Kozijnen en beglazing

Glas wordt blootgesteld aan winddruk, windstoten, krachten door openen en sluiten van ramen en deuren, en thermische spanningen. Deze belasting kan lekkage in de kitaansluiting veroorzaken, waardoor het hout van binnenuit gaat rotten. Vooral verbindingen zijn hier gevoelig voor. Controleer de kitafdichting ongeveer elke 4 jaar.

Meestal beperkt de schade zich tot de onderste, liggende kitnaad. Herstel deze en neem 10 cm mee van de staande kitnaad. Snij met een mes onder een hoek van 45 graden de top van de beschadigde kitnaad in. Verwijder de aangesneden kit en maak het glas schoon met een scheermesje. Ontvet de glasrand en reinig met schoon water.

Pas als de naad volledig droog is, herstel je de naad met voegenkit. Blaas de naad eventueel droog met een föhn (niet te warm). 

Kunststof kozijnen

Kunststof onderhoud je voornamelijk door het schoon te maken. Je reinigt het kunststof door met het ramenlappen ook de kozijnen even mee te nemen. Voor extra bescherming en glans zet je het kunststof in de was, bijvoorbeeld autowas. Laat reparatie van beschadigde en niet-functionerende delen over aan een specialist. 

Als ramen of deuren klemmen, moeten ze opnieuw te worden afgesteld. Afhankelijk van het systeem kun je de scharnieren opnieuw afstellen of de ruiten of panelen door een specialist opnieuw op stoot laten zetten. In het algemeen beperkt het onderhoud van hang- en sluitwerk zich tot het licht oliën van draaiende en schuivende delen. Let op: behandel scharnieren met nylon lagers niet met olie of grafiet. Dit kan slijtage verergeren. Afdichtingen tussen kozijn en draaiend deel en de beglazingsprofielen zijn meestal van synthetisch rubber. Onderhoud is niet nodig, omdat de levensduur minimaal zo lang is als die van isolatieglas. 

Aluminium kozijnen 

Onderhoud aan aluminium betreft voornamelijk schoonmaakonderhoud. Blank aluminium kun je extra beschermen met was, bijvoorbeeld autowas. Aluminium hoort geplaatst te zijn met roestvrij bevestigingsmateriaal. Als dit niet het geval is, treedt al snel roestvorming op met verkleuringen. Vervang in dit geval de bevestigingsmaterialen alsnog door rvs (roestvaststaal). 

Onderhoud van hang- en sluitwerk blijft beperkt tot het licht oliën van draaiende en schuivende delen. Let op: behandel scharnieren met nylon lagers niet met olie of grafiet. Dit kan slijtage verergeren. Afdichtingen tussen kozijn en draaiend deel en de beglazingsprofielen zijn meestal van synthetisch rubber. Onderhoud is niet nodig, omdat de levensduur minimaal zo lang is als die van isolatieglas. 

Hang- en sluitwerk 

Controleer alle bevestigingsschroeven van de scharnieren en draai deze zo nodig vast. Als houten deuren of ramen klemmen kun je eventueel langere schroeven indraaien en/of het hout van raam of deur wat afschaven. Tik omhoog geschoten scharnierpennen naar beneden. Smeer scharnieren en sloten jaarlijks en zorg voor voldoende reservesleutels.