Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Minister wil subsidie voor aansluiting warmtenet

Mogelijk komt er subsidie voor huiseigenaren die hun woning aansluiten op een collectief warmtenet. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) onderzoekt de mogelijkheden, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. 

Volgens de minister worden huiseigenaren nu onvoldoende gestimuleerd om hun woning met stadsverwarming te verwarmen. Hierdoor loopt de verduurzaming van woningen vertraging op. Ollongren hoopt dat huiseigenaren toch kiezen voor een aansluiting op een warmtenet als zij hiervoor subsidie kunnen aanvragen.

Hoge kosten 

Wie zijn huis wil aansluiten op een warmtenet, betaalt hiervoor eenmalig tussen de €1.000 en €4.500. In veel gevallen komen daar nog duizenden euro’s per woning bij voor de kosten van de aanleg van de hoofdleiding naar het warmtenet in een woonwijk.

Zonder subsidie onbetaalbaar

Afgelopen december pleitte de vereniging voor een financiële regeling voor huishoudens die hun woning aansluiten op een collectief warmtenet. Cindy van de Velde, algemeen directeur bij Vereniging Eigen Huis, zei toen: “Zonder zo’n regeling zal een aansluiting voor veel huishoudens onbetaalbaar worden. De vereniging pleit daarom voor een subsidie zoals die al bestaat voor een warmtepomp of zonneboiler.” 

Wat is een warmtenet?

Voor 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het aardgas af. De helft daarvan wordt aangesloten op een warmtenet dat zorgt voor warmte in een woning. Nu zijn in Nederland ongeveer 650.000 huizen aangesloten op een warmtenet. Het warme water dat het huis verwarmt, komt bijvoorbeeld van een afval- of energiecentrale of van de industrie. 

Tags

SubsidieVerduurzamen-Klimaatplannen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube