Passende eerste hypotheek

Studieschuld en strakke regels maken het lastig

Als starter kan het lastig zijn een hypotheek te krijgen. Misschien heb je een studieschuld of nog geen vast contract. We vinden het belangrijk dat je op een verantwoorde manier een huis kunt kopen.

Wat is het probleem?

Te strak hypotheekproces

Het afsluiten van een hypotheek is een strak ingericht proces met weinig ruimte voor uitzonderingen. Hypotheekverstrekkers zien graag een vast contract, genoeg eigen geld en geen schulden. Starters voldoen lang niet altijd aan dat plaatje. Maar wat als je bijvoorbeeld werkt in een sector die booming is? Kortom, waarom kijken hypotheekverstrekkers niet meer naar je persoonlijke situatie?

Studieschuld beperkt hypotheek

Met het nieuwe studiestelsel bouw je als student een behoorlijke studieschuld op. Die schuld beperkt je maximale hypotheek. Soms ben je zelfs langer je studieschuld aan het terugbetalen dan je hypotheek. Studieschulden worden zo een nieuw maatschappelijk probleem.

Wat vinden wij?

  • Bij een hypotheekaanvraag moet je persoonlijke situatie voorop staan.
  • Jonge mensen moeten gestimuleerd worden te sparen voor een eigen woning via een fiscaal aantrekkelijk spaarproduct. Bijvoorbeeld door een deel van je loon te sparen zonder dat hier belasting over geheven wordt.
  • Het effect van een studieschuld op je hypotheek mag nooit te groot zijn.

Wat doen wij?

Als belangenbehartiger van (toekomstige) huiseigenaren hebben we veel contact met geldverstrekkers en hypotheekadviseurs. Soms is dat in georganiseerde platforms (bijvoorbeeld het Platform hypotheken) en soms is dat ad hoc. We onderzoeken ieder jaar de voorwaarden van hypotheekverstrekkers. En we denken mee over nieuwe manieren om flexwerkers en zzp’ers makkelijker aan een hypotheek te helpen, bijvoorbeeld door de perspectiefverklaring.

Over de problemen die studieschulden geven, zoeken we de samenwerking met jongerenorganisaties die zich hard maken voor een andere weging van de studieschuld en inrichting van het studiestelsel.

Meer lezen

Petitie voor betaalbare woningen

Wij roepen het kabinet op: bouw minimaal 10.000 écht betaalbare woningen per jaar. Teken de petitie

In actie voor starters

Vereniging Eigen Huis voert actie voor een eerlijke kans op een eerste huis. Bekijk alle acties
Geplaatst 1/06 | Laatste update 1/06

Award voor pilot om duurhuurders te helpen

Dankzij deze pilot kan je als duurhuurder tóch een hypotheek krijgen. Lees meer
Geplaatst 14/07 | Laatste update 14/07

Vereniging Eigen Huis: verhoog NHG-grens

Zodat starters toegang houden tot een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Lees meer