Update 01/11/2021: Een woningverkoper die bij overdracht geen definitief energielabel overhandigt, krijgt een boete van 435 euro. Tot 1 november was deze boete nog 170 euro. De stijging hangt samen met het (volgens Vereniging Eigen Huis) veel te hoge bedrag voor het energielabel.
In lijn met de herziening van de Europese richtlijn ‘energieprestatie gebouwen’, is de methode waarmee het energielabel wordt ingevuld gewijzigd. Het is daarom vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk om een energielabel online aan te vragen.
Het energielabel is ingevoerd volgens de Europese richtlijn ‘Energy Performance of Buildings Directive’. Het doel is eigenaren van woningen of gebouwen bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken. Voor (potentiële) kopers is het belangrijk om te weten hoe energiezuinig een woning is. Met een definitief energielabel kunnen zij een schatting maken van de hoogte van de energierekening en de (eventuele) stappen die nog gezet kunnen worden in verduurzaming.
Vanwege een tekort aan energieadviseurs is de advertentieplicht bij het energielabel tijdelijk komen te vervallen. Tot eind 2021 moet je bij de overdracht van een woning een definitief label kunnen overhandigen. Meer hierover lees je bij de vraag ‘wanneer vraag je een energielabel aan?’
Koop je nieuwbouw? Bij de oplevering van je woning moet een definitief energielabel worden overhandigd.
Een definitief energielabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering.
Vanaf 1 januari 2022 ben je bij verkoop van je woning verplicht in de advertentie het label te vermelden. Je moet op het moment van adverteren (advertentieplicht) dus al over een definitief label beschikken. Potentiële kopers kunnen dan al in de advertentie zien hoe duurzaam de woning is. Het energielabel is 10 jaar geldig, vanaf het moment van ontvangst.
Verder ben je bij verkoop van je woning verplicht op het moment van overdracht een definitief label te verstrekken aan de koper.
Niet voor alle woningen is het energielabel verplicht. Er zijn uitzonderingen gemaakt voor onder andere beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
Beschik je al over een definitief energielabel? Bekijk hier of deze nog geldig is.
Geen energielabel op het moment van overdracht?Als je nog geen definitief energielabel hebt en je wilt je huis gaan verkopen, dan moet een gecertificeerde vakbekwame energieadviseur worden ingeschakeld. Deze kan je vinden via het adviesplatform.
De energieadviseur komt bij je thuis en neemt de woning op. Er wordt nagegaan hoe het is geïsoleerd en berekent hoeveel energie nodig is voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Vervolgens stelt de adviseur het energielabelletter vast
en werkt het energielabel verder uit.
Let op: Er wordt nu onderzocht of het vanaf juli 2021 weer mogelijk wordt om het energielabel online aan te vragen. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en houden je op de hoogte.
Vereniging Eigen Huis strijdt al jaren voor een betaalbaar energielabel dat meerwaarde biedt voor huiseigenaren. Zo hebben wij er als vereniging voor gezorgd dat er een aantal jaar geleden een vereenvoudigd energielabel kwam. We zijn opnieuw in actie
gekomen toen de plannen voor het huidige (duurdere) energielabel bekend werden gemaakt. Volgens ons jaagt dit nieuwe label eigenaren alleen maar op kosten en biedt kopers geen meerwaarde. Voor hen zijn de uitwerking van het Klimaatakkoord over isolatiemaatregelen,
subsidies, financieringsmogelijkheden en duidelijkheid over de wijkaanpak veel belangrijker.
Nieuwsbericht: Regel dit jaar nog een definitief energielabel (december 2020)
Nieuwsbericht: Ollongren houdt vast aan nieuw energielabel (oktober 2020)
Nieuwsbericht: Mogelijk uitstel nieuw energielabel (september 2020)
Nieuwsbericht: Energielabel wordt duur, regel het daarom nu (juni 2020)
Lees meer over de plannen om het energielabel aan te passen
Nieuwsbericht: Energielabel voorlopig niet goedkoper (juni 2021)