Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSchilderwerk

Feiten en fabels over schilderen

Hoe dikker de verflaag op de kozijnen hoe beter? En moet je verf altijd eerst verdunnen? Lees de 9 feiten en fabels over schilderen.

Kwasten voor schilderwerk

1. Feit: verf of waterbasis is uitstekend voor binnen, maar minder geschikt voor buiten

Verf op waterbasis (acrylverf) is uitstekend voor binnen, maar minder geschikt voor buiten. Acrylverf kent veel voordelen: een minder sterke geur, minder schadelijk voor de gezondheid, het vergeelt niet en heeft een snelle droogtijd. Maar voor het buitenschilderwerk is het minder geschikt vanwege het Nederlandse klimaat. De luchtvochtigheid is vaak te hoog, wat vertragend werkt op de droging van de verf. En in de (felle) zon droogt acrylverf juist weer te snel. Voor buiten is verf op basis van alkydhars (alkydverf) beter. Alkydverf is makkelijker te verwerken en ook duurzamer. Doordat de verf langzamer droogt, kun je langer met een kwast strijken en eventuele fouten makkelijk herstellen. Daardoor krijg je een strakker eindresultaat. 

2. Fabel: verf is onbeperkt houdbaar

De houdbaarheidsdatum staat op het product zelf, maar is ook afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid in de ruimte waar de verf wordt bewaard, de hoeveelheid in het blik en de afsluiting van de deksel. Als vuistregel geldt dat alkydverf, eenmaal geopend, twee tot drie jaar meegaat en acrylverf één tot twee jaar. Acrylverf moet je altijd vorstvrij bewaren, anders kan het bederven doordat het water in de verf bevriest. Zet je een verfblik weg, sluit de deksel dan goed en haal de verf uit de rand. Houd het blik vervolgens even kort op zijn kop. Het deksel loopt dan vol verf en raakt luchtdicht. Gebruik je oudere verf? Zet een proefstukje op een stuk hout, droogt de verf goed, dan is de verf nog bruikbaar.

3. Feit: een kwast met kunststof haren is net zo goed als een kwast met varkensharen

Professionele schilders werken het liefst met een kwast van varkenshaar. Die is slijtvast en verdeelt de verf gelijkmatig. Maar een kwast van kunststof haar is ook prima. De haren ervan zijn wat stugger, waardoor je verf niet in te dikke lagen aanbrengt. Ook kun je makkelijker langs een rand schilderen. Gebruik voor de kozijnen ronde, en geen platte, kwasten. Grote, vlakke oppervlaktes zoals deuren verf je overigens het makkelijkst en snelst met een verfroller.

4. Feit: een te dikke verflaag op de kozijnen is niet goed

Zeker bij alkydverf niet. Als de verflaag te dik wordt aangebracht, droogt de verf wel aan de oppervlakte maar niet eronder. Daardoor gaat de droge bovenlaag rimpelen. Je kunt beter twee keer een dunne verflaag aanbrengen, dan één keer een heel dikke laag.

5. Feit: voor buiten kun je beter hoogglansverf gebruiken dan zijdeglans

Enkele uitzonderingen daar gelaten, maar hoogglansverven zijn doorgaans duurzamer dan zijdeglansverven. Door de harde toplaag hecht vuil en water er minder snel op. Hoogglansverven zijn ook beter bestand tegen weersinvloeden. Hoogglans kan goed tegen vocht en door de weerkaatsing van de lak, zal de zon de verflaag minder snel beschadigen. 

6. Fabels: verf moet je altijd eerst verdunnen

Met de meeste producten kun je direct aan de slag. Verf verdunnen doe je eigenlijk alleen als de verf te dik en daardoor niet goed vloeibaar is. Bijvoorbeeld bij lage temperaturen. Lak op waterbasis verdun je met water, lak op terpentinebasis met terpentine. Verdunnen is, bij verf op terpentinebasis, niet aan te bevelen met het oog op het milieu. Daarbij verandert de samenstelling als je het verdunt, waardoor de verf sneller mat slaat. Belangrijk is dat de verf de juiste temperatuur heeft, dan is deze veel beter verwerkbaar. Bewaar de verf liever binnenshuis op een warmere plek als de temperaturen buiten lager zijn.

7. Feit: gebruik bijna dezelfde kleur grondverf als aflakverf

Dit moet niet, maar het is wel handig. Hiermee zorg je bij felle kleuren zoals knalblauw of -rood voor een egaal dekkende grondlaag en heb je minder verflagen nodig voor een goede dekking. Heb je een brandweerrode aflakverf, gebruik dan een lichtroze grondverf, dan krijg je een mooie dekking. Kies liever niet voor precies dezelfde kleur grondverf, anders kun je moeilijk zien waar je wel en niet hebt geschilderd.

8. Fabel: zet kwasten in de terpentine als je ze de volgende dag weer gebruikt

Dit is slecht voor de kwasten, omdat de haren daarna kunnen uitvallen. Bovendien blijft er altijd terpentine achter in de kwast. Verder moet die vuile terpentine worden ingeleverd bij de milieustraat. Beter is om de kwast te verzadigen met verf en die vervolgens strak in een schone plastic zak of aluminiumfolie te wikkelen. Dan droogt de verf niet uit en kun je de volgende dag, of uiterlijk een week later, weer verder schilderen.

9. Fabel: duurzame verf is het beste voor het milieu

Duurzaamheid is een containerbegrip geworden. Van oudsher zegt het iets over hoe lang de verf op de kozijnen mee gaat. Tegenwoordig staat duurzaamheid ook voor hoeveel energie er nodig is in de productie-, verwerkings- en afvalstadium om de verf te produceren. Verfproducenten investeren steeds vaker in producten die het milieu geringer belasten door bijvoorbeeld minder oplosmiddelen te gebruiken.

Schilderwerk liever laten doen?

Zie je het niet zitten om het schilderwerk van je huis zelf te doen en wil je het liever laten doen? Maak dan gebruik van onze Eigen Huis Schilderservice. Voor binnen- en buitenschilderwerk! Je kunt rekenen op gekwalificeerde schilders, professionele verf en lange garantie. En om de kwaliteit te borgen, komen we het geleverde werk achteraf nog eens controleren.

Vraag offerte aan

Ook interessant in kennisbank

Hoe kan ik het beste mijn buitenmuur (laten) schilderen en waar moet ik op letten?Waar moet ik op letten als ik het houtwerk van mijn huis laat schilderen?

Tags

WonenWonen-Onderhoud

Lees meer over schilderen

Buiten schilderen: 10 veelgemaakte foutenZo herken je een goede schildersofferteNu schilderen of later? 3 tips van de inspecteur

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube