Verbouwen met een architect 

Een architect ontwerpt niet alleen huizen, hij kan ook bij een verbouwing een rol spelen. Wanneer is zijn hulp nuttig en waar let je op als je er één inschakelt?

Gaat het om eenvoudige aanpassingen aan de woning, volstaat vaak een aannemer. Stel je architectonische of esthetische eisen aan een verbouwing of gaat het om grote bouwkundige wijzigingen, kan een architect van meerwaarde zijn. Die biedt met name ruimtelijke oplossingen, waaraan jezelf misschien nooit had gedacht. Een architect maakt een ontwerp, rekening houdend met je wensen, en een bouwtekening. Desgewenst regelt een architect ook eventuele bouwvergunningen, geeft hij/zij advies over kleuren en materialen en begeleidt hij/zij de hele verbouwing. 

Hoe vind je een goede architect?

 • Informeer in je omgeving naar ervaringen van anderen. 
 • Bekijk websites van architecten voor voorbeelden.
 • Kies een architect die is aangesloten bij de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).
 • Vraag bij meerdere architecten een gratis en vrijblijvende offerte op en vraag of ze ervaring hebben met consumentenopdrachten. 
 • Vraag ook bij de architecten om referenties en check die na. 
 • Heb je een architect op het oog? Maak eerst een afspraak voor een eigen gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Licht hierin je plannen en wensen toe. Klikt het met de architect, verstrek dan de opdracht. 

Welke punten moeten in het contract staan? 

 • Een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden
  Denk hierbij aan de volgende deelopdrachten: het voorlopige en definitieve ontwerp, het opstellen van het bestek (de omschrijving van de uit te voeren verbouwing), aanvraag van de benodigde vergunningen, selectie van de aannemer en de contractvorming met hem en de directievoering. Bij dit laatste punt begeleidt de architect namens u de uitvoering van de bouwwerkzaamheden.
 • Het honorarium en eventuele bijkomende kosten
  Werk het liefst met een vast bedrag per deelopdracht en niet met een uurtarief of een percentage van de bouwkosten. Dat geeft de meeste zekerheid. Maak ook afspraken over bijkomende kosten zoals reiskosten.  
 • Betalingsmomenten
  Spreek betalingstermijnen af die gelijklopen met de werkzaamheden van de architect. Betaal niet vooruit. 
 • Een goede en gesanctioneerde uitvoeringsduur
  Maak duidelijke afspraken over de datum dat de architect de (deel)opdracht(en) af heeft. En spreek af dat de architect een boete moet betalen per kalenderdag dat hij later oplevert dan afgesproken. 
 • Een bouwsomlimiet met kosteloze ontbindingsmogelijkheid bij overschrijding
  Spreek een maximaal budget af voor de uitvoeringskosten van het ontwerp (de bouwkosten). Neem ook op dat u het contract met de architect kosteloos kunt ontbinden als de uitvoeringskosten hoger uitvallen dan afgesproken. 
 • Gebruik van het ontwerp
  Spreek af dat u het ontwerp mag laten uitvoeren als u aan de betalingsverplichtingen tot dat moment hebt voldaan. Dus ook als de opdracht tussentijds wordt beëindigd. 

De algemene voorwaarden

Naast het contract is belangrijk welke algemene voorwaarden van toepassing zijn.  Als de architect is aangesloten bij de BNA, ontvangt u waarschijnlijk de Consumentenregeling 2013 (CR 2013). Deze regeling is minder consumentvriendelijk dan de naam doet vermoeden.  De architect wordt aanzienlijk beschermd. Zo is hij alleen aansprakelijk voor directe schade en is een bouwsomlimiet niet geregeld. Regel daarom de hierboven genoemde zaken goed in het contract. 

Tips

 • Archy is een zoekmachine die in websites zoekt van ongeveer 1.100 architectenbureaus. Voer zoektermen in zoals ‘duurzaam’ en ‘Utrecht’ en vind zo de juiste architect voor je verbouwing.
 • Bij de Architectenwinkel kun je terecht voor een uur gratis advies. Architecten maken dan meestal ook een schets voor je.

 

Isoleren met korting

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren door onze partner Pluimers, een isolatiebedrijf met ruim 40 jaar ervaring. Je krijgt 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.

Vraag een offerte op

 • Lagere energierekening
 • Subsidie beschikbaar
 • Meer comfort en minder tocht

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

Welke materialen kan ik gebruiken als vloerisolatie?

Je kunt vloerisolatie op verschillende manieren aanbrengen: op de bodem van de kruipruimte, aan de onderzijde van de begane grondvloer of op de bovenzijde van de begane grondvloer. Lees welke materialen je hiervoor kunt gebruiken ›

Hoeveel kan ik op mijn energiekosten besparen door de begane grondvloer te isoleren?

De besparing per jaar is afhankelijk van de manier van isoleren en het type woning. 

Gemiddelde besparing op energiekosten per type woning per jaar

 • Tussenwoning (vloer oppervlakte 45 m2): € 190 per jaar
 • Hoekwoning / Twee onder één kap (vloer oppervlakte 50 m2): € 220 per jaar
 • Vrijstaande woning (vloer oppervlakte 80 m2):  € 380 per jaar

Uitgangspunten:

 • Gemiddelde woning
 • Drie bewoners 
 • HR combiketel
 • Geen isolatie
 • Enkel glas
 • Gemiddelde gasprijs € 0,77/m3 (prijspeil 2019)
 • Advies op maat

Milieu Centraal heeft een handige tool. Hiermee kun je per situatie berekenen hoeveel energie je kunt besparen met vloerisolatie en wat de kosten zijn om het aan te brengen.

Waarom is een dampremmende laag zo belangrijk bij vloer-, wand- en dakisolatie?

Een dampremmende laag voorkomt dat vocht vanuit de woning in de constructie condenseert. Condens kan op den duur leiden tot houtrot of lekkage.

Bij houten constructies is de dampremmende laag meestal PE-folie. Er zijn ook speciale 'klimaatfolies' op de markt, die het vocht in de constructie kunnen reguleren.

Bij betonnen platte daken wordt vaak een extra laag dakbedekking onder het isolatiemateriaal aangebracht. Die dient als dampremmende laag, maar ook om de woning tijdens de bouw sneller waterdicht te krijgen.

Is voor vloerisolatie altijd een kruipruimte nodig?

Niet altijd. Voor isolatie onder de beganegrondvloer is een kruipruimte nodig. Is er geen kruipruimte, of is de kruipruimte niet toegankelijk, dan kan de vloer ook aan de bovenzijde worden geïsoleerd. De vloer wordt dan wel hoger.

Een ingrijpender optie is het vervangen van de bestaande vloer door een geïsoleerde vloer. Vaak moet dan grond onder de vloer verwijderd worden.

Ik heb vloerverwarming, moet ik dan ook vloerisolatie nemen?
Als het om de begane grondvloer gaat, is dat wel verstandig. Pas je vloerverwarming toe zonder vloerisolatie, dan stroomt de warmte van de vloerverwarming voor een deel naar onderen.
Heeft isolatie gevolgen voor de ventilatie in mijn huis?

Ja, door het aanbrengen van isolatie worden kieren gedicht en is je woning dus minder goed geventileerd. Hierdoor wordt het vochtiger in huis. Zorg daarom voor goede ventilatie. Lees meer over ventilatie na isoleren of bekijk de video:

 

Ervaar ik overlast als ik mijn huis laat isoleren?

Het aanbrengen van vloerisolatie aan de onderzijde geeft relatief weinig overlast. Het uitvoerende bedrijf brengt de isolatie aan via het kruipluik. Deze ligt meestal direct achter de voordeur.

Uit voorzorg mogen bewoners twee uur niet aanwezig zijn tijdens het aanbrengen van PUR schuim aan de onderzijde. Vervanging van de begane grondvloer of isoleren aan de bovenzijde geeft wel overlast. Alles wat op de vloer staat moet verwijderd worden en later, als de vloer geïsoleerd is weer (terug)geplaatst worden.  

Hoe weet ik wat het isolerend vermogen van isolatiemateriaal is?

Het isolerend vermogen van isolatiemateriaal (afhankelijk van dikte en soort) wordt uitgedrukt in R-waardes. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

De som van de R-waardes van de verschillende materialen in een bepaalde constructie, is de Rc-waarde. Voorbeeld: bij een spouwmuur is de Rc-waarde een optelsom van de R-waardes van de binnenmuur, het isolatiemateriaal, de spouw en de buitenmuur.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de Subsidie voor duurzame Energie (ISDE)?

De Subsidie voor duurzame energie (ISDE) is bestemd voor eigenwoningbezitters en Verenigingen van Eigenaars (VvE's). Bekijk wanneer je voor de subsidie in aanmerking komt ›

Meer over isolatie

Dakisolatie

Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie

Gevelisolatie

Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Over gevelisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Over spouwmuurisolatie

Glas vervangen

Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Welke soorten hr-glas zijn er, wat kost het en waar let je op? Over glas vervangen