Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Kan ik de kosten van verbouwen verrekenen met mijn overwaarde?

Verkoop je de woning en behaal je daarbij overwaarde? Dan ben je verplicht deze op grond van de  in te brengen bij de aankoop van de nieuwe woning.

Ga je in het jaar dat je de overwaarde behaalt verbouwen? Dan kun je de aankoopprijs van de woning verhogen met de kosten van de verbouwing. Hierdoor kun je direct bij de aankoop een groter bedrag lenen.

Heb je een woning gekocht in jaar 1 en gaat de verbouwing over de jaarwisseling heen? Maar ga je al een lening aan in jaar 1 aan voor de gehele bedrag van de verbouwing? Dan is de gehele lening vanaf dat moment al een  en kan de overwaarde met de totale lening, inclusief de verbouwingskosten worden verrekend wanneer de verbouwing niet langer dan 6 maanden duurt.

Voorbeeld:

In 2024 koop je een woning voor € 300.000, de overwaarde die bij verkoop van de vorige woning wordt behaald was € 40.000. Je gaat voor € 50.000 verbouwen. De verbouwing start in december en eindigt in mei 2024. 

De totale  van de woning zijn € 350.000 (aankoop woning + kosten verbouwing). Hierop komt de overwaarde van € 40.000 in mindering. De maximale eigenwoningschuld bedraagt dus € 310.000. Leen je dus in 2023 al € 310.000 terwijl een deel van de kosten pas in 2024 worden gemaakt, dan is de rente over het gehele bedrag al vanaf 2023 aftrekbaar.

Ga je pas later verbouwen? Dan moet je de overwaarde direct gebruiken bij de aankoop van je woning. Je kunt dan later voor de verbouwing weer een nieuwe hypotheekschuld aangaan.

Hoe nu verder?

  • Kosten voor onderhoud of verbouwing (Belastingdienst)

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube