Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackInkomstenbelasting

Voorlopige aanslag

Wat is de voorlopige aanslag en hoe moet je het aanvragen of wijzigen?

vrouw bekijkt laptop met man

Voorlopige aanslag

Je kunt op de website van de Belastingdienst in 4 stappen de teruggave aanvragen of wijzigen met het online formulier ‘Voorlopige aanslag 2024’. Heb je in 2023 al een voorlopige teruggaaf en zijn er geen wijzigingen in je persoonlijke situatie, dan hoef je in veel situaties niets te doen. De voorlopige aanslag loopt dan automatisch door in 2024.

Als je nog geen voorlopige aanslag hebt maar dit voor 2024 wel wenst of als je al een voorlopige aanslag 2024 hebt maar deze wilt wijzigen, dan kun je het verzoek om een voorlopige aanslag aanpassen via je persoonlijke pagina van de Belastingdienst.

Maandelijkse voorlopige teruggaaf

Ben je in loondienst of heb je een uitkering? Dan betaal je over dat inkomen belasting. Je werkgever of uitkeringsinstantie houdt die belasting in op het loon of de uitkering. Maar de werkgever of uitkeringsinstantie houdt geen rekening met al je persoonlijke omstandigheden. Mogelijk heb je recht op een heffingskorting of aftrekposten zoals hypotheekrente, ziektekosten of giften. Als dat zo is, dan heb je te veel belasting betaald. De te veel betaalde belasting kun je vooraf terugkrijgen en daarop hoef je dus niet te wachten tot na afloop van het jaar als je aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan. 

In 5 stappen je maandelijkse teruggave regelen

Stap 1 – formulier opzoeken

Om te beginnen ga je naar de webpagina: Mijn Belastingdienst. Log in met je DigiD gebruikersnaam en wachtwoord. In het midden van het scherm kun je klikken op ‘Inkomstenbelasting’ (ook te vinden in de blauwe navigatie onder “Menu”). Vervolgens zie je daaronder een balk met jaartallen verschijnen. Klik op het belastingjaar waarvoor je een maandelijkse teruggave wil aanvragen. Als je daarna op de tekst ‘een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor een maandelijkse teruggaaf of betaling’ klikt, kom je bij het formulier ‘Aanvragen of wijzigen voorlopige aanslag’. Je bent nu klaar om de maandelijkse teruggave aan te vragen.

Stap 2 – persoonlijke gegevens en inkomen invullen

Open het online formulier door op akkoord (rechtsonder op het scherm) te klikken. Geef aan of je een partner hebt en vul vervolgens onder ‘Persoonlijke gegevens’ de persoonlijke gegevens in voor jezelf, je eventuele partner en kinderen. Dien je jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting in? Dan is het mogelijk om de vooraf ingevulde gegevens over een eerder jaar te gebruiken. Ga vervolgens naar volgende invulscherm ‘Inkomsten’. Vink de vakjes met bronnen van inkomen aan (bijvoorbeeld inkomsten uit loondienst, pensioen, inkomsten uit overig werk etc.) die in dat jaar van toepassing (zullen) zijn. Klik daarna op ‘Akkoord’.

Klik op een categorie (loon, pensioen, inkomsten uit overig werk etc.) in de linker kolom van het programma. Deze categorieën heb je zelf zojuist geselecteerd. Vul per categorie het inkomen en de overige benodigde gegevens in. Het is niet erg als je niet exact het bruto jaarinkomen weet. Je kunt dit schatten. Klik vervolgens iedere keer na het invullen van een pagina op ‘Akkoord’ rechts onderin het beeld om naar de volgende pagina te kunnen. 

Tip! Als je inkomen niet sterk is veranderd, kun je gerust het bruto jaarinkomen van het vorige kalenderjaar in dit verzoek opgeven.

Stap 3 – eigen woning verwerken

In het vervolgscherm komt de ‘eigen woning’ aan bod. Vul daar de gegevens in die van toepassing zijn. Let wel op dat je de juiste WOZ-waarde invult. Gaat het om de voorlopige teruggave over 2024 dan geef je de WOZ-waarde op die je in 2024 ontvangt of hebt ontvangen (met waardepeildatum 1-1-2023). Indien je nog geen WOZ-beschikking hebt ontvangen, moet je de waarde schatten. 

Heb je de woning onlangs gekocht en nog geen WOZ-beschikking ontvangen? Vraag deze dan aan bij de gemeente. De gemeente zal de WOZ-waarde dan binnen acht weken verstrekken. Let op! Houd er rekening mee dat je als nieuwe eigenaar van de woning na ontvangst van deze WOZ-beschikking binnen zes weken hiertegen in bezwaar kunt gaan als je het niet eens bent met de vastgestelde waarde.

In het verzoek om een voorlopige aanslag moet je naast de WOZ-waarde ook het tijdvak opgeven waarin de woning als hoofdverblijf ter beschikking staat. Vaak komt dat overeen met de periode dat je staat ingeschreven op dat adres in de Gemeentelijke basisregistratie personen (GBP).

Let op! De voorlopige aanslag is gebaseerd op jouw schattingen in het verzoek. Het is dus verstandig om een voorzichtige schatting te maken om te voorkomen dat je vooraf te veel belasting terugkrijgt en achteraf moet terugbetalen. Als je de WOZ-waarde nog niet hebt ontvangen, schat deze dan liever te hoog in dan te laag.

Stap 4 – hypotheekgegevens verwerken

Vervolgens kun je in het scherm “Hypotheken en andere schulden’ de gegevens kwijt van de hypotheek. Geef aan wat je dat jaar verwacht te betalen aan aftrekbare rente en kosten. Controleer ook of de betaalde hypotheekrente volledig aftrekbaar is.

Onderstaande PDF is een handig overzicht van aftrekposten eigen woning. Houd er rekening mee dat aflossingen en premies die je betaalt aan hypothecaire spaarproducten (kapitaalverzekering, bankspaarrekening etc.) niet aftrekbaar zijn.

Aftrekposten eigen woning (pdf)

De hypotheekrente betaal je maandelijks achteraf. Dit betekent dat je aan het begin van de maand betaalt voor de maand die voorbij is. In het verzoek om een voorlopige aanslag moet je de rente aangeven die je dit jaar gaat betalen en dus niet over de periode waar dit betrekking op heeft.

Voorbeeld: de hypotheek gaat in op 1 oktober. Begin november betaal je de rente over de maand oktober, begin december betaal je de rente over de maand november. Begin januari van het nieuwe jaar betaal je de rente over december. Omdat je deze rente in het nieuwe jaar betaalt, geef je in de voorlopige aanslag dus twee maanden rente op (feitelijke betaling in november en december).

De voorlopige aanslag is gebaseerd op jouw schattingen in het verzoek. Het is verstandig om hierbij een voorzichtige schatting te maken van de aftrekposten. Schat deze dan liever te laag in dan te hoog. Hiermee voorkom je dat je maandelijks te veel ontvangt en het meerdere, inclusief rente, achteraf moet terugbetalen.

Fiscaal jurist Bobby Raghoenath
Bobby RaghoenathFiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis

Stap 5 – Versturen en bewaren

Heb je alle relevante gegevens ingevuld, dan kun je in het slot van het formulier zien wat de hoogte van de voorlopige teruggave voor dat jaar zal zijn. Het gaat hier om een jaarbedrag. Dit bedrag ontvang je dan gespreid in maandelijkse termijnen in de resterende kalendermaanden van dat jaar. Als je bijvoorbeeld in maart pas de voorlopige teruggave hebt aangevraagd en deze in april is toegekend, dan ontvang je het jaarbedrag verdeeld over 9 maanden (namelijk de periode over april t/m december).

Zijn alle gegevens ingevuld? Dien dan de Voorlopige Aanslag (teruggave) in en onderteken deze met je DigiD. Volg voor de ondertekening met DigiD de instructies op het scherm.

Tip! Bewaar een kopie van het ingediende verzoek en de ontvangstbevestiging van de Belastingdienst in je administratie.

Zijn er wijzigingen in je persoonlijke omstandigheden (trouwen, scheiden, verhuizing, verandering in inkomen of aanpassing hypotheek etc.), dan is het verstandig om deze tijdig door te geven aan de Belastingdienst. Dat kan ook met de volgende 4 stappen. Hiermee voorkom je dat je een verkeerde maandelijkse teruggave ontvangt.

Voorlopige aanslag of sparen bij de fiscus?

Het jaarlijkse ‘sparen bij de fiscus’ behoort sinds de renteregeling vanaf 1 januari 2012 tot het verleden. Het kan verstandiger zijn om maandelijks de teruggave te ontvangen en dit bedrag op een spaarrekening te zetten dan jaarlijks het bedrag via de belastingaangifte terug te vragen. Je hebt het geld dan meteen tot je beschikking als je het nodig hebt. In de nieuwe renteregeling begint het tijdvak waarover de Belastingdienst rente berekent op 1 juli na afloop van het belastingjaar. Wel zal de rente vergoed worden als de Belastingdienst te laat is met het uitbetalen van een teruggaaf, of te lang doet over het vaststellen van een belastingaanslag.

Kortom: er wordt dus niet meer automatisch rente vergoed als je na afloop van het belastingjaar een bedrag terugkrijgt. Houd er wel rekening mee dat als je de maandelijkse teruggave opspaart, dat dit bedrag tot je vermogen gaat behoren. Staat het geld op 1 januari op je rekening? Dan kun je daarover belasting verschuldigd zijn in box 3 als het totale vermogen in box 3 boven de € 57.000 (€114.000 bij fiscale partners) bedraagt.

Tags

Financiën

Meer lezen over de belasting

InkomstenbelastingTips belastingaangifte doenE-book De BelastingwijzerDownload e-book

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube