
Provincies spelen een rol bij drie grote thema’s die huiseigenaren raken: de energietransitie, het woningtekort en de invloed van bewoners op veranderingen in hun omgeving.
Provincies (en gemeenten) spelen een grote rol bij de uitvoering van de plannen uit het ontwerp Klimaatakkoord.
Hierin staat dat Nederland in 2030 minimaal 49% minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. De plannen raken vrijwel alle huiseigenaren; zo moeten woningen worden verduurzaamd en van het aardgas af.
In de Nationale woonagenda is een ambitie gesteld om per jaar 75.000 woningen te bouwen om het woningtekort terug te dringen. De realisatie ligt in handen van provincies en gemeenten, die zich buigen over de vraag: waar gaat er gebouwd worden, binnenstedelijk
of ook in het groen?
Bewoners kunnen lang niet altijd meepraten over veranderingen in de buurt, zoals het plaatsen van windmolens of de aanleg van een rijksweg. Wij hebben een participatiehandvest geschreven waarmee politieke partijen kunnen laten zien dat ze de stem van bewoners belangrijk vinden en hun belangen meewegen in plannen.
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, hebben we onderzoek gedaan onder leden en politici. Zij kregen stellingen voorgelegd over de energietransitie, de woningbouwopgave en bewonersinvloed. Hieronder vind je de resultaten. Bekijk wat er in jouw provincie leeft onder leden en wat beleidsmakers en politici in de provincie belangrijk vinden:
Het onderzoek is in februari 2019 uitgevoerd door Kieskompas onder 15.000 leden van Vereniging Eigen Huis en 22.000 politieke bestuurders. Het onderzoek is representatief voor alle 4,4 miljoen huiseigenaren. Binnen een aantal relevante thema’s zijn de meningen gepeild van woningbezitters en bestuurders. Vereniging Eigen Huis heeft geen waardeoordeel over de uitkomsten en geeft geen stemadvies. In Nederland zijn 7,7 miljoen huishoudens. Hiervan woont 57 % in een koopwoning en 43 % in een huurwoning.
[INVISIBLE ANCHOR Drenthe]
[INVISIBLE ANCHOR Utrecht]