Kennisbank
Mag mijn energieleverancier tussentijds de tarieven verhogen?
Of de leverancier jouw energietarieven zomaar mag verhogen, hangt vooral af van wat je daarover hebt afgesproken. Daarbij is er een verschil tussen contracten met een bepaalde looptijd en contracten voor onbepaalde tijd.
Bepaalde tijd - vast tarief
Als je een contract hebt voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar, dan heb je een contract voor bepaalde tijd en geldt een vast tarief. Je betaalt dezelfde prijs voor de levering van elektriciteit en gas zolang het contract loopt. Een vast contract geeft dus zekerheid over het tarief.
Onbepaalde tijd - variabel tarief
Heb je geen contract met een vaste looptijd? Dan heb je waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. Er geldt dan een variabel tarief. Bij een variabel leveringstarief kan de leverancier de prijs veranderen. Dit gebeurt meestal 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Door de hoge energieprijzen hebben sommige leveranciers het variabele tarief al op een eerder moment verhoogd. Meestal staat er in de algemene voorwaarden van de leverancier dat dit mag, maar door een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam staat dit ter discussie. Verder moet de leverancier een tariefswijziging tijdig aankondigen. In twee uitspraken heeft de Geschillencommissie Energie geoordeeld dat de aankondiging tijdig is als de leverancier dit minimaal 30 dagen van tevoren doet.
Hoe nu verder
- Tegen de te late melding van een tariefswijziging kun je bezwaar maken en de leverancier vragen om te bevestigen dat de tariefswijziging niet eerder dan 30 dagen na de aankondiging ingaat. Hiervoor heeft de ACM een voorbeeldbrief beschikbaar gesteld. Als de energieleverancier hier geen gehoor aan geeft, kun je naar de Geschillencommissie stappen. Ook kun je de te late aankondiging van de tariefswijziging melden bij de ACM. De ACM kan handhavend optreden door een boete op te leggen als de leverancier de regels niet naleeft.