Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBezichtigen en bieden

Check geluidsoverlast voordat je koopt

Bij de bezichtiging van jouw droomhuis lijkt alles prima in orde. De omgeving is rustig, de buren stil. Maar misschien kom je net op het verkeerde moment. Hoe check je geluidsoverlast? 6 tips.

VEH Hero

Verkeerslawaai, burengeluiden en buitengeluiden: geluidsoverlast is niet zomaar op te lossen. Het beïnvloedt het woongenot en kan nadelig zijn voor je gezondheid. En de kans dat je ermee te maken krijgt is niet gering. Hoe vind je een woning waarbij de kans op geluidshinder zo klein mogelijk is? 6 tips om geluidshinder te spotten:  

1. Houd rekening met de windrichting

Vanwege een veranderende windrichting kun je op het ene moment verkeerslawaai horen en op het andere moment niet meer. Let ook op de ligging van de tuin, het balkon of dakterras; hoe dichter bij de lawaaikant, hoe groter de kans op overlast.

2. Bestudeer geluidskaarten

Op de website van Atlas Leefomgeving zie je per adres de gemiddelde geluidsbelasting en waar het geluid vandaan komt. (Bron: RIVM)

3. Controleer de gevel en tel de ramen

In 1986 is een wet in werking getreden die woningen moet beschermen tegen verkeerslawaai. Dat betekent echter niet dat woningen die sindsdien zijn gebouwd het geluid van buiten per se beter tegenhouden. Oude woningen hebben vaak een kleiner raamoppervlak. Dat laat minder geluid toe. Lawaai door een groot raamoppervlak kun je minimaliseren met dubbelglas waarvan de buitenruit dikker is dan de binnenruit. En zorg dat de ramen voorzien zijn van een goede kierdichting.

4. Vergelijk de plattegrond met die van de buren

Geluidongevoelige ruimten, zoals hal, toilet of badkamer, fungeren als buffer en verkleinen de kans op overlast. Als woonkamers of slaapkamers aan elkaar grenzen, kan dat overlast veroorzaken. 

5. Vraag naar de spouwmuur

Een woning met een ankerloze spouwmuur isoleert geluid bijna altijd beter; dit geldt vooral voor woningen vanaf de jaren 80. Een ankerloze spouwmuur bestaat uit twee losstaande muren, alleen verbonden door een gedeelde fundering. Vervuiling in de spouw kan ervoor zorgen dat de geluidsisolatie minder goed is.

6. Bij een appartement: controleer de draagvloer

Oudere etagewoningen met houten draagvloeren isoleren slecht en zijn lastig te verbeteren. Vraag of de Vereniging van Eigenaren eisen stelt aan een minimale geluiddemping. Zijn er geen regels? Dan is de kans op geluidshinder groter. 

Onze diensten bij het kopen van een huis

 • Koopcontractbeoordeling bestaande bouw

  Laat je contract beoordelen door een jurist. Krijg duidelijkheid over jouw rechten en plichten.

  Naar de beoordeling
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Tags

  KopenKopen-BezichtigenKopen-Oriënteren

  Ook interessant

  Checklist 'Een huis bezichtigen'Onze diensten

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube