Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Waar moet ik op letten bij woningruil van mijn koopwoning?

Bij woningruil van een koopwoning kopen 2 partijen elkaars woning. Het zijn 2 transacties en er worden dus 2 koopovereenkomsten opgesteld. In die zin is er geen verschil met de situatie dat je een woning koopt van partij A en je eigen woning verkoopt aan partij B. Voor beide woningen moet de financiering worden geregeld en moet de eigendomsoverdracht plaatsvinden bij de notaris. Beide kopers betalen notariskosten en overdrachtsbelasting.

Koppeling koopovereenkomsten

Meestal is het de bedoeling om de koopovereenkomsten met elkaar te verbinden in die zin dat als de ene koop niet doorgaat de andere koop ook niet doorgaat. Regel dit goed in de overeenkomsten. Dit kan door het opnemen van een clausule in beide koopcontracten waaruit volgt dat:

  • Beide koopovereenkomsten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn
  • De ene koop automatisch vervalt als de andere koop niet doorgaat.

Zo regel je bijvoorbeeld dat als één van de partijen de financiering niet rond krijgt, beide eigendomsoverdrachten niet doorgaan.

De notaris kan helpen bij het opstellen van de specifieke clausule.

Invullen koopovereenkomst

Stem de data in beide koopovereenkomsten goed op elkaar af. Bijvoorbeeld door dezelfde data te hanteren voor de ontbindende voorwaarde voor de financiering en door dezelfde datum van eigendomsoverdracht op te nemen in de koopovereenkomsten. Kies ook voor dezelfde notaris voor beide eigendomsoverdrachten.

Bedenktijd

Als jij en de andere partij beiden als consument kopen en verkopen, dan hebben jullie na het sluiten van de koopovereenkomst beiden - als koper -  3 dagen bedenktijd. Tekenen en ontvangen jullie beide koopovereenkomsten op hetzelfde moment, dan loopt de bedenktijd van beide contracten op hetzelfde moment af.

Inschrijven Kadaster

Overweeg om beide koopovereenkomsten na de ondertekening  in te schrijven bij het Kadaster zodat een beslag of faillissement van de verkoper de koper niet raakt en de eigendomsoverdrachten gewoon door kunnen gaan.

Aandachtspunten

  • Als de eigendomsoverdracht van beide woningen op hetzelfde moment plaatsvindt, heb je niet te maken met dubbele woonlasten. Maar logistiek kan het wel lastig zijn om op hetzelfde moment te verhuizen.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube