Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerbouwen

Stelposten bij verbouwen: waar let je op?

Een verbouwing pakt vaak duurder uit dan verwacht. Regelmatig komt dit door stelposten in het contract met de aannemer. Wat zijn stelposten precies?

Zakken grind voor een verbouwing

Wat is een stelpost?

Een stelpost in een aannemingsovereenkomst is een geschat bedrag voor een onderdeel van de verbouwing; de daadwerkelijke kosten zijn nog niet bekend. Zodra deze bekend zijn verrekent de aannemer ze met de stelpost. Valt het bedrag lager uit, dan heb je geluk. Maar vaak zijn de kosten hoger en moet je bijbetalen.

Wanneer is een stelpost handig?

Stel: je weet nog niet welke tegels je wilt voor je nieuwe keuken. Of je moet nog een keuken of badkamer uitzoeken. Dan is het opnemen van een stelpost in de aannemingsovereenkomst handig. Je hebt in deze gevallen zelf invloed op de uiteindelijke kosten.

Wanneer is een stelpost minder handig?

Stelposten waarop je geen invloed hebt, kun je het beste voorkomen. De aannemer kan bijvoorbeeld een stelpost voorstellen als hij een onderaannemer moet inschakelen en nog niet weet wat dat gaat kosten. Laat de aannemer dan eerst een offerte bij die onderaannemer opvragen.
Soms is het vermijden van stelposten lastig. Bijvoorbeeld als de aannemer de hoeveelheid werk niet kan inschatten zonder hak- en breekwerk. Een vast bedrag afspreken is een optie, maar de prijs pakt dan waarschijnlijk hoog uit. Ga je liever voor zekerheid of wacht je de werkelijke kosten af? 

Hoe omschrijf je een stelpost in de overeenkomst?

Specificeer een stelpost zo goed mogelijk. Hierdoor houd je grip op de prijs en voorkom je discussie achteraf. Is de stelpost bijvoorbeeld alleen bedoeld voor materiaal, zoals sanitair en tegels, of ook voor de arbeidskosten? Berekent de aannemer nog een opslag van bijvoorbeeld 10% over de kosten? En is er een prijslimiet? Kijk ook naar de algemene voorwaarden van de aannemer. Vaak staan hierin regels over stelposten.

Hoeveel mag een stelpost overschreden worden?

Heb je een stelpost voor de keuken opgenomen van €8.000, maar kies je er een uit van €12.000, dan is die luxere keuken jouw keuze en ben je die €12.000 gewoon verschuldigd. Lastiger is het als een stelpost van de aannemer achteraf helemaal niet blijkt te kloppen. Hij heeft bijvoorbeeld te weinig heipalen ingeschat. Wat dan?
Een aannemer moet een stelpost reëel begroten. Als hij de stelpost fors overschrijdt, hoef je dat mogelijk niet allemaal te betalen. Regelmatig beschouwt een rechter de stelpost als een richtprijs. Dan mag deze met niet meer dan 10% worden overschreden.
Als de aannemer je vooraf waarschuwt voor een forse overschrijding, mag hij de extra kosten mogelijk wel in rekening brengen. Uiteindelijk moet dus per geval bekeken worden in hoeverre je een overschrijding moet betalen.


Ook interessant in kennisbank

Hoe vind ik een betrouwbare aannemer voor mijn verbouwing?Mag een aannemer mij een rekening sturen voor het maken van een offerte?Wat spreek ik af in het contract met de aannemer bij een verbouwing of onderhoud?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarSeniorenStarterVvE beheerderWonen

Lees meer over verbouwen

Wat kost verbouwen?Verbouwen: aannemer en offerteOplevering en garanties na je verbouwingProblemen met de aannemer

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube