Bieden op een huis: hoe bepaal je het openingsbod?

Ga je bieden op een huis? Houd bij het uitbrengen van een openingsbod rekening met je budget en de waarde van de woning. 4 tips die helpen bij het bepalen van een openingsbod als je gaat bieden op een huis.

1. Bepaal je budget
2. Controleer online de waarde van de woning
3. Doe zelf onderzoek naar de woningwaarde
4. Schakel een aankoopmakelaar in

1. Bepaal je budget

Sta je op het punt te bieden op een huis, kies dan voor een openingsbod dat bij je portemonnee past. Bepaal wat je maximale hypotheek is en wat je maandelijks wilt betalen.

Vervolgens kies je een plan van aanpak. Wil je bij het bieden op het huis onderhandelen? Bepaal dan de onderhandelingsruimte en stem je openingsbod hierop af. Ook bij andere manieren van bieden, bijvoorbeeld bij een eindbod of een bod per inschrijving, is de hoogte van het openingsbod afhankelijk van je maximale bestedingsruimte.

2. Controleer online de waarde van de woning

De vraagprijs van de verkoper is niet altijd hetzelfde als de waarde van het huis. Voor een openingsbod ga je uit van wat de woning waard is. Met de online tool van Calcasa krijg je (tegen betaling) binnen enkele minuten een indicatie van de woningwaarde; via e-mail ontvang je een rapport.

3. Doe zelf onderzoek naar de woningwaarde

Voor het bepalen van het openingsbod, kun je op verschillende manieren zelf onderzoek doen naar de waarde van een woning. Daar kun je dan – met jouw maximumprijs in gedachten – het openingsbod op afstemmen:

  • Funda.nl is perfect voor een onderzoek naar de vraag- en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen, liefst in dezelfde buurt of straat.
  • Het Kadaster biedt (tegen betaling) koopsominformatie aan, zoals de eerdere verkoop- en aankoopprijzen van soortgelijke woningen. Die informatie kan wel wat verouderd zijn.
  • Op WOZ-waardeloket staan de vastgestelde WOZ-waardes van alle woningen in Nederland.  

4. Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar kent de (plaatselijke) huizenmarkt door en door en kan helpen bij het bepalen van het openingsbod. Hij weet precies wat de gemiddelde huizenprijzen zijn en ga je bieden op de woning, dan weet de makelaar in hoeverre er te onderhandelen is over de vraagprijs. 

Je kunt een makelaar inschakelen voor het hele aankooptraject, maar ook voor delen hiervan: bijvoorbeeld om alleen te helpen bij het bieden op een huis en het onderhandelen.

 

Ondersteuning nodig bij het kopen van een huis? Overweeg dan een Aankoopcoach van Vereniging Eigen Huis. Voor maar € 199 begeleidt de Aankoopcoach je door het hele proces van het kopen van een huis. Zo staat je er niet alleen voor. Interesse gekregen? Lees hier verder. 

Over de auteur

Diana Baal van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis.
Van de zoektocht tot de overdracht: we helpen je bij het kopen van een huis met e-books, checklists, informatie en diensten.
Diana Baal

Ook interessant

Waardebepaling huis

De waarde van een huis achterhalen kan op verschillende manieren. Hoe je de waarde bepaalt

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

Ons gratis e-book over bieden en onderhandelen staat vol praktische informatie en tips. Download het e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten

Onze diensten bij het kopen van een huis