Passende eerste hypotheek

Studieschuld en strakke regels maken het lastig

Als starter kan het lastig zijn een hypotheek te krijgen. Misschien heb je een studieschuld of nog geen vast contract. Wij vinden het belangrijk dat je op een verantwoorde manier een huis kunt kopen.

Wat is het probleem?

Te strak hypotheekproces

Het afsluiten van een hypotheek is een strak ingericht proces met weinig ruimte voor uitzonderingen. Hypotheekverstrekkers zien graag een vast contract, genoeg eigen geld en geen schulden. Starters voldoen lang niet altijd aan dat plaatje. Maar wat als je bijvoorbeeld werkt in een sector die booming is? Kortom, waarom kijken hypotheekverstrekkers niet meer naar je persoonlijke situatie?

Studieschuld beperkt hypotheek

Met het nieuwe studiestelsel bouw je als student een behoorlijke studieschuld op. Die schuld beperkt je maximale hypotheek. Soms ben je zelfs langer je studieschuld aan het terugbetalen dan je hypotheek. Studieschulden worden zo een nieuw maatschappelijk probleem.

Wat vinden wij?

  • Bij een hypotheekaanvraag moet je persoonlijke situatie voorop staan.
  • Jonge mensen moeten gestimuleerd worden te sparen voor een eigen woning via een fiscaal aantrekkelijk spaarproduct. Bijvoorbeeld door een deel van je loon op te sparen, waar geen belasting over geheven wordt.
  • Het effect van een studieschuld is erg groot. Daarom is het goed dat in de politiek de discussie over het sociale leenstelsel gevoerd wordt.

Wat doen wij?

Als belangenbehartiger van (toekomstige) huiseigenaren hebben we veel contact met geldverstrekkers en hypotheekadviseurs. Soms is dat in georganiseerde platforms (bijvoorbeeld het Platform hypotheken) en soms is dat ad hoc. We onderzoeken ieder jaar de voorwaarden van hypotheekverstrekkers. En we denken mee over nieuwe manieren om flexwerkers en zzp’ers makkelijker aan een hypotheek te helpen, bijvoorbeeld door de perspectiefverklaring.

Over de problemen die studieschulden geven, zoeken we de samenwerking met jongerenorganisaties die zich hard maken voor een andere weging van de studieschuld en inrichting van het studiestelsel.

Meer lezen

Studieschuld

Je studieschuld verzwijgen bij de aanvraag van een hypotheek is niet aan te raden. Welke risico's brengt dit met zich mee? Risico's verzwijgen studieschuld

Hypotheek zonder vast contract

Je wilt een hypotheek afsluiten, maar je hebt geen vast contract. Een probleem of niet? Ontdek de mogelijkheden

Hypotheek voor duurhuurders

Betaal je maandelijks een fors bedrag aan huur? Maar wil je eigenlijk liever een huis kopen? Dan is er meer mogelijk dan je denkt. Lees meer