Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackKlimaatplannen

Nieuwe Warmtewet: 5 vragen

Al meer dan 500.000 huishoudens verwarmen hun woning met stadsverwarming. Het is belangrijk dat zij niet te veel betalen voor warmte. Daarom komt er een nieuwe Warmtewet (de Wet collectieve warmtevoorziening).

hand om radiatorknop

1. Wat is de Warmtewet? 

Meer dan een half miljoen huishoudens verwarmen hun huis en kraanwater met stadsverwarming, een ondergronds buizennetwerk waardoor warm water stroomt. De komende jaren komen daar nog honderdduizenden huiseigenaren bij. Wanneer je huis is aangesloten op zo'n warmtenet, kun je niet wisselen van warmteleverancier. De leverancier heeft dus een monopoliepositie. Daarom hebben we in Nederland een Warmtewet. Deze bewaakt de rechten en plichten van consumenten en moet hen onder meer beschermen tegen te hoge prijzen. Zo bepaalt de Warmtewet dat er een maximumprijs is voor stadswarmte. Deze maximumprijs wordt elk jaar vastgesteld door de toezichthouder: de Autoriteit Consument & Markt. 

2. Waarom komt er een nieuwe wet? 

Het kabinet werkt aan een opvolger van de Warmtewet. De officiële naam hiervan is de Wet collectieve warmtevoorziening. De nieuwe wet heeft meerdere doelen.  

Ten eerste is de prijs van warmte nu omstreden. Deze is gekoppeld aan de prijs van aardgas. Wanneer aardgas duurder wordt, wordt stadswarmte ook duurder. Dit terwijl de overheid warmte juist ziet als duurzaam alternatief voor aardgas. Ook is vaak onduidelijk hoe energieleveranciers hun tarieven precies berekenen. En dus ook of zij geen onredelijk hoge winsten maken. De nieuwe wet bepaalt dat de tarieven worden gebaseerd op de daadwerkelijke kosten van warmtebedrijven plus een maximaal winstpercentage. 

Verder moet de nieuwe wet op verschillende manieren de aanleg van warmtenetten bevorderen. Ook regelt hij dat regionale en lokale overheden meer zeggenschap over de aanleg van warmtenetten en de levering van de warmte krijgen. Gemeenten bepalen straks waar warmtenetten komen.  

3. Wanneer gaat de nieuwe wet in?

De nieuwe Warmtewet moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. De bedoeling is dat deze 1 januari 2025 in werking treedt. 

4. Dus tot 1 januari 2025 verandert er niks? 

Jawel. Het kabinet wil al eerder dan 2025 kijken of leveranciers van stadswarmte niet te veel winst maken. Daarom gaat de Autoriteit Consument & Markt energieleveranciers hier vanaf 2023 op controleren. 

5. Wat vindt Vereniging Eigen Huis van de nieuwe wet?   

 “Het is goed dat de warmtetarieven niet meer op gas worden gebaseerd en er meer transparantie komt over de kosten die leveranciers maken. Maar huiseigenaren die warmte afnemen, worden met dit wetsvoorstel onvoldoende beschermd”, zegt Jurgen Jansen, jurist bij Vereniging Eigen Huis. De vereniging maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de warmtetarieven, de aansluitkosten en overige kosten van de energietransitie voor de eindgebruikers van een warmtenet. “Verder vindt de vereniging het belangrijk dat huiseigenaren mogen kiezen of hun huis op een warmtenet wordt aangesloten. Het wetsvoorstel is niet duidelijk over hoever die keuzevrijheid reikt.” Als een huiseigenaar wil afzien van een aansluiting op een warmtenet, kan dat als hij voor een gelijkwaardig alternatief kiest. Jansen: “Maar wat een gelijkwaardig alternatief is, staat niet in het wetsvoorstel.”   

Brancheorganisaties, geïnteresseerden en andere belanghebbenden konden tot augustus 2020 reageren op het wetsvoorstel van het kabinet. Vereniging Eigen Huis heeft dit ook gedaan.   

Lees ook

Tags

FinanciënHuiseigenaarJuridischStarterVerduurzamenVerduurzamen-Klimaatplannen

Lees meer

Alles over de klimaatplannenStadsverwarmingMet de hele woonwijk van het aardgas af

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube