Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVochtwijzer

Dak- of gootlekkage

Een lekkend pannendak kan komen door gescheurde, ontbrekende of scheef liggende pannen. De oorzaak wordt meestal gevonden in de dakrand of in de overlap van de dakbanen. Controleer met een platte schroevendraaier of de naden dicht zijn.

De oorzaak van lekkende goten wordt meestal gevonden in de lasnaden.

Herstel

Daklekkage

Herstel de geconstateerde gebreken door reparatie of vervanging. Scheef liggende pannen kunnen recht gelegd worden, kapotte- of ontbrekende pannen teruggeplaatst. Herstel bij platte daken de aansluitnaden of vervang de hele dakrand.

Gootlekkage

Soldeer de naden van de goten indien mogelijk. Als tijdelijke oplossing kun je gebruikmaken van speciale afdichtingstape, verkrijgbaar in de bouwmarkt.

Prioriteit: hoog

Dit gebrek tast de woning aan. Onderneem direct actie.

Wil je meer zekerheid over de oorzaak of wil je weten hoe je het probleem het beste kunt aanpakken? Schakel dan een deskundige in.

Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Je kunt het beste een vakman inschakelen om dit probleem op te lossen.

Zelf klussen?

Wij geven je nog een aantal tips

Doe het zelf

Welke dakgoten zijn er?

In Nederland worden vooral dakgoten van zink of kunststof gebruikt. 

Dakgoot van zink

Een dakgoot van zink is de meest populaire soort dakgoot en gaat rond de 40 jaar mee. Zink is een bewerkelijk materiaal, omdat het ter plaatse wordt gebogen, geknipt en gesoldeerd. Een groot voordeel van een zinken dakgoot is dat deze makkelijk en snel kan worden gerepareerd.

Dakgoot van kunststof

Een dakgoot van kunststof (PVC) is goedkoper dan een zinken goot en gaat rond de 25 jaar mee. Kunststof goten zijn naadloos, hangen nauwelijks door en zijn beter bestand tegen zuren dan zink. Daarnaast is de montagetijd korter en is een kunststof goot verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Welk onderhoud hebben dakgoten nodig?  

Vuil verwijderen 

Maak dakgoten één keer per jaar schoon om verstopping van de regenwaterafvoeren te voorkomen. Woon je in een bosrijk gebied, dan is twee keer per jaar aan te raden. Zorg ervoor dat het afschot in de richting van de afvoer minimaal 2 mm per meter gootlengte bedraagt, om te voorkomen dat er water in de goot blijft staan. Reinig zinken goten altijd vóór de winter, dus voordat bladeren gaan rotten en zuren kunnen ontstaan. Bladvangers in de regenpijp zorgen ervoor dat bladeren niet in het riool terechtkomen. Heb je een verstopte dakgoot, regel dan snel en eenvoudig een betrouwbare vakspecialist die de dakgoot voor je reinigt via onze Spoedklusservice.

Gootbeugels controleren

Een gootbeugel draagt de goot en zit met schroeven aan je woning vast. De gootbeugels zijn van staal en meestal verzinkt of bedekt met een laagje metaal. Na verloop van tijd kunnen de gootbeugels gaan roesten; gebruik een staalborstel om de beugels te ontroesten en behandel ze daarna met een metaalverf. Als de beugels echt zijn aangetast, moet je ze vervangen.

Soldeernaden nalopen

Zinken goten bestaan niet uit één stuk, maar uit verschillende delen die aan elkaar zijn gesoldeerd. Doordat de goten ‘werken’ en soldeernaden verouderen, kan de goot gaan lekken. Ook als de goot onder spanning staat, is er kans op lekkage bij de soldeernaden. Laat de naden door een loodgieter opnieuw solderen.

Lekkage repareren

Met algemene reparatieproducten, zoals rubber seal en reparatietape, repareer je eenvoudig lekkages bij alle soorten dakgoten. Bij dakgoten ouder dan 25 jaar blijven problemen zich vaak opstapelen en is vervanging misschien een beter alternatief.

Bij zinken goten oxideert het zink door inwerking van zuurstof en vormt het in de dakgoot een oxidelaag. Die lost niet op in water en zorgt voor een langdurige bescherming. Blijft er lange tijd water in de goot staan, dan kunnen de oxidelaag en het zink uiteindelijk worden aangetast, bijvoorbeeld door zuren in regen en uit rottende bladeren. Vloeibaar zink kun je gebruiken om naast een beschadigde naad ook haarscheurtjes en gaatjes te dichten in de zinken dakgoot. Daarnaast kan een strook EPDM worden verlijmd nadat de zinken goot goed is voorbehandeld. 

Kleine reparatiewerken aan een pvc-dakgoot kun je herstellen met pvc-lijm. Maar het is voordeliger om een beschadigde pvc-dakgoot meteen te vervangen.

Ook interessant in kennisbank

Ik heb last van lekkage, die misschien bij mijn buren vandaan komt. Wat nu?Heb ik een vochtprobleem in mijn woning?Hoe kan ik vochtproblemen in mijn rieten dak voorkomen?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube