Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Hypotheeknormen flink anders in 2024

De maximale hoogte van een nieuwe hypotheek wordt volgend jaar meer afhankelijk van de individuele situatie van de aanvrager(s). Dat blijkt uit een analyse van de nieuwe hypotheeknormen, die per 1 januari 2024 ingaan. Vereniging Eigen Huis waarschuwt dat de maximale hypotheek daardoor flink lager – en soms juist hoger – kan uitvallen dan in 2023.

Voor veel inkomensgroepen daalt de maximale hypotheek volgend jaar. Dat komt vooral door de hoge inflatie. Ook voor huizen met een slecht energielabel kan minder geleend worden. Tegelijkertijd kunnen kopers juist extra lenen voor verduurzamingsmaatregelen. 

Bij een gemiddelde inkomensstijging van 5,2% in 2024, die het CPB verwacht, gaat de leencapaciteit omhoog. Maar velen zullen deze stijging niet meteen in januari ontvangen. Alleenstaanden kunnen volgend jaar tot € 16.000 meer lenen.

Erg ingewikkeld

Door de koppeling van de leennormen aan het energielabel kan een koper van een huis met energielabel D of beter in principe tussen €5.000 en € 50.000 meer lenen. “Maar er komt meer bij kijken”, waarschuwt Karin Boog, financieel specialist. “Daarom raden we aan om naar een adviseur te gaan om erachter te komen wat er precies in jouw situatie verandert.”

“De aanpassingen van de hypotheeknormen zijn erg ingewikkeld”, vindt Boog. “Er verandert veel in 2024. Mensen moeten dus opletten bij de overgang naar het nieuwe jaar. Als je net bij een adviseur geweest bent of met een tool je maximale hypotheek hebt berekend, kun je volgend jaar misschien wel tot € 25.000 minder lenen dan je nu verwacht.” 

Alles over hypotheken

Tags

HypotheekKopenKopen-HypotheekWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube