Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek en overdracht

Inkomsten en uitgaven

Wil je een hypotheek om je eigen woning te financieren? Wat je dan maximaal kunt lenen, hangt voor een belangrijk deel af van je inkomen nu en in de toekomst.

Naast de woningwaarde en je inkomen spelen financiële verplichtingen - je uitgaven - een rol bij wat je maximaal kunt lenen.

Bereken hoeveel je kan lenen

Vaste baan of tijdelijk contract

Heb je een vaste baan of een tijdelijke baan met een intentieverklaring, waarin je werkgever aangeeft dat je in de toekomst waarschijnlijk een vast dienstverband krijgt? Dan wil de geldverstrekker weten wat je bruto jaarinkomen is, inclusief vakantiegeld. Andere structurele inkomsten kun je hierbij optellen, mits je hiervoor een verklaring van je werkgever kunt krijgen.

Ik heb een tijdelijk contract Ik werk via een detacherings- of uitzendbureau Ik ben zzp'er

Inkomensbepaling loondienst

Veel geldverstrekkers accepteren ook de inkomensbepaling loondienst, de werkgeversverklaring is dan niet meer nodig. Bespreek met de hypotheekadviseur of dit een optie is.

Pensioen en overlijdensrisicoverzekering

Wanneer je al gepensioneerd bent, zal de geldverstrekker voor het bepalen van de hoogte van je hypotheek rekening houden met je AOW, werkgeverspensioen en/of vrijwillig opgebouwd pensioen. Ben je nog niet gepensioneerd, dan zal elke geldverstrekker willen weten of de hypotheeklasten ook na het bereiken van de pensioenleeftijd nog verantwoord zijn. De geldverstrekkers hanteren meestal de regel dat het pensioeninkomen moet worden aangetoond als iemand binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt. 

Je inkomen bij pensionering zal waarschijnlijk lager zijn dan je huidige inkomen. Hierdoor zal de maximale hypotheek ook lager zijn. Of je moet verplicht versneld aflossen. Het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) geeft de geldverstrekker inzicht in je pensioeninkomen. Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl om te zien hoe hoog je opgebouwde pensioen nu is.

Het kan verstandig zijn een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hiermee kan de hypotheek geheel of gedeeltelijk worden afgelost, als een van je beiden komt te overlijden. De partner blijft dan niet achter met een hoge hypotheekschuld. 

Uitgaven

Als je een hypotheek aanvraagt, controleert de geldverstrekker via het Bureau Krediet Registratie (BKR) of je andere leningen of betalingsachterstanden hebt. In je BKR-registratie staan niet alleen je persoonlijke leningen en doorlopend krediet, maar ook:

  • of je met je bank hebt afgesproken dat je 'rood' mag staan op je bankrekening;
  • alle soorten creditcards (soms ook tankpasjes en winkelcards);
  • gespreide betalingen, bijvoorbeeld bij een postorderbedrijf;
  • als je een auto huurt via een private lease-contract.

Een geldverstrekker kijkt bij het BKR niet alleen naar je huidige situatie, maar kan ook je leengedrag in de afgelopen vijf jaar grotendeels inzien. Heb je bijvoorbeeld in het verleden (langer dan 90 dagen) een betalingsachterstand gehad op je hypotheek, dan is dit ook opgenomen in het register. Vraag je eigen BKR-registratie op bij het BKR

Studieschuld

Een studieschuld beïnvloedt het bedrag dat je mag lenen voor de aankoop van een woning. Deze schuld wordt niet gemeld bij het BKR. Je bent wel verplicht de studieschuld te melden bij een hypotheekaanvraag.

Alimentatie

Eventuele alimentatie voor je ex-partner heeft ook invloed op de hoogte van de hypotheek. Deze kosten worden in mindering gebracht op je vaste inkomen. Alimentatie voor je kinderen heeft geen invloed op wat je maximaal kunt lenen. 

Ook interessant in kennisbank

Moet ik mijn studieschuld melden als ik een hypotheek wil afsluiten?Hoe vraag ik mijn gegevens bij BKR (Bureau Krediet Registratie) op en hoe hoog zijn de kosten?Is een hypotheek op een buitenlands inkomen mogelijk?

Tags

FinanciënHuiseigenaarHypotheekKopenKopen-Bestaande bouwKopen-HypotheekKopen-OriënterenStarter

Meer over hypotheken

Hypotheek en zzp: dit moet je wetenHypotheek berekenenE-book 'Financieren'

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube