Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSchilderwerk

Herken een goede schildersofferte

Schilderwerk is een van de meest voorkomende en meest uitbestede onderhoudsklussen. Naast onze Eigen Huis Schilderservice bieden we praktische informatie over het schilderwerk van je woning.

Schilder staat met bewoner bij zijn huis

1. Hoe berekent de schilder de prijs?

Natuurlijk wil je weten wat het schilderwerk je gaat kosten. Schilders berekenen op verschillende manieren hun prijzen.

Vaste prijs

Zoek bij voorkeur een schilder die met een vaste prijs werkt, inclusief materiaal- en voorrijkosten. Dan weet je waar je aan toe bent. Controleer of de genoemde prijs in de offerte van de schilder inclusief of exclusief btw is. Voor huizen ouder dan twee jaar geldt op schilderwerk een btw-tarief van 9%. 

Richtprijs

Sommige schilders werken met richtprijzen. Wij raden je af om hiermee in zee te gaan. De eindprijs wordt pas vastgesteld als het schilderwerk is afgerond en is dus onzeker. 

Uurtarief

Je kunt ook een schilder kiezen die werkt tegen een uurtarief, apart van de materiaal- en voorrijkosten. De totale prijs wordt ook achteraf berekend, nadat duidelijk is hoeveel uur de schilder aan de klus heeft besteed. Het is lastig om te controleren of de opgegeven uren van de schilder kloppen. Zeker als je overdag niet thuis bent. 

2. Staan er stelposten in de schildersofferte?

Problemen die tijdens het verven naar voren komen, zoals houtrotherstel, mag de schilder alleen verhelpen en in rekening brengen na overleg met jou. Vermijd stelposten in de schildersofferte. Dit zijn posten die worden geschat, zoals de huur van een steiger. Je loopt het risico dat je naderhand een hogere prijs moet betalen.

3. Checklist: zijn deze afspraken vastgelegd?

Hoe uitgebreider de schilder zijn werkzaamheden in de offerte toelicht, hoe minder kans op misverstanden. Maak gebruik van onderstaande checklist:

  • Welke materialen gebruikt hij en welke kleur, merk en type verf? Kiest hij bijvoorbeeld voor een kwaliteitsverf of voor een huismerk?
  • Hoeveel lagen gaat de schilder verven? Als het verfwerk er nog redelijk goed uitziet, is één verflaag meestal voldoende. Een onbehandeld kaal kozijn of multiplex plaat moet minimaal voorzien zijn van drie lagen: een grondverf of primer als ondergrond, een voorlak voor een goede dekkracht en tenslotte een aflakverf. Stap je over op een andere kleur, dan zijn er misschien meer verflagen nodig om alles dekkend te krijgen en ben je duurder uit. 
  • Herstelt de schilder ook kleine houtrotplekken en dicht hij eerst openstaande naden of kieren en hoe doet hij dat? Herstel is noodzakelijk voordat daadwerkelijk geschilderd wordt. Voor een goede hechting van de verf zijn ontvetten en schuren van de verfonderdelen ook belangrijk. 
  • Staat er ook een begin- en einddatum vermeld voor de klus? Natuurlijk is een schilder afhankelijk van het weer, maar voor jou is het wel prettig om een indicatie te hebben wanneer hij aan de slag gaat en wanneer hij klaar denkt te zijn. Je kunt bijvoorbeeld je vakantie hierop afstemmen. 

4. Krijg je garantie op het schilderwerk?

Welke garantie biedt de schilder? De meesten geven twee jaar garantie op het buitenschilderwerk. Sommigen bieden een aflopende garantie. Dat wil zeggen dat de vergoeding van de kosten voor garantieherstel tot nihil aflopen bij het einde van de garantietermijn. Dan krijg je bijvoorbeeld vijf jaar garantie maar wordt na twee jaar de garantie in percentage afgebouwd. Een schilder kan misschien een stuk goedkoper zijn in vergelijking met zijn collega’s, maar zijn de garantievoorwaarden dan ook hetzelfde?

Voorwaarden

Wordt in de offerte ook verwezen naar de algemene voorwaarden van de schilder? Niet alleen de garantievoorwaarden moeten daarin goed omschreven staan, maar ook bij wie je terecht kunt bij eventuele geschillen. Ook staat in de algemene voorwaarden beschreven hoe de betaling is geregeld. Vaak betaal je een gedeelte vooraf, tijdens en na afloop van de werkzaamheden. Tot slot, kijk ook of de offerte vrijblijvend en kosteloos is en of de geldigheidsduur van de offerte lang genoeg is.

Schilderwerk liever laten doen?

Zie je het niet zitten om het schilderwerk van je huis zelf te doen en wil je het liever laten doen? Maak dan gebruik van onze Eigen Huis Schilderservice. Voor binnen- en buitenschilderwerk! Je kunt rekenen op gekwalificeerde schilders, professionele verf en lange garantie. En om de kwaliteit te borgen, komen we het geleverde werk achteraf nog eens controleren.

Vraag offerte aan

Ook interessant in kennisbank

Hoe kan ik het beste mijn buitenmuur (laten) schilderen en waar moet ik op letten?Waar moet ik op letten als ik het houtwerk van mijn huis laat schilderen?

Tags

WonenWonen-Onderhoud

Lees meer over schilderen

Buiten schilderen: 10 veelgemaakte foutenSchilderen, wel of niet uitbesteden?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube