Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOnderhoud buiten

Kozijnen en beglazing

De kozijnen en beglazing zijn een belangrijk onderdeel van je woning. Hoe houd je beide in goede staat? Ontdek welk onderhoud kozijnen nodig hebben en wat kozijnen kosten als je ze wilt vervangen.

Man controleert kozijn van het huis.

Welk onderhoud hebben kozijnen nodig?

Welk onderhoud kozijnen nodig hebben, hangt af van het materiaal: hout, kunststof of aluminium. Over het algemeen geldt dat je de kozijnen en beglazing het beste minimaal twee keer jaar aan beide kanten schoon kunt maken.

Houten kozijnen

Maak houten kozijnen met regelmaat schoon, zo gaat het schilderwerk langer mee. Gebruik hiervoor een zachte doek (geen schuurspons!) en een schoonmaaksopje (pH-neutraal en vrij van oplosmiddelen). Spoel de kozijnen goed na met water om achtergebleven restjes schoonmaakmiddel te verwijderen. Zie je barsten, scheuren, blazen of kale plekken? Herstel het schilderwerk om schade aan het houtwerk te voorkomen.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen gaan zo'n 50 jaar mee en vragen weinig onderhoud. Je reinigt het kunststof door tijdens het ramenlappen ook de kozijnen mee te nemen. Voor extra bescherming en glans kun je het kunststof in de was zetten, bijvoorbeeld autowas. Laat reparatie van beschadigde en niet-functionerende delen, zoals een klemmend raam, bij voorkeur over aan een specialist. 

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen hebben alleen schoonmaakonderhoud nodig en gaan net als kunststof kozijnen zo'n 50 jaar mee. Je hoeft aluminium niet te schilderen. Blank aluminium kun je extra beschermen met was, bijvoorbeeld autowas. Laat reparaties bij voorkeur over aan een specialist.

Hang- en sluitwerk

Het onderhoud aan hang- en sluitwerk beperkt zich tot het jaarlijks licht oliën van draaiende en schuivende delen en het controleren van de bevestigingsschroeven. Draai deze zo nodig vast. Als houten deuren of ramen klemmen of uithangen, kun je eventueel langere schroeven gebruiken bij de scharnieren en/of het hout van het raam of de deur wat afschaven. Tik omhoog geschoten scharnierpennen naar beneden. Let op: behandel scharnieren met nylon lagers niet met olie of grafiet. Dit kan slijtage verergeren.

Hoe herstel je een kitnaad?

Een kitnaad zit tussen het kozijn en het glas en zorgt voor bescherming tegen vocht. Controleer daarom bij het schoonmaken van de kozijnen ook altijd even of de kitnaad nog goed hecht. De onderste, liggende kitnaad is het meest gevoelig voor schade. Hoe herstel je een kitnaad?

 • Herstel je de liggende kitnaad, neem dan ook 10 cm van de staande kitnaad mee.
 • Snij met een mes onder een hoek van 45 graden de top van de beschadigde kitnaad in.
 • Verwijder de aangesneden kit en maak het glas schoon met een scheermesje.
 • Ontvet de glasrand en reinig met schoon water.
 • Pas als de naad volledig droog is, herstel je de naad met voegenkit.
 • Blaas de naad eventueel droog met een föhn (niet te warm). 
 • Controleer de kitafdichting ongeveer elke 4 jaar. Dit kun je doen met een zogenoemd voelermaatje. Deze steek je tussen de kit en de glaslat of ruit. Lukt dat niet, dan is de kit nog goed. 

Wat kosten kozijnen?

Wat kozijnen kosten, hangt af van bijvoorbeeld het materiaal en het aantal vierkante meters. Met de Prijzenindicator kun je zelf berekenen wat kozijnen (inclusief ramen en eventueel deuren) ongeveer kosten. Besteed je de klus uit, vraag dan bij minimaal drie aannemers een offerte op, zodat je goed kunt vergelijken. Een aantal specifieke aandachtspunten bij het uitbesteden van deze klus:

 • Is de aannemer in ieder geval aangesloten bij Bouwend Nederland? Voor kunststof kozijnen is er de branchevereniging VKG, voor aluminium kozijnen VMRG.
 • Aan welke kwaliteitseisen voldoen de kozijnen? Let bijvoorbeeld op de U-waarde van het glas; hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Heel goed isolerend glas zit bijvoorbeeld op een U-waarde van 0,6. Van belang is ook dat het glas wordt geleverd met een KOMO-certificaat; dit geeft recht op 10 jaar garantie.
 • Wil je de kozijnindeling veranderen of is je woning een monument? Leg je plannen dan altijd voor aan de gemeente. Misschien heb je een bouwvergunning nodig.
 • Ventilatieroosters zijn bij nieuwe kozijnen een must. Deze moeten zo hoog mogelijk zitten (minimaal 1.80 meter boven de vloer) om tocht te voorkomen.
 • Hoe wordt bij houten kozijnen het schilderwerk opgeleverd? Maak duidelijke afspraken over wie het schilderwerk doet.
 • Maak ook duidelijke afspraken over de binnenafwerking. Door het vervangen van de kozijnen kunnen de binnenmuren en vensterbanken beschadigen.
 • De constructie om de kozijnen, zoals het bovenliggende metselwerk, mag geen kracht uitoefenen op de nieuwe kozijnen. Mogelijk moet er een zogenoemde latei boven het nieuwe kozijn worden geplaatst.
 • Controleer of het geleverde hang- en sluitwerk aan het SKG-keurmerk voldoet.
Lees ook de tips aannemer en offerte
Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Ook interessant in kennisbank

Waar moet je op letten als je onderhoudsklussen uitbesteedt?Hoe kan het beste een nieuw kozijn geplaatst worden in een bestaande gevel?Welk glas kan ik het beste nemen HR+ of HR++?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarWonenWonen-Onderhoud

Lees meer over onderhoud

Onderhoud buitenSchilderwerkWat kost onderhoud?

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube