Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Als ik achteraf pas de financiering regel, mag ik dan wel nog de rente aftrekken?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag, is het belangrijk om te kijken waarvoor je de lening hebt afgesloten. Heb je de lening achteraf afgesloten voor:

 • De aankoop van een eigen woning
 • Verbouwing of onderhoud van de eigen woning
 • De aankoop van andere zaken, zoals meubels of vloerbedekking

Financiering eigen woning achteraf

Heb je de aankoop van de  eerst met eigen geld betaald? En heb je later toch nog besloten om een lening hiervoor af te sluiten? De rente over deze lening is alleen aftrekbaar als je kunt bewijzen dat je al vanaf het begin de bedoeling had om een lening af te sluiten voor de aankoop van de woning. Dit heet ook wel het oogmerkvereiste. 

Hoe bewijzen

Je moet deze bedoeling kunnen bewijzen als de Belastingdienst daarom vraagt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een hypotheekofferte. De hypotheekofferte moet rond het tijdstip van de betaling met het eigen geld zijn aangevraagd. Zonder zo'n bewijs wordt het lastig om je bedoeling aan te tonen. 

Financiering verbouwing achteraf

Heb je de verbouwing of het onderhoud van de eigen woning eerst met eigen geld betaald? En heb je later besloten om hiervoor toch een lening af te sluiten? De rente over deze lening is alleen aftrekbaar als je kunt bewijzen dat je al vanaf het begin de bedoeling had om voor de verbouwingskosten een lening af te sluiten. Dit heet ook wel het oogmerkvereiste. 

Hoe bewijzen

Je moet deze bedoeling kunnen bewijzen als de Belastingdienst daarom vraagt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een hypotheekofferte. De hypotheekofferte moet rond het tijdstip van de betaling met het eigen geld zijn aangevraagd.

Heb je de lening afgesloten binnen 6 maanden na de start van de verbouwing? De Belastingdienst vindt dit dan voldoende bewijs van je bedoeling. De rente over de lening is aftrekbaar.

Financiering andere zaken

De rente is niet aftrekbaar als je het geld uit de lening niet hebt besteed aan de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning. Ook als je de lening achteraf regelt.  

Aandachtspunten

 • Bijleenregeling
  Sluit je geen  af? Betaal je de aankoop, verbouwing of onderhoud van de nieuwe woning eerst (gedeeltelijk) met eigen geld. Je mag uiterlijk in het jaar waarin de eigenwoningreserve uit je oude woning realiseert dit weer gebruiken om je eigen geld weer aan te vullen tot het oude bedrag. Je hebt door eerst met eigen geld te betalen je aan de regels van de  gehouden. Overschrijd je de jaargrens dan moet je voor het deel van de eigenwoningreserve dat je niet hebt besteed aan de woning met terugwerkende kracht de bijleenregeling toepassen tot het moment waarop je de eigenwoningreserve realiseert. In deze situatie kan er een deel van de eigenwoningschuld naar box 3 verhuizen waarover je renteaftrek verliest. Als je in het opvolgende kalenderjaar alsnog de overwaarde aanwendt aan de eigen woning dan gaat de schuld die naar box 3 is verhuisd niet weer terug naar box 1. Het is daarom verstandiger om een overbruggingskrediet aan te gaan voor de financiering van de (verbouwing van de) nieuwe woning dan te anticiperen op de eigenwoningreserve om dat in te zetten. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube