Voor VvE'sContact
BackNieuws

Consumentenvertrouwen op de weg terug naar normaal

De invloed van corona op de stemming op de woningmarkt nam in de maand juli af. Het consumentenvertrouwen steeg met twee punten, maar bleef nog licht negatief. De Eigen Huis Marktindicator kwam in juli uit op een score van 95, nog vijf puntenonder de neutraalwaarde van 100.

Verwachting over rente en prijzen slaat om 

Sinds de uitbraak van het coronavirus maakten steeds meer mensen zich zorgen over de huizenprijzen. In de laatste meting voor de coronacrisis geloofde maar 2% van de Nederlanders dat de huizenprijzen gaan dalen. Dit nam toe tot maar liefst 20% in juni. In juli draaide het beeld om en verwachtte 16% van de Nederlanders een daling van de huizenprijzen.     

Dat geldt ook voor de renteontwikkeling. Onder invloed van de coronacrisis dachten de afgelopen maanden steeds meer mensen dat de hypotheekrente matig tot sterk zou oplopen. Waar voor de crisis slechts 17% hiervan uitging, was dat in april 26%, in mei 36% en in juni 44%. In juli dacht 40% er zo over. 

Corona minder vaak de dealbreaker  

Nog steeds geeft 68% van de woonconsumenten aan dat hun vertrouwen in de woningmarkt wordt beïnvloed door corona. Dat is iets minder dan in juni (70%) maar is een behoorlijk verschil ten opzichte van april, toen nog 83% aangaf beïnvloed te zijn.     

Ook blijft de groep mensen die het nu geen goed moment om een huis te kopen ruim groter dan de groep die positief gestemd is, maar het verschil wordt kleiner. Vooral de economische situatie en inkomens die onder druk staan werden in het begin van de coronacrisis als groot probleem gezien. In juli zagen meer mensen de verslechterde betaalbaarheid en beperkte woningaanbod als boosdoeners. Daarmee lijkt de stemming op de woningmarkt langzaamaan weer terug te gaan naar de situatie voor corona.

Meer informatie over de Eigen Huis Marktindicator

Tags

Woningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube