Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Is het verstandig om eerst een huis te kopen of mijn huidige huis eerst te verkopen?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Aan beide opties zitten voor- en nadelen.

In een overspannen woningmarkt is het koopaanbod relatief klein en worden huizen vaak snel verkocht. Dat is voor veel huizenbezitters aanleiding om eerst te kopen en daarna te verkopen. Maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden, zoals:

  • Hoe goed ligt je huidige woning in de markt?
  • Heb je al een specifiek huis op het oog dat je wilt kopen?
  • Hoeveel financiële ruimte heb je?

Eerst kopen

De huidige woningmarkt kenmerkt zich door een relatief beperkt aanbod aan koophuizen. Dat kan een reden zijn om eerst te kopen en daarna te verkopen. Heb je een specifieke woning op het oog, die je wilt kopen? Dan kan dit extra reden zijn om eerst te kopen, zodat het huis niet aan je neus voorbij gaat.

Er zijn ook risico’s. Lukt het om je huidige huis voor de door jouw verwachte prijs te verkopen? En zo niet, kun je de aangekochte woning dan nog wel betalen? En wat als je je huidige huis niet of niet snel verkocht krijgt? Dan heb je (tijdelijk) twee huizen. Kun je die dubbele woonlasten dan wel betalen?

Financiële aandachtspunten

  • Je hebt nog geen duidelijkheid over je exacte budget, omdat de overwaarde van de oude woning nog niet bekend of beschikbaar is. Heb je deze nodig voor het kopen van de nieuwe woning, dan heb je een overbruggingskrediet nodig. De geldverstrekker gaat bij een nog niet verkochte woning vaak uit van maximaal 90 % van de getaxeerde waarde.
  • Blijkt na de verkoop de overwaarde niet voldoende om het overbruggingskrediet af te lossen, dan moet je de nieuwe hypotheek verhogen. Lukt dit niet, dan moet je een andere oplossing bedenken. Het overbruggingskrediet kan niet blijven bestaan. 
  • Doordat je de oude woning nog niet hebt verkocht heb je dubbele woonlasten: de hypotheeklasten van de oude woning en de nieuwe woning en vaak ook nog de lasten van het overbruggingskrediet. Een geldverstrekker bekijkt of je dit wel kunt betalen.
  • Heb je nu een lage rente, bespreek dan met de hypotheekadviseur of je deze kunt meeverhuizen naar de volgende woning. Elke geldverstrekker hanteert eigen voorwaarden, dus bekijk van te voren goed of de verhuisregeling mogelijk is. De volgorde van eerst kopen of eerst verkopen kan ook van belang zijn of je gebruik kunt maken van de verhuisregeling. 

Eerst verkopen

Door eerst te verkopen weet je precies wat je financiële mogelijkheden zijn bij het kopen van een nieuw huis. Dit is een groot voordeel. Je weet de exacte overwaarde, waardoor je precies weet wat je kunt kopen. De overwaarde is meteen beschikbaar, waardoor je geen overbruggingskrediet hoeft af te sluiten.

Maar de kans bestaat dat het niet direct lukt om een ander huis te vinden. Je moet dan tijdelijke woonruimte regelen. De kans is sowieso groot dat je twee keer moet verhuizen als je besluit om eerst te verkopen. Dit brengt extra kosten met zich mee. 

Heb je een specifieke woning op het oog, die je wilt kopen? Dan is er een kans dat deze weg is voordat je je huidige huis hebt verkocht. Eventueel kun je dit oplossen door met de verkoper af te spreken dat je het  huis koopt met als voorbehoud dat jouw eigen huis binnen een bepaalde termijn is verkocht. Maar het is wel de vraag of een verkoper daar in een goed lopende markt mee akkoord gaat.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube