Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Funderingslabel woningen tijdelijk stopgezet

Het funderingslabel van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) is niet meer op te vragen. Veel woninggegevens bleken onjuist en dat veroorzaakte grote onrust onder huiseigenaren en kopers. Het KCAF gaat nu eerst verder onderzoek doen.

De bedoeling van het label was kopers en huiseigenaren betrouwbare informatie geven over het risico op funderingsschade van een woning. Maar het label was nog in een testfase en veel gegevens bleken niet te kloppen. Daarnaast zou het label vanaf 1 juli 2021 verplicht worden bij verkoop van een woning. Dat is niet het geval. Het KCAF gaat het label nu eerst optimaliseren en verwacht halverwege 2021 met een aangepast label te komen.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

In Nederland lopen ongeveer 1 miljoen woningen een risico op funderingsschade. Oorzaken zijn inklinking van grond door klimaatverandering en een lage grondwaterstand.    

Vereniging Eigen Huis is voorstander van zoveel mogelijk duidelijkheid over de kwaliteit en bouwtechnische staat van een woning die te koop wordt aangeboden. Daarom is nieuwe en betere informatie over funderingsrisico’s een goede ontwikkeling. Zo weten kopers meer over een belangrijk (onzichtbaar) onderdeel van een huis en weten de huidige en nieuwe eigenaar beter op welke risico’s zij alert moeten zijn.  Vereniging Eigen Huis overlegt met het KCAF over mogelijkheden om huiseigenaren met funderingsproblemen te helpen, waaronder met het Fonds Duurzaam Funderingsherstel

Vermoed je funderingsproblemen?

Alleen funderingsspecialisten kunnen echt vertellen hoe het met de fundering van een woning is gesteld. Zo’n onderzoek is vaak een kostbare zaak. Wil je een huis kopen en twijfel je over de kwaliteit van de fundering? Of ontbreekt er belangrijke informatie en weigert de eigenaar een funderingsonderzoek? Wees dan terughoudend met bieden, houd ruime reserves aan of zie van de koop af.  In het Eigen Huis Magazine van december/januari verschijnt een uitgebreid artikel over het label van het KCAF.

Meer informatie

  • Lees meer over funderingsproblemen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube