De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt dit jaar met gemiddeld 5,3%, blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis onder gemeenten. Ook de afvalstoffenheffing gaat flink omhoog, met gemiddeld 7,8%.
Ben je eigenaar van een rijksmonument en heb je in 2020 kosten gemaakt om het in goede staat te houden? Dan kun je hiervoor mogelijk subsidie krijgen. Deze zogenoemde Woonhuissubsidie is aan te vragen van 1 maart tot en met 30 april.
De overspannen woningmarkt heeft ernstige gevolgen voor het leven van starters. Bijna de helft van de actief woningzoekende starters stelt belangrijke levensbeslissingen zoals samenwonen of gezinsuitbreiding uit. Drie op de tien voelen zich regelmatig neerslachtig door hun geringe kansen op de woningmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.
Het Rijk moet meer doen om gemeenten en bewoners te helpen bij het aardgasvrij maken van woningen, dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de leefomgeving (PBL). Vereniging Eigen Huis herkent zich in de uitkomsten van dit onderzoek.
Eén schuldhulproute voor iedereen met schuldzorgen. Daaraan werkt de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) samen met gemeenten, bedrijven en andere organisaties. Vereniging Eigen Huis is samenwerkingspartner van de NSR.
Met het WoonKieskompas kan iedereen die wonen en leefbaarheid belangrijk vindt bij de verkiezingen van 17 maart een weloverwogen keuze maken. Vereniging Eigen Huis ontwikkelde de stemhulp samen met Kieskompas.
In de komende tien jaar moeten minimaal 1 miljoen woningen worden gebouwd tegen de schrijnende woningnood. Vereniging Eigen Huis is een van ondertekenaars van de Actieagenda Woningen die dit voor elkaar moet krijgen.
Vereniging Eigen Huis heeft zich gebogen over het wetsvoorstel Energiewet en een reactie gegeven in kader van de internetconsultatie. Hierin geeft de vereniging aan dat zij de doelstellingen van het wetsvoorstel steunt, maar dat moet worden voorkomen dat de consument het kind van de rekening wordt.
Samen met het Nibud en Florius heeft Vereniging Eigen Huis onderzocht hoe je huiseigenaren het beste kunt activeren de betaalbaarheid van hun aflossingsvrije hypotheek te onderzoeken. Met succes: het aantal hypotheekchecks is verdubbeld.
Steeds minder consumenten zien de coronacrisis als een belemmering voor de woningmarkt. Dit blijkt uit de jongste stand van de Eigen Huis Marktindicator.
De Eerste Kamer is op 9 februari akkoord gegaan met een wet die telemarketing aan banden legt. Mensen mogen straks door bedrijven en organisaties niet meer ongevraagd telefonisch worden benaderd voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden.
Oproep: De Tweede Kamer moet de wijziging van de Tijdelijke Wet Groningen niet in de huidige vorm aannemen en eerst de Groningse inwoners voorop stellen.
Huiseigenaren met een renteopslag op hun hypotheekrente betalen vaak teveel. Bij een hogere WOZ-waarde zou de opslag omlaag kunnen, maar geen enkele geldverstrekker past dit automatisch aan, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.
De Tweede kamer heeft besloten dat de behandeling van het wetsvoorstel, waarmee de salderingsregeling per 1 januari 2023 wordt afgebouwd, tijdelijk wordt stopgezet totdat er een nieuw kabinet gekozen is. Vereniging Eigen Huis pleitte eerder al voor behoud van deze goed lopende regeling.
Doordat de huizenprijzen het afgelopen jaar hard zijn gestegen, zijn ook de meeste WOZ-waarden omhoog gegaan: dit jaar met gemiddeld 7%. Dit blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer.
De subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) stopt met onmiddellijke ingang. De subsidiepot is al leeg. Vereniging Eigen Huis roept demissionair minister Kajsa Ollongren op om alle lopende aanvragen toe te kennen en de subsidiepot aan te vullen.
Vereniging Eigen Huis waarschuwde er al voor en nu blijkt het werkelijkheid te zijn geworden. Uit een quickscan van de vereniging blijkt dat het nieuwe energielabel duurder uitvalt dan verwacht. Daarnaast zijn er te weinig gekwalificeerde energieadviseurs, die ook nog eens moeilijk te vinden zijn. Hierdoor zijn er enorme wachttijden ontstaan voor het aanvragen van het energielabel.
Waarom wordt er toch zo weinig gebouwd? Maak je op deze woningmarkt eigenlijk wel een kans om iets nieuws te kopen? En als je dan toch een nieuwbouwhuis vindt, wat komt er dan op je af? In de vierdelige podcastserie ‘Huisbazen’ van Vereniging Eigen Huis gaat Bart Jan Cune op zoek naar antwoorden.
De meeste huiseigenaren maken zich nog geen grote zorgen over hun financiële situatie en thuiswerken bevalt goed. Dat blijkt uit onze vijfde peiling onder 1405 leden over hun zorgen in de coronacrisis. De helft van de huiseigenaren vindt de beperkingen van de coronaregels wel steeds meer benauwen.
Bijna 80.000 huishoudens lopen het risico hun huis te moeten verkopen als hun aflossingsvrije hypotheek rond 2035 afloopt. Dit blijkt uit onderzoek van de AFM.