Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

NHG-grens naar € 325.000

Komend jaar kunnen koopwoningen tot € 325.000 worden gefinancierd met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Nu ligt die zogenoemde kostengrens nog op € 310.000. Kopers die na 1 januari ook investeren in energiebesparende maatregelen voor hun nieuwe woning kunnen met NHG nog meer lenen: maximaal € 344.500 tegen € 328.600 nu.  

Wie een NHG-hypotheek wil afsluiten, betaalt eenmalig een premie. Deze was en blijft 0,7% van de koopsom. 

Nieuwe methodiek

Wel verandert de NHG de manier waarop de kostengrens voortaan wordt bepaald. Voorheen werd deze jaarlijks gebaseerd op de gemiddelde huizenprijzen in de maanden juni, juli en augustus. De nieuwe methodiek baseert zich op de gemiddelde koopsommen over een periode van 39 maanden en een correctiefactor van 6%. Dit wordt in drie stappen ingevoerd. De eerste stap is op basis van 15 maanden en met een correctiefactor van 2%.   

Door een langere periode als uitgangspunt te nemen, worden eventuele prijsschokken op de woningmarkt gedempt, zo luidt redenering van NHG. Zowel bij sterk stijgende of dalende huizenprijzen blijft de kostengrens redelijk constant. Met NHG heeft de geldverstrekker zekerheid dat de hypotheek in bepaalde situaties wordt terugbetaald. Als iemand de hypotheek niet meer kan betalen door bijvoorbeeld werkloosheid, overlijden van partner of arbeidsongeschiktheid, dan springt NHG bij.

Meer informatie

Hoe kom je in aanmerking voor NHG?  

Tags

HypotheekNHG

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube