is een van ondertekenaars van de Actieagenda Woningen die dit voor elkaar moet krijgen.
Vereniging Eigen Huis heeft zich gebogen over het wetsvoorstel Energiewet en een reactie gegeven in kader van de internetconsultatie. Hierin geeft de vereniging aan dat zij de doelstellingen van het wetsvoorstel steunt, maar dat moet worden voorkomen dat de consument het kind van de rekening wordt.
Samen met het Nibud en Florius heeft Vereniging Eigen Huis onderzocht hoe je huiseigenaren het beste kunt activeren de betaalbaarheid van hun aflossingsvrije hypotheek te onderzoeken. Met succes: het aantal hypotheekchecks is verdubbeld.
Steeds minder consumenten zien de coronacrisis als een belemmering voor de woningmarkt. Dit blijkt uit de jongste stand van de Eigen Huis Marktindicator.
De Eerste Kamer is op 9 februari akkoord gegaan met een wet die telemarketing aan banden legt. Mensen mogen straks door bedrijven en organisaties niet meer ongevraagd telefonisch worden benaderd voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden.
Oproep: De Tweede Kamer moet de wijziging van de Tijdelijke Wet Groningen niet in de huidige vorm aannemen en eerst de Groningse inwoners voorop stellen.
Huiseigenaren met een renteopslag op hun hypotheekrente betalen vaak teveel. Bij een hogere WOZ-waarde zou de opslag omlaag kunnen, maar geen enkele geldverstrekker past dit automatisch aan, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.
De Tweede kamer heeft besloten dat de behandeling van het wetsvoorstel, waarmee de salderingsregeling per 1 januari 2023 wordt afgebouwd, tijdelijk wordt stopgezet totdat er een nieuw kabinet gekozen is. Vereniging Eigen Huis pleitte eerder al voor behoud van deze goed lopende regeling.
Doordat de huizenprijzen het afgelopen jaar hard zijn gestegen, zijn ook de meeste WOZ-waarden omhoog gegaan: dit jaar met gemiddeld 7%. Dit blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer.
De subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) stopt met onmiddellijke ingang. De subsidiepot is al leeg. Vereniging Eigen Huis roept demissionair minister Kajsa Ollongren op om alle lopende aanvragen toe te kennen en de subsidiepot aan te vullen.
Vereniging Eigen Huis waarschuwde er al voor en nu blijkt het werkelijkheid te zijn geworden. Uit een quickscan van de vereniging blijkt dat het nieuwe energielabel duurder uitvalt dan verwacht. Daarnaast zijn er te weinig gekwalificeerde energieadviseurs, die ook nog eens moeilijk te vinden zijn. Hierdoor zijn er enorme wachttijden ontstaan voor het aanvragen van het energielabel.
Waarom wordt er toch zo weinig gebouwd? Maak je op deze woningmarkt eigenlijk wel een kans om iets nieuws te kopen? En als je dan toch een nieuwbouwhuis vindt, wat komt er dan op je af? In de vierdelige podcastserie ‘Huisbazen’ van Vereniging Eigen Huis gaat Bart Jan Cune op zoek naar antwoorden.
De meeste huiseigenaren maken zich nog geen grote zorgen over hun financiële situatie en thuiswerken bevalt goed. Dat blijkt uit onze vijfde peiling onder 1405 leden over hun zorgen in de coronacrisis. De helft van de huiseigenaren vindt de beperkingen van de coronaregels wel steeds meer benauwen.
Bijna 80.000 huishoudens lopen het risico hun huis te moeten verkopen als hun aflossingsvrije hypotheek rond 2035 afloopt. Dit blijkt uit onderzoek van de AFM.
Mede dankzij inmenging van Vereniging Eigen Huis krijgen gemeenten voorlopig niet de bevoegdheid om huiseigenaren te verplichten om zonnepanelen op hun dak te leggen. Het demissionaire kabinet wilde deze verplichting doorvoeren in de wet Besluit bouwwerken leefomgeving.
Groene heffingskorting, zou naast subsidies, volgens minister Ollongren een goede aanvulling zijn voor gemeenten om huiseigenaren te stimuleren hun huis te verduurzamen. Dit komt uit een onderzoek dat de minister deed op verzoek van de Tweede Kamer.
Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt blijft ondanks alle coronaperikelen op peil. Dit blijkt uit de jongste stand van de Eigen Huis Marktindicator.
Vereniging Eigen Huis heeft in een brief aan staatssecretaris Vijlbrief van Financiën gevraagd om duidelijkheid te geven over de toegenomen complexiteit van de btw-regeling na de aanschaf van zonnepanelen.
De Nederlandsche Bank (DNB) pleit voor het zwaarder belasten van een eigen woning. Vereniging Eigen Huis vindt dit onbegrijpelijk.
Door de komst van het duurdere, verplichte energielabel per 1 januari 2021 is er vorig jaar een run ontstaan op het oude label. Mede door oproepen van Vereniging Eigen Huis hebben maar liefst 700.000 huiseigenaren een energielabel aangevraagd.
De variabele tarieven voor gas en stroom zijn opnieuw gedaald sinds 1 januari. Ruim de helft van de Nederlanders heeft een variabel contract en zal dit jaar minder gaan betalen voor de levering van energie.
De ideale hybride warmtepomp bestaat niet. Dat blijkt uit een test die de Consumentenbond samen met Vereniging Eigen Huis deed. Daarom adviseert de vereniging altijd advies op maat in te winnen.
De subsidieregelingen voor isolatie en warmtepompen gaan per 1 januari 2021 op de schop. Dat maakte het kabinet deze week bekend in de Staatscourant. De wijzigingen hebben consequenties voor huiseigenaren die willen verduurzamen.
Huizenkopers moeten nog tijdens het koopproces worden geïnformeerd over verduurzamingsmaatregelen voor hun nieuwe woning. Vereniging Eigen Huis ondertekent daartoe een convenant met onder andere makelaarsorganisaties, hypotheekverstrekkers en het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Bijna twee derde van de huiseigenaren in het Groningse gaswinningsgebied is negatief gestemd over de toekomst van hun woongebied. Dit wordt vooral veroorzaakt door het gebrek aan bestuurlijke daadkracht.
Een nieuwe regering moet met een stevige ruimtelijke visie inclusief bouwlocaties komen, structureel geld steken in woningbouw en een minister voor Wonen aanstellen. Dit stelt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.
Een eerlijker lastenverdeling van de watersysteemheffing komt dichterbij nu de Unie van Waterschappen heeft ingestemd met de herziening van het belastingstelsel.
Het nieuwe energielabel is vanaf juli 2021 mogelijk toch voordelig online aan te vragen. Dit staat in een wetswijziging, aangenomen door de Tweede Kamer.
Huiseigenaren betalen in 2021 gemiddeld bijna €820 aan onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Dat is 4% meer dan dit jaar. De ozb stijgt met gemiddeld 3,1%, de afvalstoffenheffing met 7,3%.
Huishoudens gaan komend jaar meer betalen aan hun netbeheerder. De netbeheerkosten voor elektriciteit en gas stijgen in 2021 op jaarbasis met gemiddeld 17 euro (exclusief btw).
Een maand voor de ingangsdatum van 1 januari 2021 is de politieke strijd rond het nieuwe energielabel voor woningen nog niet voorbij. Hierdoor is er nog steeds onduidelijkheid over de nieuwe verplichting.
Gebouweigenaren met een asbestdak moeten worden geholpen! Dat is onze oproep aan de Tweede Kamer. Wij maken ons sterk voor asbestregels die onafhankelijk van de asbestbranche worden opgesteld.
Erfpachters die voor 8 januari 2020 een erfpachtaanbieding hebben gevraagd krijgen de mogelijkheid om de WOZ-beschikking uit 2015 op te vragen en alsnog bezwaar te maken.
Dreigende verhoging OZB? Nee! Tweede Kamerleden nemen onze succesvolle petitie, met meer dan 135.000 handtekeningen, in ontvangst.
Minister Wiebes van Economische Zaken bouwt de salderingsregeling verder af. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat hij naar de Tweede Kamer stuurde. Vereniging Eigen Huis wil de stimuleringsmaatregel juist behouden.
Starters onder de 35 jaar die een woning van € 400.000 of meer aanschaffen, betalen per 1 april 2021 waarschijnlijk toch overdrachtsbelasting, schrijft minister Ollongren aan de Tweede Kamer.
Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis, zijn consumenten niet meer overwegend negatief gestemd over de woningmarkt. Wel groeien de zorgen over werk en inkomen.
Het funderingslabel van het KCAF is niet meer op te vragen. Veel woninggegevens bleken onjuist en dat veroorzaakte grote onrust onder huiseigenaren en kopers. Het KCAF gaat nu eerst verder onderzoek doen.
Groningse regiobestuurders en de Rijksoverheid hebben op vrijdag 6 november een akkoord gepresenteerd over de versterking van vooral woningen in het gaswinningsgebied. Het Rijk trekt hier ruim € 1,5 miljard voor uit.
Van het aardgas af gaan mag huiseigenaren geen hogere maandlasten opleveren. Daartoe heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen.
Huiseigenaren die een nieuwe cv-ketel of warmtepomp kopen, moeten bij de installatie ervan hun verwarmingssysteem laten afstellen. Dit zogenoemde waterzijdig inregelen kost honderden euro’s. Vereniging Eigen Huis roept minister Ollongren op huiseigenaren financieel te steunen.
Nederland moet flink bouwen om het woningtekort in te lopen en de situatie voor koopstarters te verbeteren. Het Rijk moet daartoe de regie nemen.