Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Kan ik mijn hypotheekschuld van box 1 naar box 3 verhuizen, zodat ik minder belasting betaal?

Of je de hypotheekschuld van box 1 naar box 3 kunt verhuizen, hangt af van wanneer je deze voor het eerst hebt afgesloten. 

Je hebt de eigenwoningschuld voor het eerst afgesloten vóór 1 januari 2013

Als je de  voor het eerst hebt afgesloten vóór 1 januari 2013, dan heb je een . Bij een bestaande eigenwoningschuld kun je nooit kiezen: deze valt altijd in box 1 zo lang je een hebt. Je bent niet verplicht af te lossen op deze schuld. De schuld blijft maximaal 30 jaar in 

Alleen als je de schuld helemaal met eigen geld aflost en daarna een nieuwe lening afsluit om je eigen geld weer aan te vullen, verbreek je het directe verband met de eigen woning. Voor de belasting zet je de schuld dan in box 3.

30 jaar hypotheekrenteaftrek 
Een bestaande eigenwoningschuld gaat pas naar box 3 na 30 jaar renteaftrek. Deze 30 jaar loopt op zijn vroegst vanaf 2001. Bestaande eigenwoningschulden gaan dus pas in 2031 voor het eerst naar box 3. Heb je een bestaande eigenwoningschuld later afgesloten, dan loopt de 30-jaarstermijn vanaf de datum dat je de lening afsloot. Dat geldt ook als voor het deel van een nieuwe lening dat hoger is dan een eerder afgesloten lening.  

Oversluiten 
De schuld is een eigenwoningschuld als je de lening bent aangegaan voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van de eigen woning. Dit geldt ook als je de schuld later hebt overgesloten. Oversluiten is niet alleen het direct oversluiten (het vervangen van de ene lening door de andere lening), maar ook als je in het jaar van aflossing of op zijn laatst in het daaropvolgende jaar weer een schuld voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van een eigen woning afsluit.

Je hebt de eigenwoningschuld voor het eerst afgesloten na 1 januari 2013

Heb je de eigenwoningschuld voor het eerst na 1 januari 2013 afgesloten? Dan ben je verplicht om deze schuld minimaal  af te lossen om recht te hebben op renteaftrek.

Deze aflosverplichting moet in de (hypotheek-)leningovereenkomst staan. Is dat niet het geval of loop je langdurig achter met aflossen? De Belastingdienst merkt de schuld met ingang van het derde jaar van aflossingsachterstand niet meer als eigenwoningschuld aan. Deze valt dan in . Op deze wijze kun je de schuld uit box 1 halen. De schuld vermindert dan de waarde die je in box 3 moet aangeven.

Op het moment dat je de aflossingsachterstand weer inhaalt, verhuist de schuld verplicht weer terug naar box 1. Het deel van de schuld dat overblijft is dan weer een eigenwoningschuld waarover je de rente mag aftrekken.

Ook als je de lening wijzigt naar een lening met een minder vergaande aflossingsverplichting, verhuist de lening naar box 3.

Aandachtspunten

  • Ben je het best af met een schuld in box 1 of in box 3? Dat hangt af van zaken als je inkomen, de grootte van de schuld, het rentepercentage, hoeveel je nog moet aflossen en wat je andere vermogen is in box 3. Ook de wijzigingen in box 3 vanaf 2023 waarbij het hebben van schulden in die box minder aantrekkelijk is telt daarin mee. Laat je hierover dus goed adviseren.
  • Als je een lage of geen eigenwoningschuld in hebt, dan val je mogelijk onder de . Daardoor heb je een aftrekpost in box 1. Deze aftrekpost wordt in 30 jaar afgebouwd met 3,33 % per jaar. Het voordeel van deze aftrekpost wordt dus jaarlijks kleiner.
  • Bij het te veel aflossen van een eigenwoningschuld moet je mogelijk  betalen. Informeer hiernaar bij je geldverstrekker.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube