Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Je huis isoleren: 5 tips

De eerste stap bij het verduurzamen van je huis is isoleren. Dat kan op verschillende manieren, denk aan dak-, spouwmuur-, gevel- of vloerisolatie. Een goede voorbereiding is het halve werk. Deze vijf handige tips helpen je daarbij.

man vult spouwmuur met isolatiemateriaal

1. Bekijk of je in aanmerking komt voor subsidie

De Subsidie voor duurzame energie (ISDE) geldt voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Let op: de subsidie is aan te vragen na het uitvoeren van de isolatiemaatregelen.

Lees meer over de ISDE

2. Controleer of je huis al isolatie heeft

Controleer of er al isolatie is aangebracht op de plek die je wilt isoleren? Is dat het geval, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan wanneer je aan de extra isolatie (ook wel na-isolatie genoemd) aanbrengt. Vocht uit de woning condenseert dan in de constructie en dat kan leiden tot houtrot. Schakel een deskundige in voor advies over de isolatiemogelijkheden voor jouw woning.

Lees meer over na-isolatie

3. Check je huis op gebreken

Controleer je huis eerst op gebreken, zoals houtrot en vochtplekken. Vochtplekken zijn vaak het gevolg van lekkage. Voorkom houtrot door de oorzaak van de lekkage weg te nemen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt, verliest zijn isolatiewaarde.

Lees meer over houtrot

Tip! Tot 10% korting op isoleren

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren bij onze partner Pluimers. Je krijgt tot 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.

Vraag offerte op

4. Gebruik materialen met een hoge isolatiewaarde

De keuze is groot. Er zijn veel verschillende isolatiematerialen op de markt. Hoe goed het materiaal isoleert (afhankelijk van dikte en soort), wordt uitgedrukt in R-waardes. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De isolatiewaarde hangt dus af van het materiaal en de dikte:

  • Minerale wol: glas- en steenwol
  • Kunststoffen: UF-schuim, EPS-schuimparels, PURschuim, EnveriFoam, Kunststofschuim isolatieplaten (tempex en PUR-schuim), folie isolatie of thermosheets, los gespoten PUR-schuim, bodemparels en isolatiechips
  • Natuurlijke isolatiematerialen: vlas, hennep, schapenwol en stro.
Download gratis ons overzicht met isolatiematerialen

5. Zorg voor goede ventilatie

Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Goede ventilatie houdt in dat je 24/7 ventileert. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning. vooral oudere woningen (gebouwd voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning.

Lees meer over ventilatie

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over isoleren

DakisolatieSpouwmuurisolatieVloerisolatieIk wil isoleren

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube