Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBesparen op woonlasten

Huis verhuren tijdens de vakantie

Je kunt jouw eigen woning voor een korte periode verhuren aan toeristen. Veel mensen gebruiken deze manier van verhuren om de hypotheeklasten te drukken. Waar moet je op letten als je jouw huis tijdelijk wilt verhuren aan toeristen?

vrouw met hond in woonwijk

Toestemming geldverstrekker

De meeste geldverstrekkers hebben in hun hypotheekakte en/of algemene voorwaarden staan dat de woning niet verhuurd mag worden of dat toestemming gevraagd moet worden. Informeer bij je geldverstrekker wat bij jou van toepassing is.

Appartement

Vaak staat in de splitsingsakte dat het appartement slechts als woning mag worden gebruikt. Wil je jouw appartement toch aan toeristen verhuren, dan moet je daarvoor toestemming vragen aan de Vereniging van Eigenaars. Dit staat in je splitsingsreglement.

Verzekering

Dekt jouw opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering ook tijdelijke verhuur? Zo niet, is het dan mogelijk om je verzekering uit te breiden?

Belasting

Wanneer je jouw huis tijdelijk verhuurt aan toeristen, moet je toeristenbelasting betalen en 70% van de huurinkomsten optellen bij je eigenwoningforfait. Extra kosten die rechtstreeks met de verhuur samenhangen, komen in mindering op de huur. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van gas en elektra en advertentiekosten in verband met de tijdelijke verhuur. De kosten van de woning zelf (zoals onderhoudskosten) zijn niet aftrekbaar. Ook als je een gedeelte van jouw woning verhuurt via Airbnb of een ander verhuurplatform, is die verhuur belast. Dit besliste de Hoge Raad.

De betaalde hypotheekrente blijft gedurende de tijdelijke verhuur wel gewoon aftrekbaar. Ontvang je een maandelijkse voorlopige teruggave van de Belastingdienst in verband met de hypotheekrenteaftrek? Voorkom dat je achteraf een deel van de voorlopige teruggave moet terugbetalen en pas tijdig je voorlopige aanslag aan.

Wet toeristische verhuur

Deze wet regelt dat gemeenten een verplichting op kunnen leggen aan verhuurders die hun woning aan toeristen verhuren om een registratienummer aan te vragen. Dit nummer moet de verhuurder vermelden bij elke advertentie op platforms zoals Airbnb, Booking.com en Expedia. Zo heeft de gemeente meer zicht op adressen en personen die verhuren aan toeristen.

De gemeenteraad kan bepalen dat een woonruimte een maximaal aantal nachten per jaar toeristisch verhuurd mag worden Daarbij kan een meldplicht per verhuring ingesteld worden. In uitzonderlijke situaties kan een gemeente een vergunningplicht invoeren. 

Tags

BesparenHuiseigenaarWonen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube