Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOnderhoud

Voorkom lekkage; check je dak

Lekkage aan het dak komt regelmatig voor en is meestal een complex probleem. Je kan dit echter voorkomen door regelmatig je dak te checken en te onderhouden. Hoe je dit doet? Wij leggen het uit.

VEH Hero

Onderhoud van een plat dak 

De meeste platte daken hebben een dakbedekking van bitumen, kunststof of rubber en gaan zo’n 30 jaar mee, als je het goed onderhoud. Een plat dak kun je het beste twee keer per jaar inspecteren. Doe dit niet op een extreem warme of koude dag, want dan beschadigt de dakbedekking snel. Het voor- en najaar zijn dan ook de beste periodes om inspectie en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. 

 Tips bij platte daken

 • Verwijder bladeren van het dak 
  Verwijder regelmatig de bladeren van je dak om de groei van algen en mossen te voorkomen. Ook voorkom je zo dat de afvoer van het regenwater verstopt raakt. Plaats daarnaast een bladafscheider in de regenpijp, zodat de bladeren niet in de riolering terecht kunnen komen.   
 • Loop de kwetsbare delen na 
  Bekijk de aansluitingen van het dak op de regenwaterafvoeren en de loodaansluitingen bij de opgaande gemetselde muren. Dit zijn plekken waar vaak lekkage richting de woning ontstaat.  
 • Controleer de beschermlaag van je dakbedekking 
  Heb je een beschermlaag op je dak van grof grind (dakgrind), zorg er dan voor dat de laag minimaal 3 cm hoog is. De beschermlaag wordt na verloop van tijd dunner en dan kan het zonlicht schade veroorzaken aan het bitumen eronder. 
 • Verwijder mos en algen 
  Water dat op het dak blijft staan, versnelt verwering en veroorzaakt algengroei. Verwijder mos en algen met een harde bezem en eventueel wat water. Gebruik nooit chemicaliën; die tasten de dakbedekking aan.  
 • Repareer (kleine) beschadigingen 
  Merk je beschadigingen op? Bijvoorbeeld scheuren in de vloeinaden of kale plekken in het dakleer? Repareer die dan snel. Zo gaat je dak jaren langer mee en voorkom je problemen zoals lekkage. 

Onderhoud van een schuin dak 

De dakconstructie van een schuin dak gaat in principe net zo lang mee als de woning zelf. De levensduur van je dakpannen ligt tussen de 40 (betonnen dakpannen) en 75 jaar (keramische dakpannen). Een schuin dak heeft een stuk minder onderhoud nodig dan een plat dak, maar toch is het aan te raden om het regelmatig te controleren, zeker na een flinke storm. 

Tips bij schuine daken

 • Controleer en vervang dakpannen 
  Vervang gescheurde en gebroken dakpannen. Ontbrekende of losliggende nokvorsten - dit zijn de pannen die de nok afdekken - kun je met cement bevestigen of met een flexibele mortel. 
 • Maak de dakgoten schoon 
  Maak regelmatig de dakgoten schoon, vooral als je in een bosrijk gebied woont. Water dat niet weg kan lopen door ophopend vuil en bladeren kan de dakgoot aantasten en zorgen voor lekkage. 
 • Verwijder mos en algen 
  Op betonnen dakpannen groeien eerder algen en mossen dan op keramische dakpannen. Betonnen pannen zijn namelijk poreuzer. Algen en mossen kun je het beste verwijderen met een hogedrukspuit of borstel. Behandel de pannen eventueel met een moswerend of mosdodend product. Na het reinigen kun je de dakpannen nog behandelen met een vochtwerend product. 
 • Controleer de kilgoot 
  De kil is de knik in het dak waar twee dakdelen in een hoek samenkomen. Hier zijn de dakpannen schuin afgezaagd met daaronder een kilgoot. Deze vloeit vaak water van een groot dakoppervlak af en is daarom gevoelig voor lekkage. Zorg ervoor dat je de kilgoot schoonhoudt en dat je slijtage of een losgeraakte kitnaad snel repareert. 

Hulp bij dakonderhoud en -problemen

Vanwege de hoogte is inspectie en onderhoud aan een dak niet zonder risico's. Schakel daarom een dakspecialist in als je het niet ziet zitten om zelf het dak op te gaan. Zeker bij een schuin dak is dit aan te raden. 

Ook als je goed onderhoud pleegt aan je dak kan het voorkomen dat je problemen krijgt, zoals lekkage. Dit is vaak een complex probleem, waar alleen met een dakinspectie en lekdetectie de oorzaak gevonden kan worden. Aangezien dit onderzoek niet kan worden gedaan bij slecht weer is het belangrijk om, bij acute lekkage, een vakspecialist te vragen een noodvoorziening te treffen. 

Tip! Regel makkelijk een vakman, ook bij spoed 

Schakel voor dakonderhoud eenvoudig de hulp in van een vakman via onze Klusservice. Heb je een calamiteit, zoals lekkage, waarbij de oorzaak niet direct zichtbaar is? Regel dan dakinspectie en lekdetectie via onze Spoedklusservice

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube