Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHuis isoleren en ventile...

Huis isoleren? Dit zijn veelgebruikte isolatiematerialen

Wil je gaan isoleren, maar weet je niet welk isolatiemateriaal je moet gebruiken? Wij helpen je op weg. Lees hier hoe isolatiematerialen werken en welke isolatiematerialen veelgebruikt worden voor het isoleren van een woning.

isolatiespecialist pakt isolatiemateriaal

Wanneer je je huis wilt isoleren kun je kiezen uit veel soorten isolatiematerialen, van thermische isolatie tot steenwol. Maar welk isolatiemateriaal is het beste voor het milieu? En welk isolatiemateriaal is een slechte keus? Wij zetten het voor je op een rij.

Zo kies je het beste isolatiemateriaal

Om de juiste keuze te maken voor het soort isolatiemateriaal kun je drie stappen volgen:

Stap 1: isolatiemateriaal geschikt voor ruimte in jouw woning

Kies isolatiemateriaal met eigenschappen die geschikt zijn voor de ruimte in jouw woning. Kies je voor vloerisolatie? Zorg dan voor isolatiemateriaal dat tegen vocht kan. Wil je op het platte dak kunnen lopen dan moet het isolatiemateriaal stevig genoeg zijn. Of heb je weinig ruimte om te isoleren, gebruik dan materiaal met een goede isolatiewaarde. Door het antwoord op deze vragen en het type isolatie (dak, spouwmuur, kruipruimte of vloer) vallen sommige isolatiematerialen al af. 

Stap 2: hoge isolatiewaarde

Kies voor isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in R-waarde en is onder andere afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Stap 3: isolatiemateriaal plaatsen

Zorg dat het isolatiemateriaal goed op elkaar en de omliggende constructies aansluit. Bij houten constructies moet aan de binnenzijde een dampremmende laag, bijvoorbeeld PE folie, worden aangebracht. Deze moet goed aansluiten op de omliggende constructies. Dit voorkomt het binnendringen van vocht vanuit de woning in de geïsoleerde constructie. Vocht in de constructie kan schimmel of houtrot veroorzaken. Het kan daarom verstandig zijn om isoleren uit te besteden aan een isolatiebedrijf of klusbedrijf.

Hedwig en Jan Willem kozen ervoor om hun vloer te isoleren met folie isolatie. Lees over hun ervaring.

man pakt isolatiemateriaal

Meer informatie over isolatiematerialen en de isolatiewaarde? Download het overzicht met:

  • Waar je op moet letten bij het isoleren van je huis
  • Welke isolatiematerialen je voor welke isolatieklus gebruikt
  • Waar je op moet letten bij de keuze van isolatiemateriaal
  • Wat de R- en Rc-waarde zijn
  • Wat warmtegeleiding is

Overzicht veelgebruikte isolatiematerialen (pdf)

Wat is de isolatiewaarde?

Een belangrijke factor bij de keuze van isolatiemateriaal is de isolatiewaarde, ook wel R-waarde genoemd. Hoe hoger de R-waarde hoe langer het duurt voordat de warmte door het materiaal kan stromen. De R-waarde is bij isolatiematerialen op basis van geleiding afhankelijk van de dikte en de isolerende werking van het materiaal zelf. Hoe beter de isolerende werking van materiaal hoe minder dik materiaal nodig is om dezelfde R-waarde te bereiken. Aan de hand van de dikte en de isolerende eigenschappen van het materiaal kan de R-waarde bepaald worden.

Bij isolatiemateriaal op basis van stralingswarmte is het lastiger om de R-waarde uit te rekenen. Deze wordt proefondervindelijk vastgesteld. Voor de R-waarde moet je daarvoor kijken op de productie-informatie. De R-waarde kan afhankelijk van de plaatsing van het materiaal verschillen. Wanneer je het isolatiemateriaal horizontaal aanbrengt geeft dat een lagere R-waarde. Dit komt doordat na verloop van tijd het glimmende oppervlakte vuil kan worden waardoor de weerkaatsende werking afneemt.

Welke soorten isolatiemateriaal zijn er?

Er zijn veel verschillende isolatiematerialen op de markt. Hieronder een greep uit veelgebruikte materialen:

Minerale wol

Minerale wol wordt gesponnen van steen of glas. Daarom wordt het ook wel steenwol en glaswol genoemd. De minerale wol wordt geleverd in platen of op rollen. Het is een flexibel materiaal wat gemakkelijk tussen constructiedelen kan worden gedrukt. Minerale wol is onbrandbaar en wordt daarom ook vaak gebruikt in brandvertragende constructies. Het voordeel van minerale wol is dat het geluiddempend is. Bij de verwerking van de wol is het aan te bevelen om beschermende kleding en een mondkapje te gebruiken, omdat de vrijkomende vezels irritaties op huid en in de luchtwegen kunnen veroorzaken. Tegenwoordig is er ook minerale wol verkrijgbaar die geen irritaties geeft. De platen en rollen zijn met een groot kartelmes of een (oude) handzaag gemakkelijk op maat te maken. Minerale wol kan ook los geleverd worden voor bijvoorbeeld het vullen van een spouwmuur. 

Kunststoffen isolatiemateriaal

Kunststof isolatiemateriaal wordt gebruikt als plaatmateriaal, losse korrels (EPS) of als schuim (PUR en UF-schuim). De platen hebben meestal meerdere lagen of verspringende aansluitingen om te voorkomen dat er koudebruggen ontstaan. Kunststof isolatiematerialen zijn in het algemeen aardolieproducten. Sommige kunststof isolatiematerialen hebben hele goede isolerende eigenschappen, waardoor bij een kleine dikte een hoge isolatiewaarde kan worden gerealiseerd. De meeste kunststof isolatiematerialen zijn minder geschikt in brandgevaarlijke constructies omdat ze kunnen smelten of er bij brand gevaarlijke gassen kunnen vrijkomen. Kunststof isolatieplaten zijn niet zo flexibel als minerale wol, waardoor je nauwkeurig moet werken om een aaneensluitende isolatielaag te krijgen. 

EPS 

De afkorting EPS staat voor expanded polystyrene. EPS is het meestgebruikte isolatiemateriaal. Tegenwoordig wordt EPS vooral in de grijze uitvoering geleverd, vanwege de hogere isolatiewaarde. 

Xps 

XPS staat voor geëxtrudeerde polystyreen. Het verschil met EPS is dat bij XPS de luchtcellen gesloten zijn. Hierdoor is XPS één van de weinige waterdichte isolatiematerialen is en kan worden toegepast in voortdurend vochtige omstandigheden, zoals constructies onder het maaiveld. XPS wordt ook toegepast bij omgekeerde platte daken. Bij een omgekeerd dak zit het isolatiemateriaal op de waterkerende laag. Bij een omgekeerd dak is goed afschot essentieel, omdat anders waterdamp in het isolatiemateriaal kan condenseren en verzadigd raken met vocht, waardoor het zijn isolerende functie verliest.  

PUR 

PUR isolatie wordt geleverd in de vorm van isolatieplaten, maar wordt ook vaak ter plaatse (in situ) gespoten. Er is veel discussie over PUR-schuim, vooral bij vloerisolatie. De problemen zijn vooral ontstaan door fouten bij het aanbrengen van PUR-schuim. Daarom gelden strenge regels bij het aanbrengen van PUR-schuim. Bewoners mogen bijvoorbeeld tot twee uur na het aanbrengen van PUR-schuim de woning niet betreden. 

 Pir platen en resolschuim 

PIR (Polyisocyanuraat) en Resolschuim zijn kunststof isolatieplaten met een hoge isolatiewaarde. Bij een geringe dikte van het materiaal haal je een hoge R-waarde. Deze isolatieplaten zijn leverbaar met verschillende toplagen, zoals bitumen, vilt ,alufolie en gipsplaat afhankelijk waarvoor ze gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor het isoleren van een plat dak of voorzetwanden voor de binnenmuur. 

Natuurlijke isolatiematerialen

Er is steeds meer aandacht voor natuurinclusief bouwen. Daar horen ook natuurlijke isolatiematerialen bij. Vaak worden hier wel chemische stoffen aan toegevoegd om rot te voorkomen. Veel natuurlijke materialen zijn een bijproduct van landbouw.  

Schapenwol 

Schapenwol lijkt erg op glas-of steenwol, maar is samengesteld uit wol van schapen. Het wordt geleverd in platen en op rollen.  Dit lijkt natuurvriendelijk, maar scoort in de duurzaamheidsclassificaties heel slecht. Dit heeft te maken met de slechte score van de schapen zelf. 

Stro 

Stro zijn de stengels van granen, meestal samengeperst tot balen. Stro wordt vooral gebruikt bij ecologische bouw. Hierbij worden buitenwanden opgebouwd uit een houten framewerk met daarin opgenomen, de strobalen. Deze worden vervolgens afgestuct, meestal met een ecologisch natuurproduct, zoals leem.  

Vlas isolatie 

Vlas is een restproduct van de productie van linnen. De isolatiedekens van vlas zijn niet heel erg vormvast, waardoor het product goed ondersteund moeten worden. 

Hennep isolatie 

Hennep is een snelgroeiende plant die in gedroogde vorm gebruikt kan worden als isolatiemateriaal. Hennep wordt vooral in plaatvorm geleverd. De hennepsoort die gebruikt wordt als isolatiemateriaal is niet dezelfde als de geestverruimende soort waar wiet van wordt gemaakt. 

Hiernieuwbare isolatiematerialen

Er komen ook steeds meer hernieuwbare isolatieproducten op de markt. Hernieuwbaar betekent dat de producten zijn gemaakt van afvalproducten.  

Papier (cellulose)/ Houtvezel 

Cellulose isolatie wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier. Door stoffen toe te voegen wordt het materiaal brand -en schimmelwerend. Het materiaal wordt vaak door middel van vlokken ingeblazen.

Textiel 

Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt van gerecycled textiel. Het materiaal wordt zowel op rol als in platen isolatiemateriaal geleverd.  

Folie-isolatie 

Folie-isolatie werkt op basis van straling. Aan de warme kant weerkaatst het materiaal de warmte en aan de koude kant straalt het minder warmte uit. Dit is vergelijkbaar met het gebruik van aluminiumfolie bij het koken. Eten blijft langer warm en als het aluminiumfolie niet in aanraking komt met eten voelt het niet warm aan de buitenkant. Voor de werking hiervan is het van belang dat er geen contact is tussen het isolatiemateriaal en de omgeving. Er moet dus een luchtlaag gecreëerd worden. Anders werkt het materiaal niet. In constructies is het daarnaast van groot belang dat de folie goed luchtdicht afsluit. Anders kan er alsnog een warmtelek ontstaan.  

Thermokussens 

Thermokussens bestaan uit meerdere legen aluminiumfolie-achtig materiaal die in luchtdicht afgesloten zakken onder vloeren worden bevestigd met behulp van nieten (houten vloeren of pluggen (steen- en betonvloeren). De R-waarde van dit soort materialen kan niet berekend worden, maar moet altijd door middel van testen bepaald worden.  

Multifolie 

Multifolie is opgebouwd uit meerdere lagen folie met daartussen lagen schuim. De R-waarde van dit materiaal is mede afhankelijk van de toepassing. In horizontale constructies leveren ze een lagere R-waarde op, omdat men er vanuit gaat dat naar verloop van tijd de reflectiewaarde afneemt door vervuiling. 

Radiatorfolie 

Radiatorfolie is een zilverkleurige folie die je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Deze folie weerkaatst de warmtestraling aan de achterkant van de radiator. Standaard radiatorfolie vermindert de warmtestraling tot 75%, speciaal hr-radiatorfolie zelfs tot 95%. 

Tip! Isoleren met korting

Als lid van Vereniging Eigen Huis kun je je huis laten isoleren via onze partner Pluimers. Je ontvangt dan tot 10% korting.

Betrouwbare vakspecialisten
Offerte op maat
Tot 10% korting
Bekijk aanbod

Welke isolatieproducten zijn er nog meer?

Naast losse isolatiematerialen zijn er ook samengestelde isolatieproducten. Dit zijn producten die zijn samengesteld met een basis van isolatiemateriaal, gecombineerd met andere producten. Denk bijvoorbeeld aan geïsoleerde dakplaten met een afwerklaag aan de onder -of bovenzijde, versteviging voor een voldoende stevige constructie of isolatie met een afwerklaag. Ze kunnen vaak eenvoudig gemonteerd of afgewerkt worden of het materiaal bevat al een afwerking.

Tags

BesparenVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Lees meer over isolatie

DakisolatieSpouwmuurisolatieVloerisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube