Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Salderingsregeling zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, kun je gebruikmaken van de salderingsregeling. Hoe werkt deze regeling precies? Wat moet je doen om te salderen? En blijft de salderingsregeling bestaan? Lees het antwoord op deze en andere vragen.

man met tablet in tuin laat iets zien aan vrouw

Update 13-2: Eerste Kamer stemt tegen afbouw salderingsregeling

De Eerste Kamer heeft dinsdag 13 februari tegen afbouw van de salderingsregeling gestemd. Dit betekent dat de regeling voorlopig blijft bestaan. 

Lees het nieuwsbericht

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Dit wordt 'terugleveren' genoemd. Je energieleverancier trekt de stroom die je hebt teruggeleverd af van de stroom die je hebt afgenomen. Over het saldo betaal je het afgesproken tarief. Deze verrekening heet salderen. Van de energieleverancier ontvang je dus dezelfde prijs (inclusief energiebelasting en btw) voor de teruggeleverde energie als de prijs die je betaalt voor de energie die je afneemt. Salderen moet op jaarbasis gebeuren.

Hoe werkt salderen? Rekenvoorbeeld

 • De familie Van Galen heeft 8 zonnepanelen, die elk 250 kilowattuur (kWh) per jaar opleveren.
 • Samen wekken deze panelen in een jaar 8 x 250 = 2000 kWh stroom op.
 • Van deze opgewekte zonne-energie gebruikt de familie 1500 kWh zelf.
 • Zij levert dus terug aan het net: 2000 - 1500 = 500 kWh.
 • De familie Van Galen neemt ook elektriciteit af van het stroomnet. De hoeveelheid afgenomen elektriciteit in een jaar is 3000 kWh.
 • De familie Van Galen moet in dat jaar afrekenen aan het energiebedrijf: 3000 – 500 = 2500 kWh.

Wat moet ik doen om te salderen?

Heb je zonnepanelen en wil je salderen? Meld je dan aan bij je netbeheerder. Dit doe je via www.energieleveren.nl. Je kunt ook je installateur vragen om dit te doen. Als je stroom gaat terugleveren aan het net, is aanmelden overigens verplicht. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt ook met je energieleverancier de verwerking van het salderen in de afrekening.

Wat zijn voorwaarden om te salderen?

Om te kunnen salderen, moet je voldoen aan de volgende twee voorwaarden:

 • De afname en teruglevering van stroom moeten via dezelfde lopen. Dit is bij de meeste mensen met een eigen huis het geval. Als je in een appartement woont, kan dit anders zijn. Je energieleverancier kan je vertellen wat voor aansluiting je hebt.
 • Je moet zijn gecertificeerd. Bij het aanmelden op www.energieleveren.nl zie je een lijst met gecertificeerde omvormers. Hier lees je ook wat je kunt doen als je omvormer niet is gecertificeerd.

Tekst gaat verder onder video

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Onze expert legt uit

In deze video vertelt onze bouwtechnisch expert Jan Roelof Hoving wat de salderingsregeling is en hoe deze werkt.  

Wat als ik meer stroom aan het net lever dan dat ik verbruik?

Het kan zijn dat je op jaarbasis meer stroom teruglevert dan dat je hebt afgenomen. In dat geval ontvang je voor de hoeveelheid stroom die overblijft na salderen een terugleververgoeding van de energieleverancier. De hoogte van deze vergoeding verschilt per leverancier. Deze kan veel lager zijn dan het tarief dat je krijgt op basis van de salderingsregeling. In de wet is op dit moment geen minimale terugleververgoeding opgenomen.

Kan ik in de toekomst nog salderen? 

Zonnepaneeleigenaren kunnen de komende jaren nog gewoon gebruikmaken van de salderingsregeling. Het kabinet wilde de salderingsregeling vanaf 2025 afbouwen, maar de Eerste Kamer heeft tegen dit wetsvoorstel gestemd. De verwachting is dat de regering gaat werken aan een nieuw plan voor afbouw van de salderingsregeling, maar het is op dit moment onduidelijk wat het nieuwe voorstel wordt of wanneer dit zal ingaan.  

Lees meer over afbouw salderingsregeling

Salderingsregeling en variabel energiecontract

Energieleveranciers gaan op verschillende wijzen om met salderen bij een variabel energiecontract. Bij veel leveranciers gaat het als volgt: voor stroom die je afneemt betaal je het tarief van dat moment, voor stroom die je teruglevert krijg je ook het tarief dat op dat moment geldt. Andere leveranciers trekken de hoeveelheid geleverde stroom op jaarbasis af van de hoeveelheid afgenomen stroom. Over het saldo betaalt de klant een gewogen tarief. De huidige wetgeving schrijft momenteel niet duidelijk één van beide methodes voor, waardoor energieleverancier de ruimte hebben om het op verschillende manieren aan te pakken.

Salderingsregeling en dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch energiecontract verschilt de stroomprijs die je als klant betaalt elk uur. Dit komt doordat deze prijs direct is gekoppeld aan de inkoopprijzen op de Europese groothandelsbeurs voor stroom. De salderingsregeling werkt anders bij zo'n contract. Je betaalt de actuele uurprijs voor stroom die je afneemt en krijgt de actuele uurprijs voor stroom die je teruglevert. Energiebelasting betaal je alleen over het saldo van afgenomen min teruggeleverde stroom. Houd er ook rekening mee dat het kan voorkomen dat je moet betalen voor de stroom die je aan het net levert. Het gebeurt namelijk weleens dat de stroomprijs negatief is.

Opgewekte stroom zelf gebruiken of opslaan  

Hoewel de salderingsregeling voorlopig gewoon blijft bestaan, wordt het zelf gebruiken van je eigen zonnestroom een steeds belangrijker thema. Dit komt onder andere doordat steeds meer energieleveranciers terugleverkosten rekenen voor stroom die je aan het elektriciteitsnet levert. Je kunt je eigen zonnestroom zoveel mogelijk zelf gebruiken door je elektriciteitsverbruik af te stemmen op de opwek door je zonnepanelen. Met andere woorden: zet je wasmachine aan of laad je elektrische auto op wanneer jouw zonnepanelen stroom opwekken. Je kunt je zonnestroom ook opslaan, bijvoorbeeld met een thuisbatterij. Alleen zijn zulke batterijen op dit moment financieel nog niet rendabel. 

Lees meer over zonnestroom direct zelf gebruiken Lees meer over zonne-energie opslaan

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Zonnepanelen voor een scherpe prijs én met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wel zo makkelijk! Doe de dakcheck en ontdek wat jij kunt besparen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang een offerte op maat. 

Grootste collectief van Nederland
Hoge kwaliteit zonnepanelen
Inclusief installatie, monitoring & garantie
Doe mee

Veelgestelde vragen over salderingsregeling

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Lees ook

Kosten en opbrengst zonnepanelenHoe financier ik zonnepanelen?Hoe energieleveranciers omgaan met zonnepanelenZonnepanelen wel of niet schoonmaken?

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube