Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Adviescollege Stikstofproblematiek wil bouw op gang helpen

De bouw moet weer op gang worden gebracht. Het adviescollege Stikstofproblematiek stelt daarvoor maatregelen voor. Het college overhandigde op 8 juni zijn eindadvies aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In opdracht van de minister adviseert het college, met als voorzitter Johan Remkes, hoe om te gaan met de stikstofproblematiek. Het onderschrijft het grote belang van de bouw. Vorig jaar moesten door een uitspraak van de bestuursrechter veel woningbouwprojecten worden stilgelegd. De rechter oordeelde dat er onvoldoende rekening werd gehouden met de gevolgen van stikstofuitstoot voor de natuur. Wij deden een oproep aan het Kabinet om de impasse te doorbreken en om met een oplossing te komen waarmee, met inachtneming van natuurbescherming, voldoende woningen kunnen worden bijgebouwd. 

Het woningtekort in Nederland is immers groot. De bouw is verantwoordelijk voor slechts 0,6% van de stikstofuitstoot, maar wordt wel onevenredig hard getroffen, concludeert het adviescollege van Remkes. Het voorstel is om voor tijdelijke emissies van stikstof tijdens bouwactiviteiten een drempelwaarde in te stellen: een uitstootniveau waarvoor geen ingewikkelde vergunningprocedure meer nodig is. Remkes wil wel juridisch vastleggen dat de stikstofuitstoot in de bouw in 2030 met 80% moet zijn gedaald. De overheid kan dat stimuleren met subsidies en kan in aanbestedingsprocedures bijvoorbeeld eisen dat elektrische machines worden gebruikt tijdens de bouw. Wij hopen dat hiermee een werkbare oplossing ontstaat waarmee de bouw van woningen weer vlot doorgang kan vinden. Het is nog afwachten of het Kabinet het advies zal overnemen.

Meer informatie

Rapport van het adviescollege Stikstofproblematiek

Tags

Kopen-Nieuwbouw

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube