
Of het mogelijk is om nieuw glas in de kozijnen te plaatsen hangt af van:
Als vervanging niet mogelijk is, dan kun je voorzetramen of vacuümglas plaatsen.
Het verschil tussen gewoon dubbel glas en hr-glas is de samenstelling van het glas. Bij normaal dubbel glas zit er gewoon droge lucht tussen de glasbladen, bij hr-glas wordt een edelgas gebruikt. Bovendien zit er vaak een coating op één van de glasbladen die ervoor zorgt dat de warmte minder snel via het glas naar buiten kan stralen. Een nadeel van hr-glas is dat het heel gevoelig is voor temperatuurverschillen. Bij een te groot temperatuurverschil kan het glas barsten. Dit wordt een thermische breuk genoemd.
De u-waarde van glas geeft aan hoeveel warmte er door het glas verloren gaat. Hoe lager de u-waarde, hoe beter het glas is. Afhankelijk van de u-waarde wordt hr-glas uitgedrukt in hr, hr+ en hr++ glas. Het vervangen van dubbel glas door hr-glas heeft alleen zin als het bestaande glas lek is.
Bij heel goed geïsoleerde woningen wordt ook wel triple glas toegepast. Triple glas bestaat uit drie glasbladen en twee spouwen. Triple glas stelt ook hogere eisen aan de kozijnen qua sterkte, sponningdiepte en isolerend vermogen. Dit worden ook wel passiefhuis kozijnen genoemd.
Alternatief voor normaal dubbel glas is vacuümglas. Dit is dubbel glas met een hele smalle tussenruimte die vacuüm is gezogen. Door dit vacuüm zorgt het glas voor een hoge isolatiewaarde, terwijl het veel dunner is dan normale dubbel glas. Het is wel duurder.
Ook kun je voorzetramen plaatsen. De bestaande ramen blijven zitten en aan de binnen- of buitenkant van het kozijn wordt een extra glas- of kunststof paneel gemonteerd. Voor het toepassen van voorzetramen zijn speciale profielen in de handel. Voorzetramen leveren minder energiebesparing op dan dubbel of hr-glas.