Hypotheekrente meenemen

Ga je verhuizen? Dan neem je natuurlijk je meubels, kleren en andere spullen mee. Maar wist je dat je vaak ook je huidige hypotheekrente kunt meenemen naar je nieuwe woning? Er zijn wel een paar zaken waarop je moet letten. 

Waarom hypotheekrente meenemen?

Het is natuurlijk vooral interessant om je hypotheekrente mee te nemen als deze lager is dan bij een nieuwe hypotheek. En door de gestegen hypotheekrente is dat bij steeds meer huizenkopers het geval.

Hoe het werkt

Je neemt je gehele hypotheek mee óf alleen je rente. In beide gevallen bekijkt de geldverstrekker wel opnieuw of je de hypotheek kunt betalen op basis van je inkomsten, uitgaven en de waarde van je nieuwe woning. 

Bijna alle geldverstrekkers

Inmiddels is het bij alle geldverstrekkers mogelijk je hypotheekrente mee te nemen bij verhuizing. Dat geldt niet voor bijvoorbeeld de verduurzamingshypotheek of verzilverhypotheek. 

Voorwaarden meenemen hypotheekrente

De voorwaarden voor het meenemen van je hypotheekrente zijn bij elke geldverstrekker anders. Verschillen zitten hem onder andere in:

  • Wanneer moet je aangeven dat je jouw hypotheekrente wilt meenemen? Bij sommige geldverstrekkers moet je dit doen vóórdat je jouw oude hypotheek aflost, bij andere hoeft dit pas later.
  • Mag je de rente meenemen als je oude woning nog niet is verkocht?
  • Hoeveel tijd moet er zitten tussen het aflossen van de oude hypotheek en het ondertekenen van de nieuwe hypotheekakte?
  • Gelden voor je nieuwe hypotheek nieuwe opslagen of de oude?
  • Mag je jouw hypotheekrente meenemen wanneer je jouw NHG-hypotheek omzet naar een hypotheek zonder NHG?

Waar moet ik op letten?

Wil je jouw hypotheekrente meenemen? Let dan op de volgende zaken:

  • Verdiep je ruim van tevoren in de voorwaarden van jouw geldverstrekker. In ieder geval voordat je je woning verkoopt. Zoals je hierboven al kon lezen, verschillen de voorwaarden per geldverstrekker.
  • Kijk vooral wanneer je uiterlijk bij je geldverstrekker moet aangeven dat je jouw rente wilt meenemen. Ook dit verschilt per geldverstrekker.   
  • Veel geldverstrekkers hebben de afhandeling van aanvragen tot het meenemen van de hypotheekrente niet op orde. Hierdoor kan de behandeling van je aanvraag langer duren. Neem daarom een langere periode voor het voorbehoud van financiering op in de koopovereenkomst van je nieuwe woning. Bijvoorbeeld acht weken.

Meenemen hypotheekrente niet altijd mogelijk 

Is je resterende rentevaste periode korter dan 10 jaar? Dan is het misschien niet mogelijk je hypotheekrente mee te nemen. Bij het berekenen van het bedrag dat je maximaal mag lenen, moet je geldverstrekker dan namelijk uitgaan van de door de toezichthouders vastgestelde toetsrente van 5%. Het kan zijn dat je hierdoor te weinig kunt lenen waardoor je geldverstrekker je hypotheekaanvraag moet afwijzen. Dan moet je dus een hele nieuwe hypotheek (met nieuwe rente) afsluiten. Met als gevolg: hogere maandlasten of misschien gaat er wel helemaal een streep door je verhuisplannen. Sommige geldverstrekkers bieden deze groep een oplossing door rentemiddeling aan te bieden. Hierbij betaal je een rente tussen je oude en de actuele hypotheekrente, en verleng je de rentevaste periode. Vereniging Eigen Huis roept alle geldverstrekkers op dit aan te bieden.

 

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn hypotheekrente meenemen als ik naar een duurdere woning verhuis?
Je kunt je huidige rente meenemen voor je oude hypotheeksom. Voor de extra hypotheek moet je de huidige rente gaan betalen.
Word ik opnieuw getoetst als ik mijn hypotheekrente wil meenemen?
Ja, een geldverstrekker kijkt opnieuw naar je inkomen, uitgaven en de waarde van je nieuwe woning.
Ik ga scheiden, kunnen we dan allebei de rente meenemen naar een volgend huis?
Dit verschilt per geldverstrekker. Bij sommige geldverstrekkers mag je de rente bij scheiding helemaal niet meenemen. Bij andere kan één persoon deze meenemen. En bij weer andere geldverstrekkers kunnen beide personen de hypotheekrente meenemen. Het bedrag waarover dit mogelijk is, wordt dan gesplitst tussen jullie twee.
Kan ik de looptijd van mijn hypotheek verlengen bij een verhuisregeling?
In principe neem je de oude hypotheek mee onder de huidige condities. Dus de rente voor de resterende rentevaste periode en de resterende looptijd. Bij sommige geldverstrekkers mag je de looptijd verlengen. Bespreek met je hypotheekadviseur of dit fiscaal mogelijk is. Het voordeel van een langere looptijd is dat je meer kunt lenen dan met een kortere looptijd. Je smeert de lasten immers uit over een langere periode.

Kan ik de hypotheekvorm wijzigen?
Dat verschilt per geldverstrekker. Sommige geldverstrekkers staan toe dat je de huidige hypotheekvorm omzet in een nieuwe hypotheekvorm. Bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek in een annuïteitenhypotheek. Maar niet elke geldverstrekker laat dit toe.
Kan ik ook gebruikmaken van de verhuisregeling als mijn oude woning nog niet is verkocht?
Ook dit verschilt per geldverstrekker. Bij sommige geldverstrekkers is dit mogelijk. Bij andere geldverstrekkers kun je de rente alleen meeverhuizen als de oude woning onherroepelijk is verkocht. Dit houdt in dat er een koopcontract moet zijn en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen.
Wat gebeurt er met de rente van mijn oude hypotheek nadat mijn nieuwe hypotheek is ingegaan?
Is je nieuwe hypotheek met meeverhuisde rente al ingegaan maar je oude woning nog niet gepasseerd? Dan rekenen veel geldverstrekkers tijdelijk de huidige hogere rente voor de oude hypotheek. Dit is vaak dezelfde rente als voor een overbruggingshypotheek of een variabele rente zodat je deze boetevrij kan inlossen.
Mijn hypotheek heeft een doorgeefregeling, wat is dat?
Een doorgeefregeling houdt in dat je niet zelf gebruikmaakt van je oude rente, maar deze doorgeeft aan de koper van je oude woning. Dat maakt je oude woning misschien aantrekkelijk voor de verkoop.

Ook interessant

Hypotheekadvies

Een hypotheekadviseur van Vereniging Eigen Huis kan je alles vertellen over het meenemen van jouw hypotheekrente.
Maak een afspraak

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Ontdek snel en makkelijk wat je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een woning.  Bereken maximale hypotheek

Restschuld en NHG

Als de verkoopopbrengst van je huis lager is dan de hypotheekschuld, heb je een restschuld. In sommige gevallen kan NHG de restschuld kwijtschelden. Lees meer