Gemeenten krijgen op termijn de bevoegdheid om woningen van het aardgas af te sluiten. Dit is vorig jaar al aangekondigd in een wetsvoorstel. Het voorstel is nu nader uitgewerkt in het voorstel Besluit gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Bgiw). Eerder reageerde Vereniging Eigen Huis al kritisch op het voorstel. Het besluit biedt nog steeds onvoldoende garanties en waarborgen voor bewoners. Dat moet worden aangepast.
Acht jaar voordat woningen van het aardgas worden afgesloten moet gemeenten de bewoners hiervan op de hoogte brengen. Dit wordt gezien als een redelijke termijn om hun woning aan te passen en op een aardgasvrije warmtevoorziening aan te sluiten. Vooraf is niet te voorzien of dit voor iedereen haalbaar is binnen de gestelde termijn. Woningbezitters moeten beschermd worden als zij niet mee kunnen komen. De vereniging vindt het daarom belangrijk dat huiseigenaren recht krijgen op uitstel als financiële, persoonlijke of onvoorziene omstandigheden, zoals langdurige ziekte of werkloosheid een tijdige overstap in de weg staan. Ook omstandigheden binnen een VvE, zoals problemen of geschillen rond de besluitvorming, moeten redenen voor uitstel kunnen zijn.
In veel wijken wordt door gemeenten gekozen voor een warmtenet als alternatief voor aardgas. Het voorstel beschrijft dat je als huiseigenaar niet verplicht bent om je woning aan te sluiten op het warmtenet, maar dat je ook mag kiezen voor een duurzaam alternatief. Vereniging Eigen Huis vraagt zich af hoe vaak een woningbezitter in de praktijk een redelijk en betaalbaar alternatief heeft. Het kan niet zo zijn dat keuzevrijheid in de praktijk vaak een wassen neus is.
Betaalbaarheid, haalbaarheid en keuzevrijheid moeten vastgelegd worden in wet- en regelgeving zodat bewoners voldoende beschermd worden en iedereen mee kan komen in de warmtetransitie. De vereniging heeft haar bezwaren bij de consultatie van het voorstel bekendgemaakt. Het voorstel wordt nog voorgelegd aan de Tweede Kamer.