Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Is het verstandig om eerst een huis te kopen of mijn huidige huis eerst te verkopen?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Aan beide opties zitten voor- en nadelen.

In een overspannen woningmarkt is het koopaanbod relatief klein en worden huizen vaak snel verkocht. Dat is voor veel huizenbezitters aanleiding om eerst te kopen en daarna te verkopen. Maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden, zoals:

 • Hoe goed ligt je huidige woning in de markt?
 • Heb je al een specifiek huis op het oog dat je wilt kopen?
 • Hoeveel financiële ruimte heb je?

Eerst kopen

De huidige woningmarkt kenmerkt zich door een beperkt aanbod aan koophuizen. Dat is voor velen de reden om eerst te kopen en daarna te verkopen. Heb je een specifieke woning op het oog, die je wilt kopen? Dan kan dit extra reden zijn om eerst te kopen, zodat het huis niet aan je neus voorbij gaat.

De eigendomsoverdracht van beide woningen kun je vaak goed op elkaar afstemmen als je eerst een woning koopt. Je hoeft dan maar één keer te verhuizen.

Er zijn ook risico’s. Lukt het om je huidige huis voor de door jouw verwachte prijs te verkopen? En zo niet, kun je de aangekochte woning dan nog wel betalen? En wat als je je huidige huis niet of niet snel verkocht krijgt? Dan blijf je (tijdelijk) met twee huizen zitten. Kun je die dubbele woonlasten wel een tijdje betalen?

Financiële aandachtspunten

 • Je hebt nog geen duidelijkheid over je exacte budget, omdat de overwaarde nog niet bekend is. Heb je de overwaarde nodig voor het kopen van de woning, dan heb je een overbruggingskrediet nodig. De geldverstrekker gaat bij een nog niet verkochte woning vaak uit van 90 % van de getaxeerde waarde.
 • Blijkt na de verkoop de overwaarde niet voldoende om het overbruggingskrediet af te lossen, dan moet je de nieuwe hypotheek verhogen. Lukt dit niet op basis van je inkomen, dan moet je het overbruggingskrediet aflossen met eigen geld.
 • Doordat je de oude woning nog niet hebt verkocht heb je dubbele woonlasten: de hypotheeklasten van de oude woning en de nieuwe woning en vaak ook nog de lasten van het overbruggingskrediet. Een geldverstrekker bekijkt of je dit wel kunt betalen.
 • Heb je nu een lage rente bespreek met de hypotheekadviseur of je deze kunt meeverhuizen naar de volgende woning. Elke geldverstrekker hanteert zijn eigen voorwaarden, dus bekijk van te voren goed of de verhuisregeling mogelijk is. De volgorde van eerst kopen of eerst verkopen kan ook van belang zijn of je gebruik kunt maken van de verhuisregeling. 

Eerst verkopen

Door eerst te verkopen weet je precies wat je financiële mogelijkheden zijn bij de aankoop van een nieuw huis. Dit is een groot voordeel. Je weet de exacte overwaarde, waardoor je precies weet wat je kunt kopen. De overwaarde is meteen beschikbaar, waardoor je geen overbruggingskrediet hoeft af te sluiten.

Maar de kans bestaat dat je zonder huis komt te zitten als je jouw huis eerst verkoopt en het daarna niet lukt om een ander huis te vinden en/of te kopen. Je moet dan vervangende woonruimte regelen. De kans is sowieso groter dat je tijdelijk vervangende woonruimte moet zoeken en dus twee keer moet verhuizen als je besluit om eerst te verkopen. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar je hebt niet te maken met dubbele woonlasten.

Heb je een specifieke woning op het oog, die je wilt kopen? Dan is de kans groot dat deze weg is, als je eerst je huidige huis wilt verkopen. Eventueel kun je dit oplossen door met de verkoper af te spreken dat je het  huis koopt met als voorbehoud dat jouw eigen huis binnen een bepaalde termijn is verkocht. Maar het is zeer de vraag of een verkoper daar in de huidige markt mee akkoord gaat.

Hoe nu verder

 • Overweeg om een makelaar in te schakelen voor advies over jouw specifieke situatie.
 • Informeer bij een hypotheekadviseur naar jouw financiële mogelijkheden.
 • Eigen Huis Hypotheekadvies: onafhankelijk hypotheekadvies via Vereniging Eigen Huis.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube