Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Isolatieplannen? 5 financiële tips

Isoleer je huis en verhoog je wooncomfort, draag bij aan een beter milieu én een lagere energierekening. Isolatiemaatregelen zijn dak-, spouw-, gevel-, zolder/vlieringvloer, vloer- en bodemisolatie of HR-glas. Vijf financiële tips.

1. Gebruik spaargeld om te isoleren

Spaargeld rendeert niet. Op dit moment ontvang je namelijk geen of een lage rente. Door te isoleren bespaar je op een duurzame manier energie en in veel gevallen verdient de investering zich gauw terug. Alle besparingen daarna zijn winst en het levert je direct wooncomfort. 

2. Rente-aftrek bij financiering met hypotheek

Financier je isolatiemaatregelen met een (hypothecaire) lening? In dat geval mag je onder voorwaarden tot 106 % van de woningwaarde lenen. De bank zet het extra bedrag voor het verduurzamen van je huis in een depot en controleert of je het daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen.

Daarnaast mag je onder voorwaarden de verschuldigde rente over het leningdeel (= het deel voor de financiering van de isolatie) aftrekken. De gemaakte kosten voor het verkrijgen van de lening komen ook in aanmerking voor aftrek. Het gaat om de kosten voor advies, notaris of taxatie.

3. Voorfinancieren en achteraf lenen

Heb je de isolatie van je huis met eigen geld betaald? En later besloten om hiervoor toch een lening af te sluiten? De rente en de kosten van deze lening zijn aftrekbaar maar alleen als je kunt bewijzen dat je al vanaf het begin de bedoeling had om voor de isolatiekosten een lening af te sluiten. Dit moet je kunnen bewijzen als de Belastingdienst daarom vraagt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een offerte van een lening die je rond het tijdstip van de betaling met het eigen geld hebt aangevraagd. Heb je de lening afgesloten binnen 6 maanden na de start van de werkzaamheden? Dit vindt de Belastingdienst dan voldoende bewijs.

Tip! Tot 10% korting op isoleren

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren bij onze partner Pluimers. Je krijgt tot 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.

Vraag offerte op

4. Energiesubsidie

Voor isolatiemaatregelen kun je als huiseigenaar subsidie aanvragen. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld isolatiemaatregelen. Er zijn ook regionale subsidies. Wil je weten welke subsidie jouw gemeente of provincie heeft? Kijk dan op de energiesubsidiewijzer. Vanaf 21 april 2021 kun je de regionale subsidie combineren met de landelijke ISDE.

Lees meer over de ISDE, de maatregelen en voorwaarden.

5. Verlaagd btw-tarief voor isolatie

Voor isolatie van je woning geldt een lager btw-tarief, namelijk 9%. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de woning minimaal twee jaar in gebruik zijn. Een nieuwbouwwoning komt hiervoor dus niet in aanmerking.

Het 9%-tarief is van toepassing op de arbeidskosten maar niet op de materiaalkosten. Werkzaamheden die te ver afstaan van de isolatiewerkzaamheden vallen onder het 21%-tarief. De aannemer zal dit verlaagde tarief toepassen en inzichtelijk maken via de btw-factuur.

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over isoleren

DakisolatieSpouwmuurisolatieVloerisolatieIk wil isoleren

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube