Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackVerbouwen

Oplevering na de verbouwing

Als de verbouwing klaar is, is het tijd voor de oplevering. Samen met de aannemer controleer je of de verbouwing volgens afspraak is gedaan. Hoe werkt de oplevering, wat is een opleveringskeuring en krijg je garantie na je verbouwing?

Man verwijdert puin met een kruiwagen tijdens het klussen

Bij de oplevering van je verbouwing inspecteer je samen met de aannemer of de verbouwing goed is uitgevoerd. Samen stellen jullie een opleveringsrapport op: het zogenoemde proces verbaal van oplevering. Hierin worden alle geconstateerde gebreken opgeschreven.

Zowel jij als de aannemer ondertekenen het opleveringsrapport. De aannemer verplicht zich hiermee tot het herstellen van de gebreken. Zijn jullie het ergens niet over eens? Neem deze zaken als discussiepunten op in het opleveringsrapport. De aannemer is dan nog niet verplicht tot herstel, maar je hebt het gebrek dan wel schriftelijk gemeld. 

Voorbereiden op de oplevering

Controleer voor de oplevering of de verbouwing volgens de afspraken in het contract is uitgevoerd.

  • Zijn de juiste materialen gebruikt in de juiste kleur?
  • Is alles op de goede plek aangebracht?
  • Zie je beschadigingen? Let met name op beschadigingen aan glas, sanitair, tegelwerk en deuren.
  • Test onderdelen als kranen en hang- en sluitwerk van deuren en ramen.
  • Noteer onderdelen die je niet goed kunt controleren, door bijvoorbeeld vuil, regen of te weinig licht. 

Schrijf je bevindingen op en neem deze samen met de contractstukken, de meer-/minderwerklijst en eventuele tekeningen mee naar de oplevering.

Website image

Kan ik de oplevering weigeren?

Als de verbouwing op de opleverdatum nog lang niet klaar is, kun je de oplevering weigeren. Doe dit altijd via een schriftelijke verklaring. Hierin noteer je dat op die datum de oplevering niet door kon gaan vanwege een gebrek of meerdere gebreken. Benoem ook duidelijk om welke gebreken het gaat. De verklaring moet door jou en door de aannemer worden ondertekend.

Als de oplevering door weigering wordt uitgesteld, heb je meestal recht op een schadevergoeding. De hoogte daarvan staat vaak in de algemene voorwaarden die je bij het contract hebt gekregen.

Opleveringskeuring

Vind je het lastig te bepalen of de aannemer de verbouwing goed heeft uitgevoerd, overweeg dan een opleveringskeuring. Een bouwkundige gaat mee naar de oplevering, noteert of de afspraken zijn nagekomen en zet eventuele gebreken voor je op papier. Na afloop krijg je een keuringsrapport. Zo sta je sterk tegenover de aannemer. 

Meer over de opleveringskeuring na verbouwing

Een bouwkundige bij de oplevering

Neem een van onze bouwkundigen mee naar de oplevering. Die controleert het geleverde werk.

Bel voor een keuring
man laat tablet zien aan vrouw

Garanties na de verbouwing

Na de oplevering van je verbouwing is de aannemer nog aansprakelijk voor gebreken. Hoe lang, is afhankelijk van de afspraken in je contract en de algemene voorwaarden. Vaak is de aansprakelijkheidstermijn voor verborgen gebreken vijf jaar en voor ernstige gebreken tien of twintig jaar. Daarnaast kunnen er garanties gelden voor specifieke onderdelen van de verbouwing. Kijk ook hiervoor in je contractstukken.

Ook interessant in kennisbank

Mijn aannemer is tijdens de verbouwing failliet gegaan. Wat moet ik doen?Mijn aannemer komt niet meer opdagen, terwijl de verbouwing nog niet af is. Wat moet ik doen?Mijn aannemer herstelt de na oplevering van mijn verbouwing ontdekte gebreken niet. Wat kan ik doen?

Tags

Wonen

Lees meer over verbouwen

Wat kost verbouwen?Verbouwen: aannemer en offerteHoe kan ik mijn verbouwing financieren?Problemen met de aannemer

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube