Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Huiseigenaar ontevreden over participatie woonomgeving

Huiseigenaren zijn nog steeds ontevreden over hoe ze worden betrokken bij projecten die invloed hebben op hun woonomgeving, zoals de bouw van windmolens of de aanleg van snelwegen. Dat blijkt uit onderzoek onder onze leden.

Twee jaar geleden deden wij hetzelfde onderzoek en er is nog niet veel verbeterd. Bewoners beoordelen de manier waarop ze worden betrokken met een rapportcijfer tussen de 4 en 5,7. Ze geven aan dat ze graag willen meedenken over deze bouwprojecten. In de nieuwe Omgevingswet veranderen veel regels rond ruimtelijke besluitvorming. Zo kunnen grote projecten sneller gerealiseerd worden, zoals de bouw van windmolens voor duurzame energie. Wij vinden dat bewoners daar dan wel serieus bij betrokken moeten worden. Ook bij de ingrijpende plannen om woonwijken van aardgas los te koppelen. De Eerste Kamer wist dit via een motie te verankeren. De Omgevingswet gaat gemeenten verplichten om participatie voor omwonenden vast te leggen in beleid. 

Oproep aan gemeenteraad

De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2022. Wij riepen alle gemeenteraden eerder op niet te wachten op die wettelijke plicht en nu al vast te leggen dat omwonenden serieus kunnen meedenken over grote projecten.  

“Wij begrijpen dat het in ons dichtbevolkte land niet altijd meevalt om ruimte te maken voor alle noodzakelijke bouwwerken en infrastructuur”, zegt beleidsadviseur Steven Wayenberg. “Ruimtelijke ordening is een gevecht om beperkt beschikbare ruimte, waarbij niet iedereen zijn zin kan krijgen. Maar in deze tijd past het niet meer om besluiten door te duwen, simpelweg omdat een bestuurslaag daartoe gemachtigd is. Zeker bij grootschalige projecten zoals de energietransitie is draagvlak noodzakelijk om het tot een succes te maken.” 

Benieuwd naar het rapport? Lees hier meer.

Participatie steekproef onder VEH leden (pdf)

Tags

Onderzoek

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube