Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Hoeveel zonnepanelen kan ik het beste kiezen?

Met de huidige saldering is het meest ideale om je volledige jaarverbruik af te dekken met zonnepanelen of er net iets onder.
Vaak is dat niet mogelijk omdat het beschikbare dakoppervlak niet voldoende is. Dan kan gekozen worden voor het maximale aantal zonnepanelen wat wel mogelijk is op het dak.
Ter indicatie: De huidige generatie zonnepanelen hebben een vermogen van circa 360 Wp. Afhankelijk van de plaatsing leveren deze panelen per jaar tussen de 275 en 325 kilowattuur per jaar op.

Rekenvoorbeelden

In de voorbeelden houden we rekening met de volgende uitgangspunten:

 • Jaarverbruik 4.000 kWh
 • Vermogen zonnepanelen 360 Wp
 • Afmetingen ca. 1 meter bij 1,7 meter = 1,7 m2 (meest voorkomende maat)

Voorbeeld 1
Opbrengst per paneel per jaar bij gunstige plaatsing 325 kWh (op het zuiden gericht en een hellingshoek circa 40 graden). Om het hele jaarverbruik af te dekken met zonnepanelen heb je 4.000 kWh gedeeld door 325 is naar boven afgerond 13 panelen.
Voor 13 panelen heb je dus 1,7 x 13 panelen = 22,1 m2 dakoppervlak nodig. Die 13 panelen leveren dan 13 x 325 kWh per jaar = 4.225 kWh per jaar. Dat is dus iets meer dan het jaarlijkse verbruik. Je zou dan ook kunnen kiezen voor 12 panelen.

Voorbeeld 2
Opbrengst per paneel per jaar bij minder gunstige plaatsing 275 kWh (bijvoorbeeld gericht op het oosten of westen).
Om het hele jaarverbruik af te dekken met zonnepanelen heb je dus 4000 gedeeld door 275 = 15 panelen nodig.
Voor 15 panelen heb je dus 1,7 x 15 panelen = 25,5 m2 dakoppervlak nodig. Die 15 panelen leveren dan 15 x 275 kWh per jaar = 4.125 kWh per jaar. Dat is dus iets meer dan het jaarlijkse verbruik. Je zou dan ook kunnen kiezen voor 14 panelen.

Plat dak
Bij platte daken gaat de berekening niet op, omdat deze vaak op meer afstand van elkaar geplaatst worden om schaduw onderling te voorkomen. 

Aandachtspunten

 • De kwaliteit van zonnepanelen wordt steeds beter waardoor ze een steeds grotere opbrengst hebben. In 2010 had een gemiddeld zonnepaneel een vermogen van ongeveer 240 Wp.
  De huidige zonnepanelen zitten ongeveer op een vermogen van 360 Wp. Dat is ruim 50 % meer.
 • Bij de huidige saldering ontvang je voor de stroom geleverd aan het net precies dezelfde prijs als de prijs die je betaalt voor afname van stroom. Maar als je in een jaar meer stroom teruglevert dan je zelf afneemt ontvang je voor die extra hoeveelheid geleverde stroom een redelijke vergoeding. Wat die redelijke vergoeding is wordt bepaald door jouw energieleverancier. Dit zorgt er wel voor dat de terugverdientijd voor extra zonnepanelen, meer dan je feitelijk nodig hebt om jouw stroomverbruik af te dekken, veel lager is.
 • Ga voor een nauwkeuriger berekening van de opbrengst van zonnepanelen naar: Hoe kan ik berekenen wat de opbrengst van zonnepanelen is?
 • Doordat veel nieuwbouwwoningen all-electric worden opgeleverd, bijvoorbeeld met warmtepomp, moet ook rekening worden gehouden met het stroomverbruik voor verwarming. Hoeveel dit stroomverbruik voor verwarming is kan het beste gevraagd worden aan de bouwer. Die heeft hier een energieprestatieberekening voor moeten maken. 
 • Zonnepanelen leveren niet het hele jaar dezelfde hoeveelheid stroom op. In december leveren zonnepanelen gemiddels zo'n 2 % van het jaartotaal op, terwijl in de maanden mei, juni en juli de panelen per maand ongeveer 13 % opleveren. Zie onderstaand schema:

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube