Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Glas vervangen door hr-glas

Wil je meer comfort in huis en energie besparen? Vervang enkel of dubbel glas door hr++-glas of triple glas. Welke soorten hr-glas zijn er, wat kost het en waar let je op?

vrouw doet rolgordijn omlaag

Soort beglazing: enkel, dubbel, hr, triple en vaccuümglas

Er zijn verschillende soorten beglazing. Van enkel glas dat slecht isoleert tot aan triple glas dat goed isoleert. Hieronder een overzicht:

Type glasIsolerend vermogenJaarlijkse besparing gas per m2 raam
Vacuümglas++++13,7 m3
Triple glas nieuw kozijn++++12,2 m3
Hr+++++11,9 m3
Dubbel glas+8,7 m3
Enkel glas-Niet van toepassing

Bron: Milieu Centraal

De originele beglazing van oudere woningen bestaat vaak uit enkel glas. Enkel glas isoleert niet. Vanaf de jaren '70 werden woningen gebouwd met dubbele beglazing. Tegenwoordig krijgen nieuwbouwwoningen triple glas. Dit is glas met de hoogste isolatiewaarde.

Vacuümglas

Vaccuümglas bestaat uit twee glasplaten. De ruimte tussen de glasplaten is vacuüm getrokken. De platen staan 2 mm van elkaar af. De isolatiewaarde is vergelijkbaar met triple glas. Ook wel drievoudig glas genoemd. Vacuümglas is dunner dan hr++ glas, maar ook duurder.

Triple glas

Triple glas bestaat uit drie glasplaten en wordt vooral bij nieuwbouw en zeer energiezuinige woningen gebruikt, vaak in combinatie met extra geïsoleerde kozijnen. Triple glas heeft de beste isolatie. Wil je bestaande kozijnen vervangen door nieuwe kozijnen, dan is triple glas de beste optie. Triple glas isoleert goed en wordt ook wel HR++++ glas genoemd. Houd er rekening mee dat de kosten voor triple glas in combinatie met nieuwe kozijnen een stuk hoger liggen dan hr-glas.

Hr-glas

hr-glas (hoogrendementsglas) bestaat uit twee glasplaten, met edelgas tussen de glasplaten. Eén van de platen bevat vaak een onzichtbare coating, waardoor warmte minder snel naar buiten verdwijnt.

De u-waarde van glas geeft aan hoeveel warmte door het glas verloren gaat en bepaalt het aantal +-tekens achter hr-glas. Een lagere u-waarde betekent een hogere isolatiewaarde.

Monumentenglas

Monumentglas bestaat uit twee glasplaten. De ruimte tussen de platen is kleiner dan standaard dubbel glas of hr-glas. Monumentglas is 9 of 10 mm dik. Standaard dubbel glas of hr-glas 21 of 24 mm. Door het edelgas tussen de glasplaten heeft monumentglas een redelijke isolatiewaarde.

Enkel glas met extra isolerende folie of coating

Wanneer isolerend glas geen optie is, kan enkel glas worden voorzien van een isolerende folie of coating. De coating of folie weerkaatst de warmte terug de woning in. Dit is niet de beste isolatie.

Voorzetramen

Voorzetramen hebben niet hetzelfde effect als isolatieglas, maar het kan wel beter kou buiten houden dan enkel glas. De isolatiewaarde kan worden verhoogd door de ramen te voorzien van isolerende folie of een coating.

Overige alternatieven

Is isolatieglas zonder het vervangen van kozijnen geen optie, dan zijn er een paar alternatieven, zoals buitenzonwering. Is buitenzonwering moeilijk, kies dan voor rolgordijnen en andere raamdecoratie of kozijnfolie om het energieverbruik te verlagen.

Mariëtte en Jan vervingen het glas in hun monumentale boerderij. Benieuwd naar hun ervaring? Lees er meer over. Ook René en Marion vervingen de ramen door monumentenglas in hun gemeentelijk monument.

Kosten en opbrengsten hr-glas en triple glas

Het meest gangbare glas dat wordt vervangen door enkel of dubbel glas zijn hr-glas en triple glas. De kosten van hr-glas zijn van veel factoren afhankelijk. Soms kan isolerend glas in de bestaande kozijnen geplaatst worden, maar mogelijk moeten de huidige kozijnen worden vervangen en het schilderwerk bijgewerkt worden of rekent de vakman extra kosten voor moeilijk te plaatsen glas. Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Hieronder de kosten voor het vervangen van enkel glas door hr++-glas en dubbel glas door hr++-glas.

Kosten en opbrengsten glas vervangen door hr++-glas

Enkel glas vervangen door hr++-glasEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten*3.8004.0004.5006.000
Subsidie9001.0001.1001.400
Gasbesparingm3/j240260290370
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3€/j350370400550

Kosten en opbrengsten glas vervangen door HR++-glas

dubbel glas vervangen door hr++-glasEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten**3.7003.9004.5005.500
Subsidie9001.0001.1001.400
Gasbesparingm3/j657080100
Besparing bij gasprijs 1,20 euro/m3€/j808595120

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. 

*Peildatum: januari 2024
**Peildatum: juli 2023

Bron: Milieu Centraal

Voor het vervangen van glas kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Hr-glas en goede ventilatie

Wanneer je dubbel glas vervangt door hr-glas is het belangrijk dat er nog steeds voldoende ventilatie in de woning aanwezig is. Kies daarom ook voor ventilatieroosters wanneer deze nog niet aanwezig zijn. De roosters kunnen tegelijk met het glas worden aangebracht.

Tip! Tot 10% korting op isoleren

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren bij onze partner Pluimers. Je krijgt tot 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.

Vraag offerte op

Aandachtspunten glas vervangen door hr-glas

  • Bij de keuze voor dubbel glas vervangen speelt de dikte en het gewicht van het glas een belangrijke rol. Soms past het dikkere hr++-glas of triple glas niet in de bestaande kozijnen. Is er ruimte over bij het raamhout en de scharnieren van de kozijnen dan zijn de huidige kozijnen geschikt. Is deze ruimte er niet dan volstaat het soms om alleen de draaiende delen, de ramen, te vervangen en kunnen de kozijnen blijven zitten. Wanneer dit geen optie is, moeten de kozijnen vervangen worden. Kies bijvoorbeeld voor houten kozijnen of kunststof kozijnen.
  • Doordat hr++-glas zo goed isoleert, ontstaat bij bepaalde weersomstandigheden weleens condens op het glas aan de buitenkant, met name in de ochtend. In de loop van de dag verdwijnt die vanzelf als de temperatuur buiten stijgt.
  • Besteed je de klus uit, check van tevoren of een gespecialiseerd bedrijf is aangesloten bij de Glas Branche Organisatie.

Veelgestelde vragen glas vervangen voor hr-glas

Welk nieuwe beglazing kan ik het beste nemen?

HR++ glas is het meest energiezuinig en comfortabel wanneer dit in het bestaande kozijn past. Bij nieuwbouw en zeer energiezuinige woningen wordt steeds vaker triple glas gebruikt, ook wel driedubbel glas genoemd. Dit zijn drie glasplaten met daartussen twee spouwruimtes. Triple glas is een stuk duurder dan HR++ glas. Triple glas is dikker en zwaarder dan HR++ glas. De kozijnen moeten hiervoor geschikt zijn.

Hoe kan ik enkel glas vervangen door geïsoleerd glas met behoud van mijn kozijnen?

Vervanging van enkel glas door het gebruikelijke dubbel glas met behoud van de bestaande kozijnen is niet altijd mogelijk. Dit komt door het extra gewicht van het glas of omdat het profiel van het bestaande kozijn niet geschikt is. Dubbel glas is namelijk dikker dan enkel glas. Dit is dus afhankelijk van je kozijnen. Je kunt ervoor kiezen de kozijnen of alleen de draaiende gedeeltes van het kozijn te vervangen zodat het hr-glas wel past.

Wil je de bestaande kozijnen toch behouden of is vervangen niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de woning een monument is? Dan zijn er alternatieven:

  • Vacuümglas
  • Monumentenglas
  • Enkel glas met extra isolerende folie of coating
  • Voorzetramen
  • Overige alternatieven

Hoe weet ik welk soort glas er in mijn kozijnen zit?

Enkel glas is makkelijk herkenbaar: dat bestaat uit één glasplaat. Dubbel glas bestaat altijd uit twee glasplaten met daartussen een aluminium strip. Het type dubbel glas is vaak lastiger te onderscheiden. Normaal dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daarin een spouw. Bij hr-glas zit op een van de glasplaten een coating die de warmte uit de woning weerkaatst. Deze coating is te herkennen door een vlammetje of een lampje voor het glas te houden. In het glas is dan vier keer de weerspiegeling van het licht te zien, één weerspiegeling laat een andere kleur zien. De coating zit normaal gesproken in de spouw van het glas op de binnenruit. Dat is de warmtewerende coating. Het type hr-glas (hr, hr+, hr++ of hr+++) is te achterhalen aan de hand van de code in de aluminium strip. Soms staat hier het type glas vermeld.

Waar moet de coating bij hr-glas zitten?

Bij hr-glas zit de hr-coating meestal op de binnenruit aan de spouwzijde van de beglazing. De hr-coating weerkaatst de warmte vanuit de woning, maar laat de (zonne)warmte die van buiten naar binnen wil door. De positie van de coating is niet van grote invloed op de energiebesparing. Wanneer niet alle ruiten in een gevel op dezelfde wijze geplaatst zijn, kan er kleurverschil ontstaan. Je kunt de positie van de coating controleren door het ledlampje van de smartphone iets voor het glas te houden. In de weerspiegeling zijn dan vier lampjes zichtbaar, waarvan er één een afwijkende kleur heeft. Dat is de positie van de coating.

Wat is de oorzaak van condens in mijn hr++-glas?

Hr-glas dat goed isoleert kan aan de buitenkant condenseren. Dit komt vooral voor bij grote temperatuurverschillen. Bijvoorbeeld bij een lage buitentemperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Isolatie van hr-glas doet het zo goed dat de buitenruit relatief koud blijft. Vaak is de condens alleen 's ochtends zichtbaar en verdwijnt door een oplopende temperatuur snel weer.

De condens op het isolatieglas ontstaat doordat de verbinding tussen de twee glasplaten aan de rand van het glas niet meer luchtdicht is. Hierdoor kan vochtige buitenlucht tussen de dubbele beglazing komen en beslaan de ramen aan de binnenkant van het glas. Dat is vooral zichtbaar als het raam afkoelt, in de ochtend of avond. Hierdoor verliest het glas een groot deel van het isolerend vermogen. Het edelgas dat opgesloten zat tussen de glasplaten is door een lek ontsnapt. Lekke beglazing kan ontstaan door te weinig onderhoud aan de kitnaden. Hierdoor komt er vocht onder het glas, beschadigt de glasrand of veroudert het glas. Als hr-glas lek is moet het glas vervangen worden.

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over isolatie

DakisolatieGevelisolatieSpouwmuurisolatieVloerisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube