/dakisolatie_story.jpg?sfvrsn=6371dd96_2)
Gaat het om eenvoudige aanpassingen aan de woning, volstaat vaak een aannemer. Stel je architectonische of esthetische eisen aan een verbouwing of gaat het om grote bouwkundige wijzigingen, kan een architect van meerwaarde zijn. Die biedt met name ruimtelijke oplossingen, waaraan jezelf misschien nooit had gedacht. Een architect maakt een ontwerp, rekening houdend met je wensen, en een bouwtekening. Desgewenst regelt een architect ook eventuele bouwvergunningen, geeft hij/zij advies over kleuren en materialen en begeleidt hij/zij de hele verbouwing.
Naast het contract is belangrijk welke algemene voorwaarden van toepassing zijn. Als de architect is aangesloten bij de BNA, ontvangt u waarschijnlijk de Consumentenregeling 2013 (CR 2013). Deze regeling is minder consumentvriendelijk dan de naam doet vermoeden. De architect wordt aanzienlijk beschermd. Zo is hij alleen aansprakelijk voor directe schade en is een bouwsomlimiet niet geregeld. Regel daarom de hierboven genoemde zaken goed in het contract.
Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren door onze partner Pluimers, een isolatiebedrijf met ruim 40 jaar ervaring. Je krijgt 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.
Je kunt vloerisolatie op verschillende manieren aanbrengen: op de bodem van de kruipruimte, aan de onderzijde van de begane grondvloer of op de bovenzijde van de begane grondvloer. Lees welke materialen je hiervoor kunt gebruiken ›
De besparing per jaar is afhankelijk van de manier van isoleren en het type woning.
Gemiddelde besparing op energiekosten per type woning per jaar
Uitgangspunten:
Milieu Centraal heeft een handige tool. Hiermee kun je per situatie berekenen hoeveel energie je kunt besparen met vloerisolatie en wat de kosten zijn om het aan te brengen.
Een dampremmende laag voorkomt dat vocht vanuit de woning in de constructie condenseert. Condens kan op den duur leiden tot houtrot of lekkage.
Bij houten constructies is de dampremmende laag meestal PE-folie. Er zijn ook speciale 'klimaatfolies' op de markt, die het vocht in de constructie kunnen reguleren.
Bij betonnen platte daken wordt vaak een extra laag dakbedekking onder het isolatiemateriaal aangebracht. Die dient als dampremmende laag, maar ook om de woning tijdens de bouw sneller waterdicht te krijgen.
Niet altijd. Voor isolatie onder de beganegrondvloer is een kruipruimte nodig. Is er geen kruipruimte, of is de kruipruimte niet toegankelijk, dan kan de vloer ook aan de bovenzijde worden geïsoleerd. De vloer wordt dan wel hoger.
Een ingrijpender optie is het vervangen van de bestaande vloer door een geïsoleerde vloer. Vaak moet dan grond onder de vloer verwijderd worden.
Ja, door het aanbrengen van isolatie worden kieren gedicht en is je woning dus minder goed geventileerd. Hierdoor wordt het vochtiger in huis. Zorg daarom voor goede ventilatie. Lees meer over ventilatie na isoleren of bekijk de video:
Het aanbrengen van vloerisolatie aan de onderzijde geeft relatief weinig overlast. Het uitvoerende bedrijf brengt de isolatie aan via het kruipluik. Deze ligt meestal direct achter de voordeur.
Uit voorzorg mogen bewoners twee uur niet aanwezig zijn tijdens het aanbrengen van PUR schuim aan de onderzijde. Vervanging van de begane grondvloer of isoleren aan de bovenzijde geeft wel overlast. Alles wat op de vloer staat moet verwijderd worden en later, als de vloer geïsoleerd is weer (terug)geplaatst worden.
Het isolerend vermogen van isolatiemateriaal (afhankelijk van dikte en soort) wordt uitgedrukt in R-waardes. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
De som van de R-waardes van de verschillende materialen in een bepaalde constructie, is de Rc-waarde. Voorbeeld: bij een spouwmuur is de Rc-waarde een optelsom van de R-waardes van de binnenmuur, het isolatiemateriaal, de spouw en de buitenmuur.
De Subsidie voor duurzame energie (ISDE) is bestemd voor eigenwoningbezitters en Verenigingen van Eigenaars (VvE's). Bekijk wanneer je voor de subsidie in aanmerking komt ›