Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Waar moet ik op letten als ik een huurwoning van een woningcorporatie wil kopen?

Het is erg afhankelijk van de situatie waarop je moet letten bij het kopen van een huurwoning. De volgende punten kunnen een rol spelen:

Korting

Een woningcorporatie kan bij het verkopen van haar woningen aan een particulier voor eigen gebruik een korting geven. Hier kunnen voorwaarden aan verbonden zijn, zoals het terugbetalen van een deel van de korting of het delen van de waardeontwikkeling met de woningcorporatie. Informeer bij de corporatie wat de mogelijkheden zijn.

Soms wordt de kortingsregeling verwerkt in een speciale regeling, bijvoorbeeld de zogenoemde  Koopgarantregeling

Appartement 

Koop je een appartement van een woningcorporatie, dan is er wellicht nog geen actieve VvE en dus nog geen of een te laag gereserveerd bedrag voor groot onderhoud.

Koop je een appartement in een complex waarvan het grootste deel van de woningen in eigendom van de woningcorporatie blijft, dan kan de woningcorporatie als grooteigenaar beslissingen blokkeren of juist forceren over bijvoorbeeld het verrichten van onderhoud.

Onderzoek en contract

Bij het kopen van een huurwoning zijn verder dezelfde aandachtspunten van belang als bij de aanschaf van een koopwoning. Onderzoek dus de staat van de woning, al dan niet met hulp van een bouwkundige. Lees het koopcontract goed door. Leg hierin de datum voor de eigendomsoverdracht vast. Neem eventueel ontbindende voorwaarden op in het contract, bijvoorbeeld een voorbehoud van financiering. 

Taxatie

Als je zeker wilt weten of de vraagprijs reëel is, kun je een taxateur inschakelen. Vaak is dit ook nodig voor het afsluiten van een hypotheek. 

Onderhandelen

Een corporatie biedt meestal meerdere huurwoningen tegelijk te koop aan voor dezelfde prijs. Toch kun je altijd proberen te onderhandelen, bijvoorbeeld met achterstallig onderhoud als argument.

Aandachtspunten

  • Verborgen gebreken
    Wanneer je een huis koopt waarvan na de koop blijkt dat het een gebrek heeft dat de woning voor normaal gebruik ongeschikt maakt en dat al voor de overdracht bestond, dan kun je de verkoper daarvoor aansprakelijk stellen. Dat kan ook als het om een minder ernstig gebrek gaat dat de verkoper wel kende maar niet aan je heeft gemeld.
    Een beroep op deze verborgen gebrekenregeling zal minder kans van slagen hebben als je de woning eerst zelf als huurder hebt bewoond. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube